Slik beskytter du deg

Foto: Arturo Rodriguez (AP)

Nordmenn som har vært ute og reist, bør være varsomme på influensalignende symptomer.

27.04.09 20:12

- Har du vært ute og reist og føler at du har influensalignende symptomer, så kontakt legen din, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Symptomer på svineinfluensa
Symptomer på svineinfluensa er feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. I tillegg har flere pasienter rapportert om oppkast og diaré.

Så langt er ikke svineinfluensa påvist i Norge, men norske myndigheter kan ikke forsikre om at dette ikke vil skje. Dersom viruset kommer til Norge, kan det være lurt å ta en rekke forholdsregler.

Vask hendene ofte
Tiltak som kan iverksettes for å hindre spredning av viruset, er tilsvarende tiltak som ved vanlig influensasykdom.

Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster eller nyser; Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive; Begrens nær kontakt med syke personer; Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkle rett etter bruk.

Ufarlig å spise svinekjøtt
Det er meldt om at flere land har stanset import av svinekjøtt i frykt for spredning av svineinfluensaen, men norske helsemyndigheter understreker at viruset ikke smitter via inntak av kjøtt.

- Det er ingen smitterisiko ved å spise svinekjøtt. Du må få viruset inn i neseslimhinnen for å bli smittet, sier overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt på pressekonferansen.

Det finnes hittil ingen vaksine mot svineinfluensa og dette vil ta mellom tre og fire måneder å utvikle etter at viruset er identifisert. Derimot finnes det en rekke medikamenter som kan lette på sykdomsbildet når en pasient først er smittet, deriblant Tamiflu.

1,4 millioner doser med Tamiflu
Norske myndigheter har et lager på 1,4 millioner doser med Tamiflu. Dette kan behandle 30 prosent av den norske befolkningen. Norge investerte i lageret med Tamiflu i frykt for spredning i 2005.

EU har holdt et hastemøte mandag for å drøfte situasjonen vedrørende svineinfluensa, og har gått ut og advart EU-innbyggere mot å reise til USA og Mexico hvor det er påvist svineinfluensa. Meksikanske myndigheter frykter at over hundre dødsfall kan knyttes opp mot svineinfluensaen.

Les mer om svineinfluensa her: Folkehelseinstituttet

Mandag ble det også bekreftet at viruset er påvist i Europa, nærmere bestemt Spania.

I tillegg er det en rekke land som Danmark, Sverige og Storbritannia som undersøker om pasienter er smittet av viruset.

Norge har så langt ikke endret reiserådene til nordmenn. Det er Folkehelseinstituttet som avgjør hvorvidt reiserådene skal endres i slike helsesaker, opplyser Utenriksdepartementet til Nettavisen.

Bruker munnbind
I Mexico by har myndighetene besluttet å stenge alle skoler, kinoer og avlyse samtlige offentlige tilsetninger for å hindre spredningen av svineinfluensaen. Folk frarådes mot å oppholde seg på steder hvor det vanligvis er store folkemengder, og flere meksikanere har tatt i bruk munnbind for å unngå smitte.

Kilder: Folkehelseinstituttet/Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.