Se statsadvokaten i Sør-California forklare hvordan de lurte kriminelle. Les artikkelen under.

Cirka 3500 år før kristus i det som i dag er Tyrkia: Grekerne hadde kjempet i ni år, men byen Troya ville ikke falle. Odyssevs kom opp med en slu plan. Grekerne lagde en trehest og plasserte den utenfor byporten til Troya. Deretter gjemte de seg.

Trojanerne trodde at grekerne hadde dratt hjem, og at hesten var en offergave. I virkeligheten var hesten full av greske krigere. Trojanerne dro hesten inn i byen. Den natten kom soldater ut av hesten, drepte vaktene og åpnet byporten. Deretter ble innbyggerne av Troja massakrerte av grekerne.

Historien ga flere tusen år senere navn til politiets storstilte politioperasjonen: «Trojan Shield». Internasjonalt er over 800 personer pågrepet - deriblant flere politi. Så langt er ni personer pågrepet i Norge. I Sverige har 155 personer blitt pågrepet, skriver Aftonbladet.

Les: Ni pågrepet i Norge i internasjonal operasjon - kan bli flere

Denne gangen var det ikke en trehest, men en mobilapplikasjon ved navn «ANoM». Denne historiens Odyssevs er FBI i San Diego, og i stedet for greske soldater var det internasjonalt politi som slo kraftig ned på kriminelle nettverk.

Fikk ide om trojaner

Det startet i 2016: For politi verden over, hadde krypterte plattformer vært en utfordring. Mens politiet tidligere kunne avlytte telefoner og sniktitte på kriminelles internettvirksomhet, hadde mer og mer av kommunikasjonen i den lysskye virksomheten blitt flyttet bak murer av kryptering.

Kriminelle bruker egne telefoner med spesiell programvare til å kommunisere med hverandre. Disse enhetene har ikke mulighet for vanlig nettilgang eller vanlig telefonbruk. De er kun ment for sikker kommunikasjon mellom hverandre gjennom en egen kryptert programvare.

Få vet mer om kriminelle nettverk enn FBI i San Diego, den amerikanske byen på grensa til Mexico. I 2016 startet de etterforskning av den kanadiske krypteringstjenesten Phantom Secur, som ble brukt av opp mot 20.000 personer gjennom en tiårsperiode.

Les Jan Bøhlers kommentar om kriminell bruk av avansert teknologi: Politiets etterforskning kan stoppe opp

Phantom Secure ble lagt ned og bakmennene dømt, men San Diego-kontoret så hvordan de kriminelle hoppet videre til nye plattformer. Disse ble markedsført gjennom uformelle kanaler.

- Krypterte enheter har vært og er fortsatt en trygg havn for kriminelle organisasjoner, særlig ledelsen til disse organisasjonene - og har gitt dem en plattform for kommunikasjon som vi ikke har hatt tilgang til, sier agent Jamie Arnold ved FBIs kontor i San Diego på FBIs nettside.

Hva om politiet kunne lage en tjeneste som ga dem tilgang til informasjonen som ble gitt i disse kanalene?

Uvanlige politimetoder: VG: Politiet tok med 50 kilo hasj til Norge

- Etter Phantom Secure, kom etterforskere med en løsning som ville gjøre mer enn å få kriminelle grupper til å bytte til nye plattformer, sier spesialagent Jamie Arnold i FBI, San Diego. Ideen var den «trojanske hesten» som skulle gi dem informasjon fra bak de krypterte murene.

Politiets trojaner

I 2019 inngikk amerikanske FBI og australske føderalt politi (AFP) et samarbeid om utviklingen av en egen kryptert enhet. Den fikk navn ANoM, skriver FBI.

ANoM tilbød blant annet en tjeneste der andre telefoner ble varslet hvis en av telefonene ble logget inn på med en såkalt varslingskode. Man kunne også fjernslette all informasjon på en telefon. Altså at du kan tømme den uten å være i besittelse av telefonen fysisk. Dette er teknologi som kriminelle verdsetter.

- Brukerne og distributørene av disse enhetene hadde så stor tillit til dem, at de markedsførte dem som «laget av kriminelle, for kriminelle», fortalte fungerende statsadvokat Randy Grossman i Sør-California under pressekonferansen om ANoM i San Diego tidligere denne uken. Han fortalte at hver eneste bruker av ANoM, hadde kriminelle hensikter med bruken.

Men i motsetning til andre plattformer, så lagde ANoM en kopi av alle meldinger, som deretter ble sendt til politiet.

På dette tidspunktet var EncroChat og Sky ECC populære krypterte tjenester for kriminelle. I juli 2020 stoppet fransk og nederlandsk politi den krypterte plattformen EncroChat. I 2021 stoppet politiet plattformet Sky ECC.

