*Nettavisen* Nyheter.

Slik besteg han Mount Everest

Foto: Privat (Nettavisen/Knut Grotli)

Knut Grotli (41) forlot toppjobben og forfulgte drømmen til verdens tak.

24.05.11 15:51

Da Knut Grotli sluttet som toppsjef i PricewaterhouseCoopers (PWC) i oktober 2010, flyttet han fokus til noe helt annet. Han ville gjøre drøm til virkelighet og bestige verdens høyeste fjell. 13. mai i år sto han på toppen av Mount Everest - noe kun en eksklusiv gruppe nordmenn har gjort før ham.

- Var dette verdens største 40-årskrise?

- Det kan jo se slik ut, men nei. Jeg har jobbet hardt i mange år, og nå åpnet det seg et vindu der jeg hadde muligheten til å gjøre noe som hadde vært en drøm i mange år. Jeg vurderte om jeg skulle vente med denne drømmen til senere, men jeg valgte å gjøre det nå når fysikken er bra. Nå følte jeg at jeg var sterk nok til å klare det, sier Grotli, som er bosatt i Ski kommune.

I oktober gikk han av som som toppsjef i PWC.

Har du gjort et ekstremt veivalg i livet, eller kjenner noen som har gjort det? Da vil vi gjerne høre fra deg!

- Vi var uenige om den strategiske utviklingen av PWC videre, og jeg valgte derfor å slutte i selskapet, sier Grotli.

Med nyvunnet fritid kunne han bruke mer tid på å forfølge sine fjellambisjoner. Formen ble bekreftet gjennom høsten i både Oslo Maraton og New York Marathon. Planleggingen av verdens råeste topptur kunne begynne.

Finne riktig team
Flere selskaper spesialiserer seg på å organisere turer til Mount Everest, og Grotli brukte mye tid på å finne det selskapet som mest sannsynlig ville bringe ham tilbake igjen også. Han anbefaler alle som ønsker å klatre Mount Everest å gjøre en grundig jobb før man bestemmer seg for hvem man vil klatre med. Han sjekket bakgrunnshistorien til ekspedisjonslederne og undersøkte hvordan deres prestasjoner var når det gjelder å få teammedlemmene opp på toppen og tilbake igjen.

Nyttige nettsteder for å finne informasjon om de ulike guidene og selskapene er for eksempel everestnews.com og alanarnette.com.

Drømmen om Everest er langt fra gratis. Selve Everest-turen kostet rundt 400.000 kroner.

- Det blir fryktelig dyrt, men det er ikke komfort du betaler for. Hvis du gjør det billigere så er det sikkerheten det går ut over, sier Grotli.

Forskjellen er stor mellom de ulike operatørene når det gjelder utstyr, hvor gode sherpaene er, hvor mye trening det legges opp til før toppstøtet og hvor erfarne guidene er. Grotli mener også det er viktig å velge et lag av en viss størrelse.

- Å klatre Mount Everest er livsfarlig, og du legger livet ditt i hendene på andre mennesker. Mye avhenger av deg selv, men det betyr også mye for eksempel hvor stort teamet ditt er. Det er de som skal få deg ned fra fjellet hvis noe går galt, sier han.

En annen viktig ting var at de andre teamdeltakerne også var voksne mennesker med familie og barn.

Testet seg selv
- Seks av dem hadde barn. Det hadde jeg sjekket på forhånd. Jeg ville ikke klatre Everest med en testosterongjeng som var glad i å ta risiko.

- For min del sto det mellom to selskaper: Himex som drives av klatrelegenden Russell Brice, og International Mountain Guides (IMG).

Begge selskapene er store og seriøse med gode resultater. Jeg valgte til slutt IMG og har ikke angret på det valget.

Grotli klatret sammen med et helamerikansk team. Før han fikk lov til å være med, måtte han prøveklatre i høyden for å se om han klarte den tynne luften. Fra klatreturer i Norge og Europa visste han at fysikken var i orden og at det klatretekniske burde være overkommelig. Men hvordan kroppen ville fungere på toppen av verden, visste han ikke.

I januar ble han med den norske turoperatøren Hvitserk til Aconcagua - det høyeste fjellet på det amerikanske kontinentet. 6962 meter opp i Andesfjellene fikk Grotli bekreftet at kroppen tålte høyden.

En måneds trening
I slutten av mars fløy Grotli til Katmandu i Nepal og videre til Lukla. Derfra gikk laget i seks, sju dager inn til Base Camp 3500 meter under toppen. Turen fra Lukla til Base Camp er en flott tur i seg selv som ulike turoperatører arrangerer.

I en måned trente teamet i fjellet for å bli vant til den ekstreme høyden. De tok flere turer til Camp 2 og 3 for deretter å returnere til Base Camp for å hvile.

- De treningsrundene var vi helt avhengige av for å vende kroppen til høyden, sier Grotli.

Under en av disse treningsturene, døde tragisk nok en av ekspedisjonsmedlemmene i gruppen til Grotli. Den 54 år gamle amerikaneren fikk hjertestans under en treningstur i Lhotseveggen mellom Camp 2 og 3 på 7162 meter. Dette var ikke en klatreteknisk ulykke, men noe man antok var et utslag av den ekstreme påkjenningen der, sier Grotli.

Noen dager senere døde den 82 år gamle nepalske eksministeren Shailendra Kumar Upadhyay da han var på vei opp fjellet.

I begynnelsen av mai var de ferdige med treningen. Teamet begynte å bevege seg oppover til Camp 3 og 4 for å gjøre seg klare til toppstøtet, og 13. mai gikk han mot toppen.

Her på bloggen til ekspedisjonen kan du selv lese hvordan lagene forberedte seg de siste dagene, og rapportene fra den endelige turen opp.

På vei opp passerte Grotli kroppen til japaneren Takashi Ozaki som døde under sitt toppstøt 12. mai (les AP-sak her).

- Han lå rett ved siden av løypa opp. Det gjorde meg ekstremt skjerpet, og var en påminnelse om hvor farlig dette er hvis du gjør en feil, sier Grotli.

- Hvordan var det å stå på toppen?

- Helt fantastisk. Det er nesten euforisk. Det er en utløsning av alle forberedelsene og alt slitet i månedene før. Samtidig vet du at akkurat når du står der så er du på toppen av verden. Men ganske fort kommer vissheten om at du skal ned igjen. De fleste som får problemer, får dette på tilbaketuren.

Men Grotli kom altså ned i god behold. Noen dager senere var han tilbake i Base Camp. Derfra tok han helikopter til Lukla og fly hjem til Norge.

Kona fikk vetorett
På hjemmefronten var det delte meninger om Grotlis Everest-ekspedisjon. Barna på 5, 11 og 13 år hadde ikke veldig lyst til at pappa skulle dra, selv om sønnen på 11 nok også syntes at det var litt tøft å ha en pappa som skulle klatre verdens høyeste fjell. Kona Øyvor hadde vetorett da ektemannen begynte å planlegge Everest-turen. Hun brukte den heldigvis ikke, men var vel heller ikke ekstremt entusiastisk, sier Grotli.

- Jeg visste at han hadde drømt om dette lenge. Jeg visste også at hans hovedfokus var å komme hel hjem, sier kona til Nettavisen. Selskapet som Knut reiste med virket også veldig seriøst, med sterkt fokus på sikkerhet, noe som selvfølgelig var betryggende.

- Er du glad han er hjemme?

- Ja! Jeg er veldig glad for at han er hjemme igjen. Samtidig er det er veldig gøy at han kom seg opp på toppen når han hadde brukt så mye tid og krefter på dette.

Hadde gjort det igjen
- Hadde du gjort det igjen?

- Absolutt, sier Grotli.

- Det er ekstrem opplevelse som jeg gjerne kan anbefale til de som har lyst og som vet de har evne til å gjennomføre det. Men man må vite hva man begir seg inn på.

Hva skal du gjøre nå?

- Først og fremst skal jeg bruke tid på å være verdens beste pappa. Til høsten bør jeg så komme meg tilbake i skikkelig arbeid igjen - da med klatringen kun som en hobby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag