RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du mer spontan

Sist oppdatert:
Prøver du aldri nye ting fordi det er for mye usikkerhet rundt det? Bli sikker på det usikre med våre fem tips.

(YEYE): Hvor mye av nysgjerrigheten din må vike for frykt for det ukjente? Altfor mange mennesker setter likhetstegn mellom det ukjente og det farlige. De samme menneskene mener hensikten med livet er å holde seg innenfor grensene for det sikre og alltid vite hvor de går. Hvis dette er retningslinjene i livet ditt har du ikke mye spenning eller personlig utvikling i sikte. Hvis du derimot aksepterer at det eneste du kan være sikker på er at du ikke har garantier for noen verdens ting, ja da er du på god vei til å bli mer spontan.

Les også
Sett mer pris på deg selv
Hvor avhengig er du av andre?

Vær åpen for nye erfaringer
De stundene du husker best er mest sannsynlig de gangene du har levd spontant. Hvis du bare har troen på deg selv, er ingen aktivitet utelukket for deg. Spontanitet åpner opp nye veier istedenfor å tråkke opp igjen gamle spor.

Husk også at mangel på spontanitet og evne til å utforske nye ting, gjør deg konservativ og gammeldags. Det oppfordrer også til mindre toleranse, fenomenet fremmedfrykt for eksempel, stammer fra mangel på spontanitet. Grunnen er at du støtter deg til oppfatninger som andre har gjort for deg, så du slipper å erfare noe nytt selv. Men, om den erfaringen er riktig for deg, er en helt annen sak.

Du må ikke alltid ha en plan med det du gjør
Ordene planlegging og spontanitet er i utgangspunktet selvmotsigelser. Det betyr ikke det samme som at det er usunt å ha en plan, men å forelske seg i planen er mer om enn nevrotisk enn sunt. Det må være rom for forandringer i planen, og har du tilstrekkelig stor tro på deg selv, kan du lett forandre den. Har du ikke det, så blir planen større enn deg selv og minst av alt din egen. Hva du skal gjøre i dag, i morgen, de nærmeste årene kan være greit å ha en grov oversikt over, men ikke glem at det er akkurat NÅ du lever. Prøv noe nytt og få det meste ut av øyeblikket.

Det er plass til mye mer spontanitet i skole, jobb, vennegjengen og familiesituasjoner enn du er klar over. Det handler bare om å tro nok på seg selv til å prøve nye ting, som garantert vil gi deg en god følelse av mestring også.

Egentlig er det er bare den usikre som streber etter sikkerhet. Det er ikke så rart egentlig, siden så mye rundt oss oppfordrer til forsiktighet på kostnad av nysgjerrighet. Med et mediebilde som er så opptatt av nyheter om hvor galt ting kan gå istedenfor å formidle alt det som er mulig, blir det rått parti. Frykten for å mislykkes er likevel den største skurken for mange av oss. Å være redd for å ikke kunne prestere eller mangel på perfeksjonisme topper nok listen over ting som får oss til å ikke utforske nye ting, inkludert nye sider ved oss selv.

Så hvorfor gjør vi dette gang på gang? Her er noen eksempler på oppførsel som angår veldig mange i vår kultur:

- Å være redd for å prøve en ny aktivitet fordi vi ikke er så gode i det. «Jeg tror ikke jeg er så god i det her, så jeg bare ser på».

- Å lese samme aviser og tidsskrifter eller se de samme TV-kanalene hver dag. Det gjør at vi får kun ett syn på ting og slipper å prøve å sette oss inn i nye synspunkter.

- Å nekte å høre på meninger som vi ikke er enige i. Istedenfor å overveie andres synspunkt feier vi det bort med at personen er sprø, feilinformert eller en annen syltynn begrunnelse.

- Å vurdere alt på grunnlag av penger. Hvis det koster mer er det verdt mer, eller? Det kjente kan du beregne i kroner og øre, mens det ukjente er vanskeligere å kalkulere. Ofte er det ukjente verd veldig mye mer.

5 øvelser du kan gjøre for å bli mer spontan

1. Begynn å ta visse sjanser som kan rive deg ut av den vanlige rutinen. Ta en ny vei til skolen eller jobben. Spis middag ved midnatt eller stå opp klokken 16.30 for den saks skyld. Hvorfor? Fordi det er annerledes og du føler for det der og da.

2. Dagdrøm om en situasjon hvor du tillater deg akkurat det du vil. Tenk at du har nok penger til å gjøre hva du vil i to uker. Ingen begrensninger. Du finner fort ut at mange av de tingene du tar med i dagdrømmen er mulig å oppnå i ditt virkelige liv.

3. Gjør noe du selv anser som tåpelig. Praktiser noe av alt det du alltid har unngått fordi «den slags gjør man ikke». Utvid horisonten med nye erfaringer som du har unngått tidligere fordi de var dumme og tåpelige.

4. Minn deg selv på at frykten for å mislykkes svært ofte er frykt for at andre ikke skal like deg eller at de skal latterliggjøre deg. Hvis du tillater dem å ha sine meninger som ikke har noe som helst med deg å gjøre, kan du begynne å vurdere oppførselen din ut fra dine verdier, ikke deres.

5. Gjør et forsøk på å utføre noe du har alltid har hatt lyst til, men unngått med unnskyldningen «det er jeg ikke noe flink til». Du kan for eksempel bruke en hel ettermiddag på å male et bilde selv om du aldri har malt før. Hvis resultatet ikke blir noe mesterverk så har du ikke mislykkes. Du har hatt en festlig dag og gjort noe du hadde lyst til. Det kalles å lykkes!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere