Som Nettavisen skrev i januar, blir det nye Tøyenbadet i Oslo flere år forsinket. Planen var at et nytt badeland skulle stå ferdig til det nye Munch-museet åpner i Bjørvika. Men neste år åpnes det nye museet, og badet fra 1976 står der fortsatt.

Nå vil det imidlertid skje ting på Tøyen, for neste år starter rivingen av badet.

- Det nye Tøyenbadet blir Oslos største folkebad. Jeg pleier å fleipe med at det blir bedre enn Drammensbadet, men jeg tror folk i Oslo blir glade når det står ferdig. Vi er jo mange som drar til Asker, Drammen og Askim med ungene, nå blir det Tøyen som blir stedet å dra til, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Nettavisen.

Se hvordan det nye Tøyenbadet blir i videoen øverst i saken.

Prislapp: 1,4 milliarder

Byrådet har nå fått laget nye illustrasjoner av det nye Tøyenbadet, som viser hvordan bygningen vil se ut, og hvordan det vil bli inne i det nye badeanlegget.

Prislappen for badeanlegget er satt til 1,4 milliarder kroner, skriver Aftenposten, som første omtalte de nye skissene mandag.

- Vi har satt av 1,4 milliarder. Dette tallet inkluderer en ny flerbrukshall på Tøyen i tillegg til usikkerhetsavsetning, utdyper Hansen.

Har du et tips om Oslo? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge

Det skal bygges et hovedbasseng på 50x25 meter, et stupebasseng med 5 meter stupetårn, et varmtvannsbasseng og et barne- og familiebasseng. I tillegg til flere utendørs basseng; et basseng på 25x15 meter, et stupebasseng og et barne- og familiebasseng.

I tillegg vil det i det nye Tøyenbadet bygges en sklie, varm og kald kulp, badstuer, garderober, kontorer, kafé/kiosk og tribuner plass til cirka 500 tilskuere.

Etter planen skal det nye badet stå ferdig i 2023.

- Går utover barna

Det var for seks år siden, i mai 2013, at Høyre, Venstre, KrF og SV i Oslo ble enige om å gi et løft til den innvandrertette østkantbydelen Tøyen, etter at SV snudde og gikk med på å flytte Munchmuseet fra Tøyen til Bjørvika.

I avtalen, som ble skrevet under av alle partiene, lovet de blant annet å bygge et nytt badeland der Tøyenbadet ligger i dag. Men badet er altså forsinket med flere år.

- Jeg synes jo det er trist. Det går utover barna på Oslo øst, sa tidligere byråd og Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, til Nettavisen i januar.

Bjercke mener byrådet har skylda for forsinkelsen.

- Det er trist at Tøyen-delen i Munch/Tøyen-avtalen har blitt så stemoderlig behandlet etter at det rødgrønne byrådet tok over. Dette prosjektet ble veldig godt fulgt opp i den første fasen, og slikt tar tid, men det hadde ikke trengt å ta så lang tid, hevdet han.

- Det er jo bare tøys

Idrettsbyråden avviser imidlertid at byrådet er skyld i forsinkelsen. - Det er jo bare tøys. De hadde foreslått et luftslott basert på en forutsetning om å legge ned lokalbadene i Oslo, og uten å sjekke med folk på Tøyen hva de syntes om å ta av parken. Ingenting var klart, og de hadde ikke satt av noen penger, sier Hansen.

Hun påpeker samtidig at det tar lang tid å bygge og prosjektere et bad.

- Oslo har et enormt etterslep på idrettsanlegg, så jeg hadde lyst til å sjekke om det gikk an å bruke deler av det badet som ligger der i dag inn i det nye. Om badet skulle være et annet sted i parken måtte man dessuten gjennom en stor reguleringsprosess. Nå sparer vi flere år når vi river det gamle og bygger nytt på samme tomt, sier hun.

- Hvorfor blir det ikke et badeland slik det står i Tøyen-avtalen?

- Tøyenbadet er ryggraden i svømmetilbudet i Oslo. Byens hovedbad kan ikke erstattes av et badeland. Vi trenger større og flere basseng enn i dag. Det nye Tøyenbadet vil få flere basseng, både familiebasseng, stupebasseng og terapibasseng. i tillegg til 50-meters bassenget. Det blir også flere utebasseng, vektlegger Hansen.

Midlertidig stålbadekar

Tøyenbadet ble bygget i 1976, og består i dag av to innendørs basseng, tre utendørs basseng, stupetårn og vannsklie. Anlegget har blitt pusset opp flere ganger etter en rekke kostbare vannlekkasjer de siste årene.

Mens det nye Tøyenbadet bygges, skal Oslo kommune etablere et midlertidig badebasseng på Økern, et stålbadekar inne i en plasthall.