RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du raskt ferdig med skolen

Sist oppdatert:
Lei av lærere og vil bli ferdig med skolen kjapt? Da bør du lese dette.

(BiipMag.no): Mange elever blir skoletrøtte og det eneste du vil er å bli ferdig med skolen. For noen blir det så ille at de vurderer å avbryte hele videregående.

Men det finnes andre måter å fullføre videregående på enn å ta den på den vanlige måten. Du kan nemlig gjøre alt selv - og på mye kortere tid!

Privatist - ikke for latsabber
Løsningen kan nemlig være å ta hele eller deler av videregående som privatist. Det betyr at du selv leser deg opp på fagene og må selv avlegge en eksamen. Det høres kanskje vanskelig ut, og jo, det krever en del arbeid, men det kan være løsningen for deg som er skoletrøtt.

Slik kommer du i gang
Å bli privatist skjer ikke av seg selv. Du må selv melde deg opp til privatisteksamen i det faget du ønsker. For å gjøre det, går du inn på www.privatistweb.no, velger fylket ditt og finner de fagene du vil melde deg opp i.

NB! Dersom du er født i 1990 eller senere skal du mest sannsynlig ha fag fra Kunnskapsløftet og ikke Reform 94.

Husk også at du ikke kan være elev på en skole i samme faget som du melder deg opp til eksamen i. Fristen for å melde seg opp til privatisteksamen går ut rundt 15. september. Det koster i overkant av 300 kroner per eksamen.

Du må ha bøker
Før eksamen er det helt avgjørende at du har tilgang på lesestoff. Derfor bør du skaffe deg en lærebok i det faget du skal ta privatisteksamen i. Men før du gyver løs på denne, så må du sette deg godt inn i læreplanen. Læreplanen forteller hva du skal kunne før du tropper opp på eksamensdagen. Alle læreplanene for Kunnskapsløftet finner du her.

Lag arbeidsplan
Når du skal sette i gang med lesingen, så er det lurt å ha en plan for hvordan du skal legge opp lesingen. Sett opp en ukesplan fram mot eksamensdatoen hvor du fordeler stoffet jevnt utover. Slik sikrer du at du ikke må sitte og nilese hele boken natten før eksamen.

Eksamen
Og om du ikke skulle ha fulgt rådene om arbeidsplan, vel, så har vi rådene til deg her også.

LES SAKEN: Ikke lest til eksamen?

Klage på karakter
Og om du er misfornøyd med karakteren du får på eksamen, så kan det være veldig lurt å klage.

LES SAKEN: Lønner seg å klage på karakteren

Tall fra landets fylker før sommeren viste at det lønner seg å klage på karakterene.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere