Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir den nye regjeringsplattformen

Støre og Vedum legger frem planene for de neste fire årene.

HURDAL (Nettavisen): Det har lenge vært diskusjoner og forhandlinger på Hurdalsjøen Hotell, med den påtroppende statsministeren Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Onsdag klokken 14 presenterte Støre og Vedum Hurdal-plattformen. Se direktesendingen fra Hurdal her!

Det har likevel vært murringer i regjeringssonderingene. Audun Lysbakken overrasket med å trekke seg ut av regjeringsforhandlingene, grunnet uenigheter i klimapolitikken.

Les også: Ap og Sp går inn i regjeringsforhandlinger

Dermed ble trioen til en duo, og Støre og Vedum forhandlet videre. Etter ni dager var partilederne blitt enige om å danne regjering sammen, og det var opp til de å legge opp den nye regjeringskabalen.

- Det blir en Arbeiderparti-ledet regjering, sa en stolt Støre til pressen.

Selv om Arbeiderpartiet og Senterpartiet har forhandlet ferdig de politiske spørsmålene, vil det gå noen dager før regjeringen overtar. Den nye Støre-regjeringen vil tiltre torsdag, med familiebilde på Slottsplassen og nøkkeloverrekkelser i departementene.

Dette er Hurdal-plattformen

Onsdag morgen ble den nye regjeringsplattformen godkjent av stortingsgruppene til Ap og Sp. Det høstet full jubel hos Arbeiderpartiet.

– Jeg er veldig glad for det, fordi tilbakemeldingene er at de kjenner seg igjen i denne politikken. At det nå er ambisjoner og gjenkjennelig sosialdemokratisk politikk for en ny tid, sier Ap-leder og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Klokken 14.00 offentligjøres Hurdal-plattformen, som har fått sitt navn etter kommunen hvor forhandlingene har funnet sted.

Les også: Lan Marie Berg advarer Støre: - Jeg er jo svært bekymret

Det har vært spekulasjoner om hva Hurdal-plattformen vil inneholde, og det som hittil er kjent er at blant annet vil ferjeprisene i Norge halveres.

Det vil bli halv pris på ferjebilletter og gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer. Det bekreftet partilederne ovenfor VG.

– Vi slår fast i den nye regjeringserklæringen at vi ønsker å halvere ferjeprisene i Norge. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferje blir overfarten gratis, sier Vedum til avisa.

I tillegg er de to partiene enige om å gi full momskompensasjon til frivilligheten. Det betyr at over 20.000 organisasjoner får mer penger i kassen. Frivillige organisasjoner får allerede i dag kompensasjons for momsen de betaler, men ikke fullt dekket. Det vil Støre ha en endring på.

Aftenposten skriver at den kommende Støre-regjeringen vil gjenopprette høyskoletilbudet på Nesna. Den omstridte høyskolen ble nedlagt i 2019. For Senterpartiet har dette vært et viktig element i valgkampen og i regjeringsforhandlingene.

Les også: Startskudd for sonderinger - Støre fikk Vedum til å rødme

– Sp og Ap sammen er krystallklare på at vi skal gjenopprette og ha en høy utdanningsinstitusjon på Nesna, fortalte Vedum til avisa.

Videre er det kjent at jordbruk vil få sin plass i regjeringsplattformen, ifølge Nationen.

Partiene vil legge fram en forpliktende og tidsfestet plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet.

– Det at det skal være en tidfestet og forpliktende plan og en opptrapping, det er aldri brukt i en regjeringsplattform før. Det har aldri vært noe i nærheten engang. Dette er veldig tydelig og forpliktende, sier han til avisen.

Den nye regjeringen vil også «sikre importvernet for norsk jordbruk, blant annet gjennom valg mellom prosent- og kronetoll, og sørge for at importvernet ikke blir svekket når man inngår nye handelsavtaler».

Les også: Alt om statsbudsjettet