Slik blir 22. juli-markeringen

Onsdag markeres fireårsdagen for terroren som rammet Norge 22. juli 2011. Minnemarkeringen innledes med ett minutts stillhet ved vannspeilet foran Høyblokka i Oslo.

22.07.15 11:42

Oslo (NTB-Trine Lejon): Statsminister Erna Solberg (H) skal holde tale og står for kransenedleggelse. Leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, ønsker velkommen.

Det blir også taler fra blant andre AUF-leder Mani Hussaini og parlamentspresidenten i Europarådet, Anne Brasseur.

Følg direkterapportering om 22. juli nederst i saken.

Statsminister Erna Solberg legger ned krans under en minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo onsdag formiddag, fire år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Kritisert utstilling

Seremonien etterfølges av en offisiell åpning av 22. juli-senteret i første etasje i Høyblokka, ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Utstillingen, som blant annet viser restene av Anders Behring Breiviks bombebil, er allerede før den åpnes blitt kritisert av enkelte som mistet sine kjære i terroranslaget. De frykter at utstillingen vil gi terrordømte Anders Behring Breivik den oppmerksomheten han søkte.

ÅPNER: Minnekrans utenfor det nyåpnede 22. juli-senteret ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet onsdag formiddag. Senteret skal blant annet inneholde en utstilling med gjenstander gjerningsmannen brukte for å utføre terrorhandlingene 22. juli 2011. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Fredstanker, framtid og håp er tema for en minnegudstjeneste klokka 12 i Oslo domkirke. Statsministeren og kronprinsesse Mette Marit vil være til stede sammen med en rekke representanter for det offentlige Norge. Biskop Ole Christian Kvarme vil holde dagens preken, og liturg er domprost Anne-May Grasaas.

SEREMONI: Mange har begynt å samle seg utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet, der en minneseremoni etter 22. juli vil finne sted onsdag. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Minnesmerke på Utøya

På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under terrorangrepet. Innvielsen av minnesmerket blir en del av avslutningen av 22.-julimarkeringen, som holdes av AUF og støttegruppa sammen med statsminister Erna Solberg. Statsministeren vil legge ned krans på vegne av regjeringen.

NYTT MINNESMERKE: AUF-leder Mani Hussaini ved det nye minnesmerket på Utøya torsdag ettermiddag i forbindelse med at det er seks dager til fireårsmarkeringen for terrorangrepene mot øya 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på markeringene ved Høyblokka og senere på dagen også på Utøya.

Fakta om minnesteder etter 22. juli-angrepene

* På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

* Det skal lages to nasjonale minnesteder etter terrorangrepene, ett i regjeringskvartalet i Oslo og ett på Sørbråten i Hole kommune, like ved Utøya.

* Plasseringen og utformingen av det planlagte minnesmerket i Hole er omstridt.

* I Oslo skal det åpnes et midlertidig minnested 22. juli 2016, som skal erstattes av et permanent minnested når det nye regjeringskvartalet står klart. Det er ikke klart når det permanente anlegget står ferdig.

* Et informasjonssenter om terrorangrepene og byggearbeidene i regjeringskvartalet åpner 22. juli i år, etter forslag fra støttegruppa og AUF.

* I tillegg vil regjeringen opprette et 22. juli-senter for forskning på høyreekstremisme.

Fakta om nye Utøya

* Nybygget, som ligger ved Torget, inneholder kjøkken, spisesal, peisestue med bibliotek og seminarrom. Ferdig til sommerleiren i august.

* I kafébygget er spisesalen revet, og mer skal rives. Delen som blir tatt vare på er stor- og lillesalen, toalettene og kontorer, som blir et minne- og læringssenter.

* Hegnhuset er det nye navnet på den delen av kafébygget som bevares. Flere hundre søyler vil ramme inn bygget, og 69 høyere søyler skal bære et nytt tak. Arbeidet er antatt ferdig i 2016 eller 2017.

* Lysningen er de pårørendes minnested. En stålring henger over bakken med navnet til 60 av de 69 drepte stanset ut. Innvies 22. juli i år.

* Hovedhuset er pusset opp og malt.

* Stabburet er renovert med støtte fra Kulturminnefondet. Malt og satt inn nye dører og vinduer.

* Skolestua er malt, har fått nytt kjøkken og toaletter er installert.

* En ny scene er bygd av svenske lærlinger som har jobbet på dugnad.

* Brygga hvor MS Thorbjørn legger til, er oppjustert.

* Stier og bygninger har fått universell utforming, og det er satt ut benker for å lage uformelle møtesteder.

* Pumpehuset beholdes som det er.

* Øya er åpen for alle, men det er ikke tilrettelagt for båttransport. Det er mulig å leie egen båt ved campingplassen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.