Slik behandles sexavhengighet

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

- Mange mangler tillit og har det veldig vondt.

29.01.10 07:58

(SIDE2:) Ved Addictolog Akademiet i Oslo behandler Espen Andresen personer for avhengighet. I hans prosessgrupper kommer personer som sliter med alt fra tidligere rusproblemer, pårørende problematikk og sex- eller relasjonsavhengighet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

- Uansett hva slags symptom du har så behandles det utefra problemet om «Short Term Energy Relieving Behavior», forkortet STERB. Det handler om at man skaper seg lykkefølelse utenfor seg selv gjennom ting, objekter og hendelser. Noen hengir seg for eksempel til rus, andre til mat eller sex for å skaffe seg en lykkefølelse på grunn av indre traumer eller uro. Dette gir en kortsiktig glede for å slippe å forholde seg til det som er virkelig, sier Andresen.

Han mener at felles for alle som lider av en form for misbruk eller avhengighet, er at når man begynner å hjelpe dem så har alle en voksen/barn-problematikk. Det vil si personer som har vokst opp med rusmisbruk eller i dysfunksjonelle hjem. Mange av disse utvikler avhengighets- eller medavhengighets-problemer senere i livet, mener Andresen.

- Mange mangler tillit, har det veldig vondt og et behov for å lette på hjertet.

Må bygge opp selvfølelsen
Addiktologen sier at de derfor jobber mye med følelser. Ved akademiet jobber han med at klientene skal avstå fra frykt, usikkerhet og selvforakt. Det handler om å bygge opp selvbildet og selvtilliten.

En person som lider av avhengighet trenger også hjelp til endringer i livet og nye mål å strekke seg etter. Ifølge Addictolog Akademiets hjemmeside er filosofien å tilfriskne i grupper. Andresen har 10 klienter i hver gruppe.

Disse gruppene er basert på 3 deler:

1. Vi deler om problemet.

2. Vi får undervisning om problemet

3. Vi får hjelp til mestre løsningen på problemet.

Ved «Samverkangruppen» i Sverige brukes også metoder som er basert på 12-trinnsfilosofien. Metoden kommer fra Anonyme Alkoholikere, og ble startet på 30-tallet. Da gjaldt det alkoholisme, men i dag er det utbredt til andre problemer og brukes til annen avhengighet. Addiktologi er en fordypning i 12-trinnsmetoden, forklarer Andresen.

- 12-trinnsmetoden er selvhjelpsgrupper, og det anbefales at klientene bruker disse gruppene ved siden av terapi. Det er en del forskning på dette fra USA som viser at kombinasjonen skaper større endring og livskvalitet.

Har du et godt tips om teamet? Tips oss her. (Du kan være anonym)

- Misvisende
Side2 skrev om sexavhengighet for to år siden. I Hollywood er sexavhengighet et velkjent begrep, og flere kjendiser er blitt behandlet for «lidelsen». Sexolog, Esben Esther Benestad Pirelli mener imidlertid at avhengigheten er misvisende.

- Sexavhengighet er et ganske misvisende begrep med rot i USA, uttalte Pirelli i den sammenheng.

BAKGRUNN: – De fleste er sexavhengige

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.