GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Labradoren bodde på en rolig og avsides øy i Nord-Norge hele livet, inntil mars i år. Da eieren døde flyttet han til et nytt hjem i Oslo. Det gikk slett ikke etter planen. Hundeeier Lill Haram erfarte at en landhund ikke automatisk kan bli en byhund.

Sjokk
- Jeg fikk sjokk og stivnet av reaksjonen hans. Han var utrolig stresset og aggressiv. Biler og andre hunder langs turveiene i området skremte ham skikkelig. Og min reaksjon gjorde vondt verre.

Det var en heftig opplevelse.

- Etter denne turen begynte jeg å kvie meg for å gå tur med den store hunden. Når jeg først våget meg ut, tviholdt jeg i båndet og håpet på det beste.

Artikkelen fortsetter under bildet)

Mistet kontrollen
Nero taklet ikke støyen, trafikken og mengden med nye inntrykk. Det han taklet minst av alt var andre hunder i nærmiljøet. Og hunder er det mye av på Ris i Oslo.

- Kroppsspråket mitt oste av usikkerhet. Jeg mistet fort kontrollen over situasjonen og hunden, forteller Lill.

Lill Haram skjønte at hun trengte hjelp og kontaktet hundepsykolog Tess Ergren.

Hundecoachen kjenner godt igjen situasjonen. Eierens usikkerhet smitter over på en allerede overstresset hund.

- Jeg forklarte Lill hvor viktig det er å vise hunden sin et godt, positivt lederskap. Hvordan vi kan få han til å stole på oss og kjenne seg trygg og sikker. Da er mye gjort, sier tess Erngren til Nettavisen.

Les mer fra Dittdyr. no:

«Gremlins» funnet i jungelen

96 prosent for feit

Slik unngår pus bildøden

GIKK TIL HUNDEPSYKOLOG: Lill Haram måtte søke eksperthjelp.
GIKK TIL HUNDEPSYKOLOG: Lill Haram måtte søke eksperthjelp.

Hundepsykologen hjalp
Lill begynte å øve på lederskap, tillit og lydighet – sistnevnte gjør godt for både eier og hund, poengterer Tess Erngren.

- Kom Nero. Se her. Sitt. Bra! Flink gutt.

Labradoren gir assosiasjoner til et lite lam der han lystrer Lills minste vink. Selv ikke høylytte forstyrrelser fra nabohagen får hunden til å miste fokuset. Han lytter, handler og får sin velfortjente belønning.

Nero og Lill trener iherdig både i og utenfor hagen. Målet er å få hunden til å føle seg trygg i miljøer som tidligere ble oppfattet som skremmende. Fremgangen skjer gradvis.

- Etter hvert som Lill kjente seg mer sikker begynte vi å arbeide med kontrollerte møter med andre hunder, først på lang avstand. Når Nero viste mestring, gikk vi nærmere og nærmere. Han har gjort store fremskritt, forteller Tess.

Ekte Oslohund
Et par måneder trening har ført dem langt. Lill er ikke lenger redd for å gå tur – men hun tenker seg fortsatt om og tar alt skrittvis. Trikketurer er en fremdeles en fjern idé.

- Men vi skal klare å komme dit også. Neste år, smiler Lill Haram og ser på labradoren som ligger ved føttene hennes.

- Det er viktig å gi hunden sin grunnleggende miljø og sosial trening fra den er valp. Det er aldri for sent å lære en gammel hund å sitte, det er Nero et godt eksempel på, men det er mye enklere når den er ung!, sier Tess Erngren

Nero er blitt en byhund. Han går nå løs hele tiden, hilser på alle hunder, til og med schæfere.