RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir din pensjon

Sist oppdatert:
Partiene på Stortinget er enige om fremtidens pensjon. Dette betyr pensjonsforliket for deg.

Sjekk pensjonskalkulatoren nederst i saken!

Onsdag morgen klokka 09.00 ble alle partiene på Stortinget unntatt Frp enige om et pensjonsforlik. Det vil si at de nye reglene kommer til å gjelde i overskuelig framtid uansett hvem som sitter i regjering.

De viktigste endringene er i forliket er:

  • Det gis pensjonsopptjening for ulønnet omsorgsarbeid tilsvarende 4,5 G i inntil seks år per barn. Antall G er ikke forandret, men tidligere skulle man bare få opptjening for fire år per barn. 1 G tilsvarer for øyeblikket 62.892 kroner.
  • Årlig inntekt opp til 7,1 G skal være pensjonsgivende (tilsvarer nå 441.343 kroner). Det er en minimal økning fra den tidligere grensen på 7 G.

- Dette er svært små endringer som er gjort i forliket. Økningen fra 7 til 7,1 G, og økningen på to år gir begge som effekt at pensjonen øker med omtrent 3.000 kroner, sier Nettavisens ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen.

- Forliket er til fordel for de som tjener over 440.000, samt de som er hjemmeværende på grunn av omsorgsarbeid i mer enn fire år, sier Pedersen.

Les også: Jens lover alle økt pensjon

Pensjonssparing på 15.000,-
Dessuten blir det en ny ordning med skattestimulert individuell pensjonssparing med virkning fra 2008, med årlig sparebeløp inntil kr 15.000 kroner.

Dette beløpet kan bli større etterhvert fordi Høyre, KrF og Venstre har fått gjennomslag for kunne endre det senere, og også foreslå en videreføring av ordninger med individuell og kollektiv livrente. (Denne ordningen hadde regjeringen varslet at den ville skrinlegge).

Mulighetene for å utvide de private pensjonsordningene var avgjørende for at spesielt Høyre gikk med på forliket.

Regn ut pensjonen din før og etter pensjonsreformen

I kalkulatoren nedenunder forutsettes det at pensjonsalderen er 67 år. Men du kan ta ut pensjon fra 62 år, mot at du får utbetalt mindre i pensjon.

Du skal legge inn to typer inntekter i kalkulatoren. I feltet for «Gjennomsnittet av alle årene» skal du legge inn hva du tror er gjennomsnittsinntekten din i hele opptjeningsperioden. I dagens folketrygd er det de 20 beste årene som teller, det legger du inn i «Gjennomsnitt av de 20 beste årene».

Det er ingen som har eksakt den samme inntekten i hele sitt yrkesaktive liv. De 20 beste vil alltid være bedre enn gjennomsnittet av alle årene.

Når du legger inn gjennomsnittsinntektene må de gjøres om til en inntekt ut fra dagens nivå. For eksempel vil en inntekt fra i fjor som ligger 4 % under, være omtrent som dagens inntekt.

Denne kalkulatoren regner ikke inn overgangsordningene. Den regner enten at du bare får pensjon etter dagens ordning, eller etter ny ordning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere