RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du kvitt cellulittene

Sist oppdatert:
Cellulitter, også kalt ”appelsinhud”, alle kvinners skrekk! Massasje, trening, fettsuging - vi gjør hva som helst for å bli kvitt disse ubehagelige bulkene. Finnes det en mirakelkur? Og hva hjelper ikke i kampen mot cellulittene? Vi gir deg tipsene.

Cellulitter og sirkulasjon
De aller fleste fokuserer fremfor alt på hvor ille det ser ut med groper i låret, og noen får til og med komplekser eller vegrer seg for å vise lårene i kjole, shorts eller badeklær. Men hva man kanskje ikke vet er at det faktisk kan gjøre vondt i de områdene der cellulittene har oppstått og behandling av cellulitter kan fjerne enkelte smerter i bindevevet som oppstår når lymfestemet ikke fungerer som det skal.

Visse deler av kvinnekroppen har opp til fem ganger flere og dessuten større fettceller enn andre deler. Mellom cellene oppstår det en opphopning av væske, og cellulitter dannes når væsken får problemer med å sirkulere og drenere. Det er bevist at det finnes en nær sammenheng mellom sirkulasjonsproblemer og cellulitter, og selv om det medisinske miljøet betrakter cellulitter som et rent kosmetisk problem diskuteres det i dag faktisk hvorvidt cellulitter skal klassifiseres som en sykdom eller ikke.

Hva er cellulitter - også kalt appelsinhud
Cellulitter er fett som har banet seg vei opp gjennom en svekket hudstruktur og forårsaket en ujevn overflate med bulker eller såkalt appelsinhud. For en bedre forståelse av prosessen er det nødvendig å se på oppbygningen og funksjonen til huden - kroppens største organ:

Huden kler hele kroppens ytre overflate. Hos en voksen person er den samlete overflaten av huden 1,5 - 2 kvm, og hudens totale vekt, uten underhuden, er omtrent 5% av kroppsvekten.

Hudens hovedoppgave er å:
- beskytte mot mekanisk og kjemisk påvirkning
- beskytte mot inntrengning av mikroorganismer
- beskytte mot væsketap
- beskytte mot de skadelige ultrafiolette strålene i sollyset
- omdanne kolesterol til vitamin D, under påvirkning av de ultrafiolette strålene i sollyset
- lagre fett og væske
- regulere kroppstemperaturen
- være sanseorgan for trykk og berøring, varme, kulde og smerte
- formidle emosjonelle signaler til omgivelsene (eks. ansiktets minespill)

Huden består av flere lag. Øverst finner vi overhuden (epidermis) som er ca. 0,1 mm tykk de fleste stedene på kroppen. Under epidermis ligger lærhuden (dermis), som er 0,5-3 mm tykk. I dermis finnes fibret bindevev, blodårer, lymfeårer, flytende vev, nervevev, hårsekker, talgkjertler og svettekjertler. Det fibrete bindevevet utgjør mesteparten av dermis og består av kollagenfibrer (90%), elastiske fibrer (5%) og grunnsubstans (5%). Kollagenfibrene gir dermis styrke og støtte, mens de elastiske fibrene gir huden elastisitet. Med alderen blir det mindre elastiske fibrer og grunnsubstans i bindevevet, og det gjør at huden blir slappere og mer rynkete. Langvarig og intens solbestråling øker nedbrytningen av de elastiske fibrene og fremskynder dermed aldersforandringene i huden.

Dermis går gradvis over i underhuden (subcutis), som består av løst fibret bindevev med blodårer og varierende mengder fettvev. Underhudsfettet gir god varmeisolasjon og er i tillegg et av de viktigste fettlagrene i kroppen. Det løse vevet i underhuden inneholder også mye vevsvæske og er derfor også et betydelig vannlager.

Etter hvert som tiden går, blir bindevevet i underhuden stivere. Hvis underhuden også fylles opp med mer fett enn du trenger, gir det en ruglete overflate som kan minne om overflaten av en appelsin. Dette karakteristiske utseendet er årsaken til at cellulitter på folkemunne kalles appelsinhud. Oftest skjer denne typen hudforandringer på lårene, men cellulitter kan oppstå også på andre hudpartier som magen, rumpen og brystene. Menn får det oftest på nakken og magen. Årsaken til at fettcellene svulmer opp kan være usunn kost, for lite aktivitet eller hormonell påvirkning. Sykdommer, medisiner, stoffskifteforandringer, miljo og arv er andre faktorer som kan gi forandringer i vevet.

Forskjellige typer cellulitter
Cellulitter er fett som har banet seg vei opp gjennom en svekket hudstruktur og forårsaket en ujevn overflate med bulker eller såkalt appelsinhud. Det finnes to forskjellige typer cellulitter - de harde og de myke:

(1) Harde, eller faste, cellulitter forekommer vanligvis hos kvinner som er aktive (som f.eks. dansere eller løpere). Hard cellulitt er vanskelig å bli kvitt fordi det løfter seg ikke lett fra kroppen. Det er også vanskeligere å se fordi de fester seg direkte på muskelen.

(2) Myke cellulitter er ikke så konsetrert som hard cellulitt og er mye mer synlig. Den forekommer på store områder og, fordi den ikke fester seg så sterkt til muskelen, er løsere, ofte hengende fra kroppen. Resultatet er ofte lite muskelstruktur. Selv om den er lettere å få øye på, er den også lettere å behandle.

Cellulitt-testen: Er du usikker på om du har cellulitter, kan du gjøre en enkel test: Klem forsiktig litt hud mellom tommel og pekefinger, eller for større hudområder, klem huden forsiktig mellom håndflatene. Normalt fettvev oppleves som nokså glatt og mykt, mens cellulitter fremkommer som dypere "smilehull" eller rugler som på skallet til en appelsin. Cellulittevev er også mer sensitivt og kan føles kaldt når du tar på det. Det kan også fremstå hvitere enn resten av huden din.

Hvem får cellulitter og hvorfor?
Det er primært kvinner som får cellulitter og de fleste kvinner har det. Det starter hos jenter rundt 14 års alderen og øker desto eldre vi blir. Cellulitter oppstår gjerne etter en fødsel og hos de som tar p-piller fordi sirkulasjonssystemet i kroppen ikke greier å kvitte seg med de store mengdene med østrogen i kroppen.

Cellulitter kan oppstå etter en traumatisk skade hvis sirkulasjonssystemet har blitt forstyrret. En stillesittende livsstil kan også medføre at bindevevet blir hardere noe som fører til små fordypninger i huden.

Forskere mener at så mye som 90% av alle kvinner får cellulitter i større eller mindre grad. Generelt oppstår det i løpet av puberteten og ofte er det arvelige betingelser som spiler inn, selv om dette ikke er det eneste. Dessverre er det slik at hvis din mor har cellulitter, er det stor sjanse for at du også får det. Menn er mindre disponible p.g.a at deres hud har et tettere underlag som kan forhindre at fett blir til cellulitter.

Utløsende faktorer i utviklingen av cellulitter:
Arv.

For lite vann. Vann hjelper kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer.

Dårlige kostholdsvaner (akohol, coffein, krydret mat etc) er med på å danne cellulitter fordi giftene de produserer lagrer seg i fettvevet. Og på tross av hva du har hørt, slanking hjelper ikke. Faktisk så øker dette risikoen for å få cellulitter fordi kroppen tror den sulter og ved å forsøke og kompensere for dette assisterer den i dannelsen av cellulitter. Alt mettet fett hjelper på dannelsen av cellulitter. Dette fettet blokkerer arteriene og fester seg i vevet, og hindrer tilstrekkelig avgiftning.

Røyking er ikke bare skadelig for huden og lungene, det svekker også huden da kapillærene trekker seg sammen. Videre ødelegger det bindevevet noe som igjen forårsaker cellulite fordypningene.

Stress og spenninger kan forårsake at muskulaturen, og bindevevet rundt muskelen, blir smertefull. Spenninger blokkerer vevet og hindrer tilstrekkelig avgiftning og renselse.

Medisiner kan forstyrre kroppens normale prosesser, og avgiftningssystemet som naturlig renser kroppen. Slankepiller, sovepiller og urindrivende midler kan alle føre til cellulitter; p-piller, som øker kroppens østrogen, forårsaker fettceller til å bli større, noe som fører til vannopphopning. Dette hindrer kroppen i å kvitte seg med avfallsstoffer og fører til dannelsen av cellulitter.

For lite mosjon og en stillesittende livsstil er med på dannelsen av cellulitter.

Dette hjelper IKKE!
"Jeg har prøvd alt i kampen mot cellulitter, men ingen ting ser ut til å hjelpe¿"

Hvis du hører til i denne gruppen, har du kanskje prøvd en av metodene som beskrives i dette avsnittet. Felles for dem alle er at de IKKE hjelper mot cellulitter:

Skrubbing med hampvott: Dette fjerner døde hudceller, men ikke cellulitter. Gjentar du prosessen for ofte, kan du skade huden.

Drikke masse vann: Vann er sunt, men fordi cellulittene i hovedsak består av fett, forsvinner de ikke av at du drikker mye vann. Ikke overdriv, men drikk nok til å hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffene.

Hard trening: Bra for figuren, men husk cellulitter oppstår for det meste p.g.a svak hudstruktur. Økt muskelaktivitet i det rammede vevet avhjelper ikke problemet, heller tvert om. Fettvevet ligger utenfor musklene, dermed er det ikke mengden av muskler som avgjør. Derimot anbefales moderat og periodisk trening som aktiverer sirkulasjonen og fremmer og former musklene, eksempelvis svømming og tennis. På den måten reduserer man fettvevet mer enn å bygge muskler, noe som er viktigere i kampen mot cellulittene.

Hard slanking: Cellulitter er uslankbare! Slanking hjelper IKKE mot cellulitter! Fordi cellulittene har med hudstrukturen å gjøre, kan du se cellulitter hos både magre og overvektige personer, så vel som hos normalvektige. Faktum er at det er helt nyttesløst å forsøke og slanke bort cellulittene. Det eneste man muligens oppnår med det er å fremheve deformeringene.

Massasje: Ja, det er deilig. Men nyere forskning viser at overdreven bearbeiding av huden kan svekke dens undeliggende lag og dermed gjøre cellulittene mer synlig. Hard massasje kan få vevet til å " hovne opp", noe som i en ukes tid gjør at problemområdene ser glattere ut. Det dekker til problemet, men gjør det ikke mindre!

Bad det vekk: Glem det!
Streng diett: Fjerner kun fett, men ikke cellulitter. Det finnes både tynne og overvektige kvinner med cellulitter.
Svett det bort: Det eneste du oppnår er væsketap.
Fettsuging: Seriøse kirurger lover å fjerne fett, men ikke cellulitter!

Hva hjelper egentlig mot cellulitter?
Når vi nå har gått gjennom alle de tingene som IKKE hjelper mot cellulitter, virker det ganske så håpløst å få bukt med problemet. Lite forskningsmateriale, dokumentasjon og kunnskap gjør at man vet lite om virkningen av de forskjellige behandlingsmetodene.

Det finnes imidlertid èn forskningsrapport som kosmetikkbransjen betrakter som pålitelig og det er et omfattende pilotstudium utført av Max-Planck Institute i 1998 basert på medisinsk og kosmetisk behandling av cellulitter. Totalt ble 963 kundekort undersøkt fra 98 forskjellige kosmetikk institutter, ikke-medisinske og medisinske praktiserende, der man hadde prøvd behandling for å øke lymfedrenasjen og sirkulasjonen med forskjellige mekaniske apparater og preparater; massasje med vakumpumpe, kombinert kosmetisk kompress-terapi (kroppsinnpakning), mekanisk lymfedrenasje etc.

I ca. 90% av de dokumenterte tilfellene var det en tilfredsstillende forbedring av synlige symptomer, et synspunk delt av både legee og pasient. I tillegg kunne man se en betydelig reduksjon av omkrets forskjellige steder på kroppen: 6,5% på lårene, 5.4% på hoften, 6.6% på magen og 5.9% på rumpen.

Forskerne mener at alderen når man begynner å behandle cellulitter er avgjørende for resultatet. Desto tidligere man starter, desto bedre resultater. Så det hjelper ikke å vente til problemet har oppstått, begynn å forebygg med en gang!

Det som også er sikkert er at man må angripe problemet fra flere hold. Som undersøkelsen over viser er en god blod- og lymfegjennomstrømning i underhuden med på å holde cellulittene borte. Det krever imidlertid iherdig innsats fra deg selv. For å opprettholde effekten er det nemlig nødvendig å behandle det hele tiden, hele året.

Som regel må det også kombinasjonsbehandling til, som f.eks. lymfedrenasje, sunnere kosthold, moderat trening, redusert saltinntak, drikke mye vann, avgiftningskurer etc. For å øke fettforbrenningen er det også anbefalt at du har regelmessig inntak av fet fisk, olivenolje eller rapsolje. Hvis du ikke får i deg nok fet fisk, ta tilskudd av Omega 3-fettsyrer i kombinasjon med Omega-6. I sum, her er tipsene til hva du kan gjøre i kampen mot cellulittene:

En sunnere livsstil
- Drikk minst 7 glass vann om dagen
- Få i deg Omega 3 og Omega 6-fettsyrer
- Kutt ned på saltinntaket
- Unngå sukker og alkohol mest mulig
- Spis frukt og grønt
- Stump røyken!
- Stress ned..
- Ta minst mulig medisiner
- Hold deg fysisk aktiv (ikke overdriv!)

Behandlinger

På klinikk, spa eller hudpleiesalonger:
- Lymfedrenasje
- Lymfedrenasje med vakum
- Termobehandling
- PR Cell vakummassasje
- Muskelstimulator
- Ultralydbehandling av hud
- Thalasso spa-terapi/Bodywrapping

Cellulittbehandling i hudpleiesalong koster vanligvis mellom 400 og 600 kroner pr gang, men bestiller du en hel kur får du avslag i prisen. Åtte til ti behandlinger anbefales.

Behandlinger du kan gjøre på egen hånd:
Avgiftningskurer. Uopplagt, tung, sliten, uren hud? Årsaken kan være kroppens behov for en skikkelig utrenselse. Bli kvitt slaggstoffene og bekjemp slappheten, gå ned i vekt, bli kvitt hodepine og cellulittene. Her er tipsene til effektive og lettvinte renselseskurer på 1-2-3! Biodrain, Tonidren, Kuren og Vogel renselseskur.

Les mer om Detox-kurer
Grønnleire. Leiren anvendes i avgiftende, remineraliserende drikkekurer ved helse, slanke- og spabehandlinger. Til hele eller lokale kroppsmasker og pakninger for å forbedre hud og sirkulasjon. Brukes på arr, strekkmerker og ved cellulite. Virker sammentrekkende og hudforbedrende.

Les mer om Argiletz grønnleirepasta
Tørrbørsting og moderat massasje stimulerer blodsirkulasjonen. Dette vil i sin tid ha en positiv effekt på lymfesystemet, som frakter avfallsstoffer ut av kroppen. Massèr mot lymfepunktene under armene og skrittet.

Saltskrubb skal i følge produsenten gjøre underverker for hud- og leddplager. Det skal bl.a. hjelpe mot eksem, psoriasis, leddgikt og celluliter. Det stimulerer blodsirkulasjonen og gir samtidig massevis av fuktighet.

Les mer om Scandinavian Salt Cream og Dead Sea Spa Salt Brushing

Anti-cellulitt produkter
Dessverre har det ennå ikke dukket opp noen "mirakelkur", men fortvil ikke, på markedet i dag finnes det en del produkter som forebygger og minker cellulitter. Dagens produkter er både enkle å bruke, delikate i konsistens og duft og mer effektive enn tidligere produkter. Men husk, ikke alle anti-cellulite produkter har like god effekt, så ikke tøm lommeboken på unyttige produkter!

Det finnes mange produkter på markedet som lover bot og bedring mot cellulitter. Dessverre gir mange av disse tomme løfter. I beste fall, alt de gjør er å midlertidig stramme opp huden, slik at det ser ut som ujevnhetene har blitt mindre. Grunnen til dette er at når en fettcelle først er produsert, er det ingen måte å naturlig fjerne den fra kroppen. På den annen side er fagfolk enige om at cellulitter kan reduseres, om ikke fjernes helt. Hvis man flater den ut blir den nesten usynlig. Så om du ikke fjerner cellulitten kan du få et synlig bedre resultat med glattere hud:

Cellulex oppstrammende figurpleiesystem består av en mykgjørende krem som i følge produsenten får fart på de naturlige prosessene i fettvevet i cellulittområder, samt et mineraltilskudd med en variasjon av urter som virker mildt vanndrivende og stimulerer kroppen i arbeidet mot cellulittene. Du "angriper" cellulittene fra innsiden og utsiden samtidig og de spesialdesignede liposomene gjør at kremen virker dypt ned i underhudsfettet, nettopp det laget der cellulitter dannes.

Cellufit gel: Fettnedbrytende og oppstrammende. Cellufit virker lokalt på fettansamlinger slik at cellulittene reduseres. I tillegg øker den mikrosirkulasjonen slik at huden strammes opp, blir glattere og fastere. Cellufit trenger hurtig inn i huden uten å virke fet. Mild og behagelig duft.

Curar Anti Cellulitt Gel skal i følge produsenten redusere strekkmerker, appelsinhud og arr og ha en fantastisk oppstrammende effekt. Gelen innholder kun naturlige råvarer, vi nevner blant annet Aloe Vera, Appelsin-blomst, Fennikel, Einebær, Salvie, Kamille, Solblom, Rosmarin. Etter en test på vel 400 testpersoner kan de også bekrefte at kremen har hatt oppsiktsvekkende gode resultater.

Lidersoft såpe. Dette er det første anticellulitt produktet som kommer som såpe, og i følge produsenten finnes det flere grunner til å ha den i såpeform. Lidersoft inneholder over 10 % aktive ingredienser. Det er mer enn dobbelt så mye som innholdet i de fleste andre celulittkremer. Grunnen til at dette er mulig er fordi den er i en såpeform, hvor de aktive ingrediensene har lettere for å absorberes av huden når den først har blitt påført varmt vann (porene i huden åpner seg), og deretter med lett massasje, påføres i løpet av noen minutter. Avslutt med litt " kaldt " vann. Dette gjør at porene lukker seg og de aktive ingrediensene blir liggende under det ytterste hudlaget og virke flere timer etter behandlingen.

Kremer, geleèr og sprayer:
NIVEA Body Skin Firming Lotion
Med alderen minsker coenzymet Q10 i huden noe som gjør at huden mister spensten og elastisiteten. Denne kremen skal ifølge produsentene tilføre de nødvendige antioksydantene.

Smør kremen inn på problemområdene en eller to ganger daglig.

Neutrogena Anti-cellulite kremgelè
Retinol, den aktive ingrediensen i denne kremgeleen har vist seg å forbedre hudens elastisitet. Smør over problemområdene morgen og kveld.

Avon Solutions Cellu-Sculpt
Inneholder perillafrø olje, chaihu ekstrakt, som sies å blokkere fettproduksjonen og øke fettforbrenningen, samt phytol og palmitoyl pentapeptid, som sies å gjenoppbygge hudvevet. Brukes daglig på de bulkede områdene og jevnlig bruk skal ifølge produsentene gi vedvarende resultater.

Clarins Body Lift Advanced Cellulite Control
Denne kremen inneholder botaniske ingredienser som sies å trigge frigjøringen og utskillelsen av fett, minimalisere lagring av kommende fettceller, øke blodsirkulasjonen og merkbart forbedre huden. Masseres inn to ganger daglig på cellulitt områdene.

Christian Dior Bikini Minceur Body-Contouring and Refining Essence Spray
Denne sprayen bruker en patentert Lipodiet Process som sies å redusere antall fettceller og hindre dannelsen av nye. Spray en raus mengde på problemområdene og la den trekke inn i tre til fem minutter før du kler på deg.

Shiseido Body Creator Aromatic Gel
Kombinasjonen av koffein og en sansestimulerende duft (krydret) i denne geleen sies å trigge det sympatiske nervesystemet til å øke produksjonen av et protein som hjelper til i fettforbrenningen. Brukes en til to ganger daglig. Masser en god posjon av geleen over problemområdene. Jobb den godt inn i huden med oppadgående bevegelser.

Sisley Phyto Sculptural
Dette lette geleen inneholder bitter-appelsin kronblad som sies å øke cyclic AMP, en av kroppens sterkeste naturlige fettforbrennende stoffer, samt andre botaniske stoffer som skal forbedre hudstrukturen. Masser forsiktig inn i de problemfylte områdene to ganger daglig i tre uker. Etter det, bruk en gang om dagen for vedlikehold.

Jeanne Piaubert Supermince Superslim
Denne geleen skal ifølge produsenten løse opp slaggstoffer og cellulitter. Det anbefales å bruke geleen i kombinasjon med et massasjeredskap (for eksempel Pain de Massage massasjeapparat, Jeanne Piaubert) som setter i gang blodsirkulasjonen.

Jeanne Piaubert Dietic Thermo-Stick
Denne skal stimulere blodsirkulasjonen og varm og rød hud noen minutter etter påføring.

Guerlain Issima Body Secret Design Minceur
Et oppstrammende kroppsprogram som går over åtte uker. Settet består av tre produkter.

Kanebo Activating Contouring Body Gel
En aktiverende gele som skal bekjempe både vannansamlinger og cellulitter. Geleen skal gi en varm og prikkende følelse i huden og trekke hurtig inn.

Juvena Perfectly Slim
Ampullekur som ifølge produsenten gjør huden glatter og strammere. Brukes to ganger daglig i 15 dager.

Decleor Aromaessence Slendisium
Denne vanndrivende kroppsoljen skal brukes under cellulittkremen for å øke effekten av denne. Inneholder aromatiske planteessenser.

Elizabeth Arden All-Over Cellulite Skin Treatment
Denne geleen inneholder grønn te, guarana og andre vanndrivende planteekstrakter. Inkluderer også et massasjeredskap som øker blodsirkulasjonen.

Decleor Lift Cellulium
En vanndrivende kremgele som ifølge produsenten også øker fettforbrenningen i cellene.

Slik får ditt cellulitt-produkt best mulig effekt
- Produktet bør brukes på nybadet, ren og helt tørr hud.
- Bruk produktet i kombinasjon med massasjeredskap, tørrbørsting og peeling. Fjern tørre hudceller med en peeling krem to til tre ganger i uken slik at cellulitt produktet trekker maksimalt inn.
- Unngå for varmt bad/dusj. Varmt vann bryter ned cellene og dermed vevstrukturen i huden.
- Masser cellulitt-partiene med enkle, små sirkler og faste oppadgående strøk. Dette setter fart i sirkulasjonen. Små lette klyp mellom tommel og pekefinger er også effektivt.
- Spis mindre og vær påpasselig med kosthold, unngå fett av den skadelige typen.
- Daglig mosjon, en rask spasertur, jogging, sykling eller svømming anbefales.
- Bestill time hos en hudpleier/kosmetolog for lymfedrenasje. En massasje teknikk som gir bedre sirkulasjon og sørger for innvendig rengjøring.
- Ikke vent på bedre tider, start nå og du vil se resultater...

Et tips helt til slutt, og kanskje det aller beste rådet i kampen mot cellulittene, er å akseptere den du er og bli mer tolerant i forhold til utseende ditt. Som Nerdrum uttalte i et intervju med Magasinet: "Du vet når kvinner har sånne nydelige vablete lår, så går de rundt og bekymrer seg. `Hvordan skal jeg bli kvitt det?´ Så er det jo det deiligste av alt! "

Relaterte nettsteder:
www.cellulex.no
www.newnordic.com
www.maxmedica.no
www.seidnorge.no

Kilde: CosmoDermica as. Max-Planck Institute. Menneskekroppen, Fysiologi og anatomi, Gyldendal Norsk Forlag.

Relaterte linker fra Klikk.no:
Kroppens selvutrensende organer
Tips til et sunnere, slankere liv
Spa deg sunn og slank
Effektive renselsekurer på 1-2-3
Grønnleire: Naturens slankemiddel

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere