*Nettavisen* Nyheter.

Slik ble dødsskredet utløst

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (Scanpix)

Politiet har nå dannet seg et bilde av hendelsesforløpet der fem mennesker mistet livet.

20.03.12 18:05

Troms politidistrikt har tirsdag ettermiddag sendt ut en pressemelding som forklarer hvordan snøskredet som tok livet av fem menn i Kåfjord mandag ble utløst.

I pressemeldingen heter det:

Et turfølge bestående av 2 franske turguider og 10 sveitsiske skiturister ankom Tromsø fredag 16. mars. Guidene var ikke lokalkjente. Lørdag og søndag var de på topptur, før de i går mandag var på sin tredje topptur da ulykken inntraff.

Før nedkjøring fra fjellet delte turfølget seg i 2 grupper, med 1 guide og 5 skiturister i hver gruppe. De mest erfarne startet nedkjøring først for å sjekke terrenget, og meldte tilbake til de øvrige at det så bra ut. Den andre gruppa satte så utfor, og deretter utløste den første gruppa snøskredet og ble tatt av dette. Den andre gruppa varslet politiet via kapteinen på båten de hadde brukt til området, tok så av skiene og gikk tilbake og valgte en annen rute ned til skredet for å unngå å utløse nye skred. Deretter startet de kameratredning.

Politiet jobber videre med utfyllende samtaler med de overlevende, og varsling av pårørende via lokalt politi i Frankrike og Sveits. Så snart de pårørende er varslet, vil det bli sendt ut pressemelding med navn på de omkomne.

- Vil fortsatt være en klassiker

Det er fullt mulig å gjennomføre trygge og gode skiturer i Sorbmegaisa der fem sveitsere omkom i skred mandag, mener lokal turoperatør.

- Men du må velge nedtur med omhu, sier Elisabeth Braathen til NTB. Hun er innehaver av Lyngen Lodge, overnattingsstedet for skiturister i Djupvik, som mandag kveld var utgangspunktet for den dramatiske redningsaksjonen etter raset.

Velger andre ruter

En guidet tur i regi av Lyngen Lodge var i området samtidig som raset gikk, men valgte en helt annen rute enn sveitserne.

- Vi velger samme nedfart som oppstigning når vi går in Engenesdalen, enten på ryggen nord for stedet der skredet gikk, eller inn dalen hvor vi følger kammen. Gruppen som kom inn mandag, valgte å kjøre mellom de to alternativene vi benytter, sier Braathen.

Bratteste terreng

Dermed kjørte gruppen inn i et terreng med en hellningsgrad på 42-43 grader hvor snøen fra sør, øst og nord har blåst inn og lagt seg som en levegg.

- Der ligger snøen og er så sprekkeferdig og sprengferdig at det ikke er mye som skal til før hele greia går av. Det var det som skjedde mandag. Vi stiller spørsmål med nedfarten som ble valgt. Den franske guiden har ikke valgt en normal nedstigning. Han valgte å kjøre i det bratteste av det bratte, sier hun.

Også andre lokale guider sier til flere medier at de ikke ville valgt ruten som ingen lokale offpistekjørere benytter seg av. Følget på seks som ble tatt av ras var både riktig og godt utstyrt. Men heller ikke denne gangen virket skredsekkene etter hensikten. De skal normalt virke slik at du utløser en ballong som hjelper deg til å flyte oppå skredet og unngår å bli begravd. Også under den forrige skredulykken med dødelig utfall, på Middagstinden i Troms 18. februar, var de to omkomne utstyrt med skredssekk.

Regulering?

Hvis ikke bransjen selv skjerper sikkerheten, kan det bli nødvendig å regulere turismen med løssnøkjøring på ski, mener sanitetssjef Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp.

Han sammenligner dette med hva raftingturismen opplevde for noen år siden.

- Det var en bransje uten regulering. Så har de seriøse aktørene kommet med reguleringer, sier sanitetssjefen til NTB.

Han understreker at han ikke vet noe om kompetansen til guidene som var med da seks personer ble tatt av et stort snøskred i Kåfjord i Troms mandag.

Les flere nyheter fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.