RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble IS verdens rikeste terrorgruppe

Den amerikanske journalisten James Foley ble halshogget av et IS-medlem i forrige måned. Hendelsen ble filmet og lagt ut på YouTube. Siden den gang har andre journalister og hjelpearbeidere fått samme skjebne.
Den amerikanske journalisten James Foley ble halshogget av et IS-medlem i forrige måned. Hendelsen ble filmet og lagt ut på YouTube. Siden den gang har andre journalister og hjelpearbeidere fått samme skjebne. Foto: Reuters Tv (Reuters)
Sist oppdatert:
Terrororganisasjonen «tjener» flere millioner om dagen.

Den islamske stat (IS) har daglige inntekter på mer enn tre millioner dollar fra oljesmugling, utpressing, tyveri og menneskehandel, ifølge etterretningskilder og eksperter.

Hjelpearbeidere, forskere og etterretningsagenter sier at IS kontrollerer elleve oljefelt i Syria og Irak.

Terrororganisasjonen skal benytte seg av gamle smuglernettverk for å selge unna olje og andre varer.

Gruppen får også penger fra utpressing fra folk i områder de har erobret, kidnapping og menneskehandel.

- Det er mye penger å tjene, sier Denise Natali, en amerikaner som tidligere har jobbet som hjelpearbeider i Kurdistan, til nyhetsbyrået AP.

Rabatt på smuglerolje
Det svarte markedet får god rabatt på smuglerolje fra IS. Gruppen selger et fat olje for mellom 25 og 60 dollar. Vanligvis er prisen på over hundre dollar.

- Kurderne sier de har forsøkt å stanse dette, men man bestikker en grensevakt, bestikker noen andre, og du får tingene gjennom, sier Natali, som er seniorforsker ved National Defense University.

Luay al-Khatteeb, som er tilknyttet den uavhengige organisasjonen Brookings Institutions avdeling i Qatar, mener oljeinntektene alene utgjør rundt tre millioner dollar per dag.

- Verdens rikeste
En anonym, amerikansk etterretningskilde sier at IS har «mer penger enn noen annen terrorgruppe gjennom tidene».

Barak Obama presser nå myndighetene i Nord-Irak, Tyrkia og Jordan til å gjøre mer for å stanse denne smugleraktiviteten.

Terrorgruppen skal også ha tjent hundrevis av millioner på å smugle antikviteter ut fra Irak og inn i Tyrkia. I tillegg tjener de penger på å selge barn og kvinner som sex-slaver. En annen inntektskilde er kidnapping og løsepenger.

- Ligner på mafiaen
En anonym amerikansk etterretningskilde sier at IS bruker samme taktikker og metoder som den italienske mafiaen.

- De er godt organisert, systematiske og bruker vold og skremsel.

I juni måned fikk IS kontroll over mange millioner i cash, etter å ha forsynt seg fra bankene i den irakiske byen Mosul.

Den islamske stat ble opprinnelig finansiert av rike donorer i Gulf-statene, men denne pengestrømmen stanset opp etter at gruppens voldelige taktikker fikk verdens oppmerksomhet.

Amerikanske tjenestemenn sier at IS’ hovedinntektskilde kan kveles ved å gjennomføre luftangrep mot oljeinstallasjoner i Irak og Syria.

Norsk militært bidrag?
Mandag ble det kjent at Norge åpner for militært bidrag i Irak. At regjeringen nå likevel åpner for militære bidrag i Irak er en tilbakevending til normal norsk sikkerhetspolitikk, sier Janne Haaland Matlary, professor Jan i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

- Først og fremst er det forventet fordi Norge nesten alltid bidrar der allierte gjør det. Dessuten er dette en humanitær intervensjon som i Libya, og Norge er en pådriver for dette i FN, sier Haaland Matlary til NTB.

Matlary mener regjeringens snuoperasjon tyder på at USA har lagt politisk press på Norge.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere