LONDON (Nettavisen): Fire ganger hvert eneste sekund.

Så ofte foregår kriminalitet på internett.

Til sammenligning er det rundt 15 minutter mellom hver gang noe kriminelt skjer i Paris.

Enorme penger å tjene
Statistikken er det produktsjef Rowand Trollope i Symantec som legger fram. Eksplosjonen i svindel på internett har vært kraftig de siste årene, og det er utrolig enkelt.

- En svindler på internett kan enkelt tjene 4,5 millioner kroner i året på å selge informasjon om deg og din identitet - og til og med selge dine penger, forteller Trollope.

Han viser til fenomenet som Nettavisen ved en rekke anledninger tidligere har skrevet om, der det på internett finnes egne undergrunnsmarkeder der det kjøpes og selges kredittkortinformasjon, fulle identiteter til identitetstyveri - og til og med direkte tilgang til bankkontoer med penger.

Les også:

Nettavisen møter småbarnsmoren Kashima Brown og Marco Simeon - sistnevnte bedre kjent som DJ Murshmellow. De forteller hver sin historie om hvordan internett ble benyttet i et forsøk på å stjele penger fra både dem og deres venner.

Flere forsøk på en gang
- Jeg logger inn på e-postkontoen min på Yahoo flere ganger om dagen, og en dag oppdaget jeg plutselig at den var utilgjengelig. Jeg tenkte at det bare var midlertidig vedlikehold, og tenkte ikke gjennom det noe videre, forteller Brown til Nettavisen.

- Men så begynte sjokkerte venner å ringe meg opp med spørsmål om hva som var galt, og da begynte alarmklokkene å ringe, forteller hun.

Vennene hadde fått e-post fra Browns e-postkonto der hun meldte at hun var strandet på ferie uten tilgang til penger, og med frastjålet mobiltelefon, og at hun umiddelbart trengte 2000 dollar for å komme seg hjem.

- Heldigvis kjente vennene mine meg godt nok til at de likevel forsøkte å ringe meg, og det ble heldigvis ikke overført noe penger til bankkontonummeret som ble oppgitt, forteller Brown.

Men problemene stoppet ikke der. Noen dager fikk hun en oppringning fra Western Union.

- De lurte på om det stemte at jeg forsøkte å overføre penger fra min konto til et sted i Nederland. Det hadde fått alarmklokkene til å ringe i selskapet, forteller hun.

Hun forteller at hun senere har funnet ut at informasjonen som skulle til for å sette i gang disse svindelforsøkene stammet fra en falsk E-bay-side hun hadde logget inn på som gjorde det mulig for bakmennene å ta kontroll over hennes liv på nett.

- Som å få tilbud om en Oscar
DJ-en Marco Simeon opplevde på sin side å bli utsatt for et langt mer spekulativt og målrettet svindelforsøk enn det Brown ble utsatt for.

- Jeg benytter Facebook mye for å holde kontakt med mine fans, og en dag dukket det opp en på chatten på tjenesten som fortalte at han var en partyorganisator fra Miami som gjerne ønsket å booke ham til et stort arrangement der borte, sier Simeon.

Mannen hevdet at de skulle betale godt for opptredenen, at reise og opphold selvsagt ble dekket.

- Men det var ett forbehold: Han ville ha 1000 euro som en forsikring om at jeg faktisk dukket opp, for konsekvensene for ham var så store hvis folk de booket plutselig ikke kom likevel, forteller Simeon.

- Å spille i Miami er virkelig den store drømmen for mange DJ-er. Dette kan omtrent sammenlignes med at noen tilbyr en skuespiller å få Oscar mot at de betaler et lite depositum. Selvsagt ønsket jeg å betale for dette, sier han.

Hadde svindlet i Norge
Men før han overførte pengene ringte ham til sin manager for å fortelle om det flotte tilbudet han hadde fått. Da kom kalddusjen: Mannen som hadde kontaktet Simeon hadde gjort det samme med en rekke andre DJ-er rundt i Europa, inkludert i Norge. Alle som hadde overført penger hadde aldri hørt noe fra mannen igjen.

- Jeg gikk umiddelbart til politiet for å få stoppet mannen, men det var ingen som reagerte, og ingen som var villig til å gjøre noe som helst for å stoppe svindleren, sier Simeon.

- DJ-miljøet i Europa er ikke akuratt veldig stort, og det er åpenbart at dette var meget målrettede svindelforsøk, slår han fast.