- Det høytrykket treffer bra, sier statsmeteorolog Dina Stabell ved Værvarslinga i Bergen til Nettavisen når hun torsdag ettermiddag tar en kikk på prognosene for været tirsdag 17. mai.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Et høytrykk omfavner store deler av landet på nasjonaldagen - til og med Midt-Norge. Den gode nyheten ledsages imidlertid av et farevarsel: Det ventes igjen stor skogbrannfare flere steder på Østlandet hvor det har vært lite nedbør.

Lenger nord ventes det lavere temperaturer, skyet vær og noen steder også nedbør i form av regn og sludd på 17. mai.

Les også: Til helgen er det oransje farevarselet tilbake

Venter temperaturer opp i 20 grader

- Det er oppholdsvær og mye sol i vente i Sør-Norge 17. mai. Temperaturene på Østlandet kan komme opp i rundt 20 grader, kanskje noe lavere lenger sør, men ikke vesentlig, sier Stabell.

- Vi henter fram farevarselet for stor skogbrannfare igjen, og det gjelder også for 17. mai. Vær forsiktig med åpen ild! oppfordrer hun.

UV-stråling bør du også være oppmerksom på, ifølge meteorologen. Hun råder folk til å gå inn og sjekke UV-varselet dagen i forveien.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har forresten vært ute og bedt folk vise respekt for det generelle bålforbudet 17. mai.

- Dropp å grille pølser på bål denne dagen, uttaler de til TV 2.

Høye, tynne skyer i vest

Også Vestlandet kan vente seg tørt vær, ifølge meteorologen.

- Her venter vi litt høye, tynne skyer, men ellers mye sol. Det er mulig at det skyer litt til utover kvelden. Det gjelder hele Vestlandet. Det er nemlig ventet litt mer nedbør inn onsdag, men det vil ikke komme på 17. mai, sier Stabell til Nettavisen.

For Vestlandets del ventes det temperaturer opp i 17-18 grader.

Det er svært hyggelige utsikter for vestlendingene, som har hatt en del nedbør i det siste. Det har også meteorologen i Bergen fått merke:

- Ja, det høytrykket treffer bra! Vi har hatt en del regn denne uka. Det blir et lite opphold akkurat på nasjonaldagen, sier hun.

Bra fra Midt-Norge og sørover

Også Midt-Norge kan vente seg oppholdsvær 17. mai. Her ventes det temperaturer rundt 15-16 grader.

- Generelt ser det bra ut fra og med Trøndelag og sørover. Her blir det fint oppholdsvær og gode perioder med sol, oppsummerer Stabell situasjonen i denne delen av landet.

Større usikkerhet i nord

- Lenger nord er det større usikkerhet. Spørsmålet er hvor langt opp høytrykket vil gå. Vi tror det kan bli litt nedbør fra Nordland og nordover på 17. mai. Her er det også lavere temperaturer, 6-7 grader på det meste i Nordland og rundt 2 grader i Tromsø. Ser ser det også ut som det kan komme snø igjen i løpet av helga. De kan altså få et påfyll av snø før nasjonaldagen. På Svalbard venter vi oppholdsvær og temperaturer på minussiden, rundt 3 minus .

Høytrykket som ventes å gi oss mye godvær på nasjonaldagen beveger seg videre sørøstover onsdag.