Dermed måtte kriminelle finne en ny plattform. Mange valgte ANoM. Europol skriver at nettopp dette var en av årsakene til aksjonene mot EncroChat og Sky ECC.

- Etter avskaffelsen av Sky ECC i mars 2021, søkte mange organiserte kriminelle nettverk en rask, kryptert erstatning for en kommunikasjonsplattform som gjorde det mulig for dem å unngå politimyndigheter. Dette var en bevisst og strategisk aspekt av operasjon Trojan Shield, som resulterte i migrering av noen av den kriminelle Sky ECC-kundebasen til den FBI-styrte plattformen ANoM, skriver Europol.

Artikkelen fortsetter under video, der FBI forteller mer i detalj om ANoM.

12.000 brukere

Gjennom 18 måneder vokste ANoM til å tjene 12.000 krypterte applikasjoner i 300 ulike kriminelle nettverk i mer enn 100 land.

Gjennom ANoM kommuniserte italienske mafiakarteller og motorsykkelgjenger om distribusjon av narkotika og annen virksomhet, men i stedet for å være sikker kommunikasjon, havnet alt sammen hos politiet. Gjennom 18 måneder samlet politiet inn 27 millioner meldinger.

Blant informasjonen var planlegginga av en større transport av kokain fra Costa Rica til Spania, skjult i ananas. Politiet i Spania beslagla sendingen på 1,6 tonn kokain i mai.

I april avslørte politiet smugling av 1,4 tonn kokain skjult i fisk importert fra Ecuador til Spania. I Belgia ble 613 kilo kokain funnet i bokser med tunfisk. Ytterligere 1,5 tonn ble funnet hos produsenten av tunfiskboksene i Ecuador.

- Vi adresserte også mer enn 150 livstruende situasjoner. Mer enn 300 personer ble arrestert før den verdensomspennende politiaksjonen, fortalte FBIs spesialagent Suzanne Turner under pressekonferansen i San Diego. Hun har ledet teamet som har drevet ANoM.

I juni ble tjenesten tatt ned, og 17 distributører av ANoM er siktet i California for å selge politiets «trojanske hester» til kriminelle.

Samtidig gikk politi i 16 ulike land til aksjon, basert på informasjon fra ANoM. 700 hus ble ransaket og 500 personer ble arrestert, i tillegg til de 300 som tidligere hadde blitt pågrepet. Blant disse var seks utro politimenn, som hadde brukt ANoM-kommunikasjon til å varsle kriminelle om politiets aktivitet.

Politiet beslagla åtte tonn med kokain, 22 tonn cannabis, to tonn amfetamin og metamfetamin, og seks tonn med ingredienser til syntetisk narkotika.

I tillegg beslagla politiet 250 skytevåpen, 55 luksusbiler og cirka 400 millioner kroner fordelt på ulik valuta.

I Norge er så langt ni personer arrestert som følge av ANoM. Aksjonene skjedde i flere politidistrikt. Flere av dem er nå siktet for narkotikakriminalitet.

Les mer om aksjonene i Norge: Ni pågrepet i Norge i internasjonal operasjon - kan bli flere

Men den største ødeleggelsen som operasjon Trojan Shield påførte kriminelle organisasjoner, var den som ble gjort på tillit. Etter dette vil de aldri kunne stole på krypterte plattformer. De må ta høyde for at politiet ser meldingene som blir sendt gjennom disse kanalene.

- La dette være en advarsel til kriminelle over hele kloden, som tror de jobber bak en mur av sikkerhet. Deres kommunikasjon er ikke sikker, sa FBIs Suzanne Turner.

- Politiet skal oppklare forbrytelser, ikke legge til rette

Advokat Marius Dietrichson, leder i Forsvarergruppen, altså advokater som forsvarer tiltalte personer i norske domstoler, sier til Aftenposten at det er betenkelig at politiet legger til rette for kriminell virksomhet på denne måten.

- Politiet skal oppklare forbrytelser, ikke legge til rette for at de skjer, og ikke være med på å begå dem. Dette er svært problematisk, sier Dietrichson til Aftenposten.

- Politiet har ikke lov til å innhente informasjon fra siktede uten at de har tilkjennegitt seg som politi først. Alle har selvinkrimineringsvern, påpeker advokat John Christian Elden til avisen.

Jusprofessor Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen sier til Aftenposten operasjonen bærer mer preg av å være en masseovervåkning, og ikke provokasjon. Hun sier at bevisene er lovlig innhentet, hvis metoden er lovlig i landet som ledet aksjonen.