RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Slik blir du storforbruker av piller

Kan være like vanedannende som alkohol og røyk.

(SIDE2:) Nylig ble det slått fast at foreldres forhold til vanlig smertestillende tabletter, har stor innvirkning på hvordan deres barn forholder seg til samme medisin.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

For kort tid siden viste en undersøkelse, gjengitt av Tidsskriftet for Den norske legeforening, at en av tre unge har en liberal holdning til bruk av reseptfrie smertestillende legemidler.

LES MER:Unge jenter tåler ikke smerte

Selv om du ikke har hodepine
Nå viser en ny undersøkelse fra Københavns universitet at de vanene du tillegger deg i tenårene, fører til at man like lett eller enda lettere tyr til hodetabletter når man er blitt voksen, selv om du faktisk ikke har vondt i hodet.

LES FLERE SAKER PÅ HELSENETT.NO

Forskerne vet at helsefarlige vaner som røyking og voldsom drikking etableres i tenårene. Man vet også at medisinbruk ofte henger sammen med slike vaner i denne alderen. Men om medisinbruk i tenårene påvirker forbruket i voksen alder, har fram til nå vært uvisst.

Den nye danske undersøkelsen viser at kvinner tar mer piller enn menn, uansett alder.

LES OGSÅ:Dette trigger hodepine

Og ikke bare foreldrenes vaner hadde betydning. Fra man er omkring elleve år begynner man å tilegne seg de samme vanene som vennene har. Også andre undersøkelser viser at medisinbruk påvirkes av omgangskretsen.

- Medisinforbruk blir en slags norm, akkurat som man spiser pommes frites eller gulrøtter, hvis jeg skal sette det litt på spissen, sier Ebba Holme Hansen, én av forskerne bak studien.

Vekker uro
Hodepinetabletter er farligere enn hva mange tror. Det kan blant annet gjøre skade på lever, mage og tarm. De nye funnene vekker derfor uro hos forskerne.

- Mange tror at tablettene er ufarlig fordi man kan kjøpe den i vanlige butikker, men slik er det ikke. Det er selvfølgelig ikke noe problem å ta en pille en gang i blant, men med omfanget av bivirkninger som er forbundet med slike medisiner, bør man bruke så lite som mulig, sier Holme Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere