RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik avslører du en løgn

Sist oppdatert:
Studie hevder at vi lyver hele ti ganger om dagen.

(SIDE2): En amerikansk undersøkelse fra 1996, som ble utført av psykologer ved University of Virginia, viste at et menneske i gjennomsnitt lyver 10 ganger om dagen.

Det er imidlertid flere former for løgner, og ikke alle er negative, skriver danske Berlingske.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Løgnene kan være gode. De kan hjelpe oss til å ikke såre andre mennesker. Så istedenfor å si akkurat hva vi mener om for eksempel en kjole, modererer vi budskapet en anelse, sier psykolog Charlotte Skeel til avisen. I den motsatte enden av skalaen finner du de manipulerende og utspekulerte løgnene. Denne type løgn er blottet for empati.

De mest alminnelige løgnene er drevet av angst. Det kan være angst for konflikter, som å si til sjefen at han eller hun er en tyrann, eller at vi sier ja til oppgaver vi ikke vet blir umulig å gjennomføre. Angsten for å skade eget image, kan også føre til at man lyver.

Her er et knippe tegn som kan avsløre om noen lyver:
- Personer som snakker sant vender seg gjerne direkte mot deg når du stiller dem et spørsmål. Personer som har noe å skjule, vender kroppen vekk fra deg. Å sitte med armer og bein i kors kan også være et tegn på at man skjuler noe.

- Folk har sjeldent gjennomtenkt alle detaljer i løgnen. Mistenker du noen for å lyve, kan du spørre om detaljer.

- Ifølge en undersøkelse fra Queen Margaret Universitet i Edinburgh blir pausene mellom hvert ord i en setning lenger når en person lyver. Folk som snakker sant har ikke behov for å bruke tid og tenke gjennom ordvalgene.

- For å distansere seg fra løgnen vil folk ofte krydre det de sier ved å snakke i andre eller tredjeperson. For eksempel kan en løgner bruke «dem», «oss» og «vi» istedenfor å si «jeg».

- Dyktige løgnere kan holde seg helt i ro, men resten av oss kan så å si miste kontrollen over kroppen når vi er på dypt vann. Fire mulige tegn er flakkende blikk, høyere stemmeleie og svette hvis en person lyver.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere