RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik beskjærer du bilder

Beskjæringsverktøyet i Photoshop gir flere muligheter enn mange er klar over.

Photoshop har et eget verktøy beregnet på å beskjære bilder, Crop Tool.

Verktøyet benyttes enkelt ved trekke ut en ramme rundt det man ønsker å bevare av bildet. Den delen av bildet som vil bli fjernet, får overlagt et farget felt mens man ser hva man ønsker å beholde som normalt. I verktøyalternativ­linjen kan man endre innstillingene (det er verdt å merke seg at verktøyalternativ-linjen endres etter at vi har trukket ut en «ramme»). Blant annet kan vi endre den overliggende fargen og tettheten på denne etter at endringen har funnet sted.

Forbudsskiltet og haken til høyre er gjengangere i ulike situasjoner. Å klikke på forbudsskiltet betyr å avbryte operasjonen, mens å klikke på haken iverksetter operasjonen man er i gang med.

Når man er i gang med beskjæringen, kan man også rette opp skjeve horisonter. Før markøren på utsiden av rammen og vi ser at markøren endrer seg til en krummet dobbeltpil. Trekk opp eller ned, alt ettersom hvilken vei man vil at rammen skal dreie.

Vi ser også at rammen har kvadratiske småhåndtak. Ved å dra i disse endrer man størrelse og/eller proporsjoner i beskjæringen.

Under beskjæringen kan man også rette opp linjer i bildet. Ved å merke for Perspective i verktøyalternativ-linjen, kan man flytte hjørnene uavhengig av hverandre. Da kan vi for eksempel pynte opp litt når det er kraftig perspektivforskyvning i arkitekturopptak, eller bruke funksjonen for å skape egne effekter.

Hvor langt man vil gå i forhold til oppretting er selvfølgelig ens eget valg. Til venstre er resultatet etter å fullføre beskjæringen over.

Her er resultatet etter at rammen er dratt inn så sidene er tilnærmet parallelle med bygningens vegger.

En liten finesse få er klar over, er at man kan velge å skjule eller slette området rundt beskjæringsrammen. En av grunnene til det er sannsynligvis at valget er «grået» ut når man beskjærer et vanlig bakgrunnslag. For å velge å skjule det overflødige i bildet i stedet for å fjerne det helt, må man gjøre bakgrunnslaget om til et ordinært lag. Enkleste måte å gjøre dette på, er å holde nede Alt og dobbeltklikke laget i lagpaletten. Da vil valget om å skjule det overflødige være mulig å gjøre i verktøyalternativ-linjen.

En av grunnene til at dette er kjekt, er at man kan beskjære til ønsket format ved å gjøre valgene i verktøyalternativ-linjen. I ettertid kan man deretter finpusse selve utsnittet ved å bruke flytteverktøyet og plassere bildelaget eksakt der man ønsker det.

Velger man å beholde det overflødige blir filstørrelsen, men man kan slette det når som helst på et senere tidspunkt. Enten ved en vanlig beskjæring der man velger Delete i verktøyalternativ-linjen, eller ved å merke hele bildet, Ctrl + A, og velge Image > Crop.

Man kan ikke velge alternativet «Hide» dersom man vil beskjære i perspektiv.

Kjekt å vite:

- For å beholde perspektivet: Hold nede Shift når du trekker.
- For å beskjære likt på alle kanter med utgangspunkt i senter av bildet: Hold inne Alt når du trekker.
- For å beholde perspektiv og beskjære likt på alle kanter med utgangspunkt i senter: Hold nede Shift og Alt når du trekker.
- Øke størrelsen på arbeidsområdet: Trekk en beskjæringsramme over hele bildet. Slipp musetasten og dra håndtakene på utsiden av det opprinnelige arbeidsområdet.

Lykke til!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere