RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir det nye fotballtilbudet

Sist oppdatert:
Fotballen ønsker å nå et bredere publikum med en sterkere satsing på nett og IP-TV. Sjekk hvordan fotballtilbudet blir på nett, radio og TV neste sesong.

– Vi har laget en modell for fremtiden, som skal gi et bedre tilbud til flere mennesker, og en sterkere økonomisk plattform for norsk fotball, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball Niels Røine.

I sommer ble det klart at det fra 2009 blir flere kamper fra Tippeligaen i på allment tilgjengelige TV-kanaler. NRK sender kamp lørdag, TV 2 sender kamp søndag kl 20, og TV 2 Zebra sender kamp mandag kl 19.

Fotball Media AS, som forvalter medierettighetene for norsk fotball, har besluttet at de øvrige fem kampene i hovedrunden søndag kl 18 skal formidles via nettet og IP-TV (TV på bredbånd over fiber). Dermed blir det ikke fotball på betal-TV fra 2009.

Større satsing på nett og bredbånds-TV

På nett vil kampene sendes på TV2 Sumo, VG Nett, nettavisene i Media Norge-samarbeidet (aftenposten.no, bt.no, aftenbladet.no og fvn.no) og Polariskonsernets adressa.no og htg-avisene i Nord-Norge.

Bygger på regionavisenes lokalkunnskap

- Regionavisene tilknyttet Media Norge vil bygge en helt unik fotballopplevelse på nett fra 2009. Vår lokale kunnskap skal utnyttes maksimalt, både under kampene og hele uken igjennom. Hos oss vil du alltid være på hjemmebane. Fotball er en av pilarene i våre mediehus, og det var på tide at vi endelig fikk hånd om disse rettighetene, sier sjefredaktør Hans Chr. Vadseth i Fædrelandsvennen.

Sammen med Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Adresseavisen og Harstad Tidende-gruppen skal han gi brukerne en ny og forbedret fotballopplevelse på nett.

- Skal skape en ny fotballopplevelse

For fotballavisen VG og fotballnettstedet VG Nett har det vært viktig å styrke tilbudet til sine lesere.

- VG Nett skal skape en helt ny fotballopplevelse som består av mye mer enn det å se en hel fotballkamp live. Våre lesere skal både kunne se kamper direkte, se høydepunkter og få en opplevelse og tilstedeværelse gjennom å snakke med andre fotballinteresserte, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i VG Multimedia.

Forbedring av TV-tilbudet

Tre kamper skal i den neste avtaleperioden (2009-2012) sendes på allment tilgjengelige TV-kanaler.

Lørdagskampen vil gå på NRK 1, hovedkampen på søndag vil sendes på TV2 klokken 20, og TV2 Zebra vil på mandager sende en kamp klokken 19. Dette er en forbedring av det allment tilgjengelige tilbudet fra forrige avtaleperiode, hvor kun to kamper ble sendt i denne typen kanaler.

I tillegg vil Lyse/Altibox/Altibox formidle alle kampene i Tippeligaen, samt landskamper, toppserien for kvinner, Adeccoligaen og cupen til Altibox-kundene via IP-TV.

Lyse/Altibox frasier seg rettigheter

Beslutningen om å satse på nett og IP-TV er tatt av styret i Fotball Media.

- Fotball Media ønsker av hensyn til fotballen og klubbene distribusjonsløsninger som totalt sett gir bredere fotballdekning på flere plattformer. Lyse frasier seg derfor rettighetene vi hadde i henhold til intensjonsavtalen. Vi fastholder det vi har sagt tidligere om at fotball er for hele folket, sier Lyses telekomdirektør Eirik Gundegjerde.

Fremtidens teknologi

Norge er i verdenstoppen når det gjelder bredbåndsdekning. Nesten 1,4 millioner husstander hadde bredbånd per første halvår 2008. Dette er en økning på 13 prosent fra tilsvarende periode i 2007, og allerede i dag er det omlag 300 000 fotballinteresserte som følger hovedrunden live på nettet i form av tekstrapportering på søndager.

Tar i bruk ny teknologi

Sendingene på nett og bredbånds-TV vil holde høy kvalitet både teknisk og redaksjonelt, og produksjonen av kampene vil tilsvare den som har vært på betal-TV til nå.

VG Nett/Media Norge vil utnytte nye løsninger som har modnet det siste året, og løsningene fikk sitt gjennombrudd under OL i Beijing 2008 og det amerikanske presidentvalget.

Disse sendingene hadde flere hundre tusen samtidige brukere, og teknologien har dermed åpnet opp for formidling av sportsevenementer og konserter på en helt ny måte.

- Vi satser på kombinasjonen av tradisjonelle løsninger og ny teknologi for å sikre brukeren den beste opplevelsen, sier de i en felles uttalelse.

Fakta om øvrige elementer i medieavtalen:

I hovedsak vil publikum få følgende tilbud med den nye fotballavtalen:

Søndagskampen i Tippeligaen kl 20, og Fotballmagasinet søndag kveld, sendes på TV 2

Resten av søndagskampene i Tippeligaen sendes på ulike Internettplattformer og IP-TV av VG, Media Norge, Adresseavisen og Lyse/Altibox

NRK sender lørdagskampen i Tippeligaen, Adeccoligaen, og NM for kvinner og menn

TV 2 Zebra sender mandagskampen i Tippeligaen

TV 2 sender landskampene

TV 2 sender Toppserien for kvinner

NRK sender norsk fotball på radio

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere