Slik blir ekteskapet lykkelig

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Fire enkle kjærlighetstips er det som skal til.

06.04.10 21:21

(SIDE2): Samlivsekspert Terri L. Orbuch har fulgt 373 par over 22 år. Til nettstedet WebMD sier hun at det handler om noen få små forandringer for å snu ekteskapet fra «helt ok» til «supert».

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Respekter hverandres behov
En av de største grunnene til at ekteskapet tar slutt er ikke nødvendigvis en konflikt, kommunikasjonsproblemer eller dårlig sexliv. Det handler om frustrasjon. Den daglige misforståelsen om hva dere forventer av hverandre som ikke innfrir, kan være det som ødelegger. For eksempel ønsker du kanskje at han skal bidra mer til husarbeid, mens han ønsker at dere skal slappe mer av sammen.

- Spør hverandre hva dere ønsker istedet for å tro at partneren skal forstå hva du tenker og mener uten å egentlig si noe, råder samlivseksperten.

Hvis dere går inne med frustrasjonen vil dette bygge seg opp over tid. Den dagen en av dere bryter sammen kan det bare føre til enda flere misforståelser og istedet for å finne konkrete løsninger dukker det bare opp flere problemer som man har irritert seg over.

- Sjekk med partneren om det er noe som plager han eller henne for å slik unngå negative overraskelser senere i forholdet, sier Orbuch.

Gi han kjærlighet
Menn som faktisk får bekreftelse på at de er elsket er dobbelt så flinke til å fortelle at de lever i et lykkelig ekteskap. Kvinner får flere komplimenter og positive ord fra venner og kollegaer enn deres menn, og forskning viser at din mann trenger disse små bekreftelsene.

- Kan du forestille deg at en fremmed eller en mannlig kollega stopper opp ved mannen din for å fortelle ham hvor bra slipset matcher skjorten hans? spør Orbuch. Menn er avhengig av de små, men betydningsfulle og positive kommentarene fra deg i hverdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johannessen, Sara

Ti minutter
Dere må sette av tid til hverandre. Orbuch mener at alle par bør sette av noen få minutter hver dag for å snakke om det som måtte falle dere inn.

- Jeg kaller det «ti-minutters-regelen», forteller hun.

- Bruk ti minutter til å snakke om alt mulig, bortsett fra barn, ansvar eller plikter.

Studiet til Orbuch viste at 98 prosent av de som var i et lykkelig forhold sa de forstod partneren. Orbuch sier at alt nytt du lærer om kjæresten kan hjelpe deg til å komme tettere og at dette igjen vil styrke forholdet deres.

Fokuser på det positive
Den beste måten for å få forholdet til å fungere er ikke nødvendigvis å prøve å fikse det som er galt.

- Den beste effekten for å få tilbake lidenskapen og kjærligheten er å se på de positive aspektene ved ekteskapet, forteller Orbuch.

- Den positive energien gjør at vi føler oss bedre samtidig som vi får motivasjon til å holde på disse gode følelsene.

Dette betyr ikke at du ikke skal prøve å løse eventuelle problemer eller snakke ut om ting dere er uenige om, men de positive sidene trenger like mye oppmerksomhet som de negative. Da du vet hva som gjør deg lykkelig er det enklere er det å forandre et ekteskap fra «bra» til «fantastisk».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.