RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du grillkonge

Sist oppdatert:
Hele Norge er full av grillpølser. Imponer som grillmester, og ta heller et spyd og træ godbiter på.

(SIDE2): Hele fire av fem nordmenn trekker fram de velkjente avlange når kullet begynner å gløde, viser en undersøkelse av Synovate MMI, gjort på oppdrag fra Opplysningskontoret for kjøtt.

Lav grill-selvtillit
En forklaring på pølsenenes popularitet er at de er enkle å grille. Vi nordmenn har jevnt over liten tro på egne ferdigheter ved grillen, og tør ikke å eksperimentere med ny grillmat.

Under pølsene på grilltoppen, et godt stykke under vel å merke, følger svinekoteletter, hamburgere, sommerkoteletter og grønnsaker.

Imponer med spyd
Er du begynt å bli mettet av grillmastodontene? Fortvil ikke, grip til spydet.

Grillspyd er raskt og enkelt. Du får omtrent hele middagen på én pinne – litt brød eller ris som tilbehør alt ekstra som skal til. Og ikke minst: grillspyd innbyr til variasjon. Du trær på det du har lyst på av grønt, fisk, skalldyr, kjøtt og pølser.

Ta en titt på oppskriftene nedenfor, så ser du hvor spennende det kan bli. Grillnaboen din, i parken eller ved sjøen, vil garantert bli grønn av misunnelse der han sitter med sine sorte pølser.

TIPS TIL GRILLSPYD:
– Til svinekjøtt er det godt med salvieblad og søte frukter som ananas og tørket aprikos. Friske salvieblad er også en god matsj til svin.

– Lammekjøtt passer godt sammen med løk, småpoteter, paprika og oliven og en marinade med olivenolje og tørkede urter.

– Prøv gjerne oksekjøtt med oppdelte maiskolber og meksikansk inspirert marinade.

– Kjøttboller bør lages litt faste når de skal grilles. Prøv dem med spennende krydder á la kebab. Trykk dem litt flate for lettere steking.

– Scampi/tigerreker og kamskjell er skalldyr som er ypperlig til grillspyd. Husk syre i marinaden og kort-kort steking. Et kamskjell skal stekes under 1 minutt på hver side.

– Bland gjerne råvarer fra jord og sjø. Scampi/tigerreker kan du blande med kylling eller sterk pølse, som f.eks. chorizo.

– Tunfisk, laks, steinbit og klippfisk (bløtlagt) er faste i fisken og velegnet til grilling. Ikke overstek, bitene skal være saftige. Husk at tunfisk skal ha rosa kjerne. Du kan også svi fiskespydet lett på grillen først, og steke videre i folie.

– Kylling og kalkun kler det meste av både grønt og marinader.

– Velg ingredienser som har omtrent samme steketid.

– Vil du ha grillingen fort unnagjort, så skjær fileter i tynne skiver og stikk spydet gjennom tynnsiden (slik at flatsiden ligger på grillen).

– Bløtlegg grillspyd av tre i vann en stund først, for å unngå at det går opp i lys lue på grillen.

GENERELLE GRILLTIPS:
– Begynn ikke grillingen før grillen er varm nok. På en kullgrill vil dette si når det ligger et hvitt støv over kullet.

– Har du grill med lokk, la et område av grillen være mindre varmt, på den måten kan du regulere temperaturen maten grilles på. I tillegg har du mulighet til å grille store kjøttstykker med godt resultat.

– Lager du marinade selv, så husk trioen krydder, olje og syre. Et godt alternativ er å marinere kjøttet i soyasaus.

– Bruk termometer om du griller større kjøttstykker.

– Varier tilbehøret så vel som grillmaten.

Fajitasmarinerte kalkunspyd
Grillspyd av oksekjøtt med lime og urter
Kalkunspyd med lompe
Kyllingspyd med aprikos- og peanøttsaus
Kylling satay
Sate babi – svinekjøtt på spyd
Grillspyd med klippfisk
Biffspidd med grønnsaker og rødgrønt peppersmør
Chilenske kyllingspidd
Kyllingspidd med rødløk og mynte
Kreolske kyllingspidd
Rekespidd med ingefær
Kebab
Farsespyd
Grillspyd med lam og pære
Laks og scampi på spyd
Flere fristende oppskrifter finner du her.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Foto: Gyldendal («Asiatisk» av Paul Løwe, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere