RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir flyturen behagelig

Sist oppdatert:
Å fly er egentlig en slitsom opplevelse, men her er produktene som kan gjøre den avslappende.

Det er særlig det relativt høye støynivået i kabinen som gjør at mange ikke får slappet av på flyet.

Støy er slitsomt
Løsningen er for mange å sette på seg noen hodetelefoner og se på en film eller høre på musikk. Problemet er at støynivået i kabinene ligger i bakgrunnen og gjør lytteropplevelsen til en heller kjip affære, og det er ikke en gang alltid lett å høre hva som blir sagt på filmen du ser på.

Tre timer senere lander du og er både sliten, trøtt og har litt småvondt i hodet.

Motlyd er løsningen
Dette problemet er det langt på vei mulig å løse, og løsningen er hodetelefoner med såkalt aktiv motlyd.

For å gjøre en lang historie kort er slike hodesett utstyrt med mikrofoner som registrerer hva slags lyder som er rundt deg. Hodetelefonene produserer så den nøyaktige motsatte av denne frekvensen.

Uten at vi skal gå for mye inn på fysikken i dette, så vil støyen rundt deg og lyden som hodeklokkene produsere langt på vei utligne hverandre. Resultatet er at det for deg oppleves som det er stille der du sitter – eller i alle fall at støynivået faller mange hakk.

Fungerer over alt
Konseptet fungerer for øvrig like bra om du sitter på et fly, på tog, går ute på gata eller sitter i et åpent kontorlandskap. Med gode hodetelefoner med motlyd er effekten nesten sammenlignbar med at du tar på deg hørselsvern, men du slipper det kraftige trykket mot hodet, og i tillegg fungerer hodetelefonene nettopp som hodetelefoner.

Dermed kan du sitte i en støyende kabin og se på filmen som de viser på flyet i ro og mak, eller du kan høre på musikken fra din iPod uten at du har en uutholdelig støy rundt deg.

Det finnes en lang rekke produsenter som tilbyr hodesett med motlyd, og vi kontaktet noen av de mest kjente med utfordringen om å sende oss den beste motlydløsningen de hadde slik at vi kunne teste de opp mot hverandre.

Resultatet var at vi fikk løsninger fra Bose, Creative, Koss og Sennheiser i en prisklasse fra rundt 400 til 3.500 kroner. Spørsmålet ble så: Hva gir den beste flyopplevelsen?

Følelsen på fly betyr nesten alt
I testen har vi ikke tatt noe særlig hensyn til hvordan lydkvaliteten på hodesettene er helt isolert i et stille rom. Du kan godt bruke denne typen hodesett til å høre på musikk der det er stille, men det er ikke det de er utviklet for. Du får langt billigere løsninger som gir betydelig bedre lydkvalitet hvis det er stille rundt deg. Vi har nærmest utelukkende sett på hva som gir deg den beste flyopplevelsen.

Vi testet hodesettene først i stille omgivelser, før vi så testet alle hodesettene på flere flyturer for å gjøre oss opp en subjektiv mening om hva som gav den beste opplevelsen. Å få til objektive tester av denne typen produkter er bortimot umulig.

La oss ta det første først: Alle hodesette kan brukes både som rene «støydempere» som aktivt kansellerer lydene rundt deg uten at du behøver å høre på musikk. Dermed blir det bare mer stille når du sitter i kabinenen. Flere av løsningene leveres til og med avtakbar ledning som gjør at du bare kan ha hodetelefonene på hodet uten å ha en lang ledning hengende. Alle kan selvsagt også spille av musikk samtidig.

Alle hodesettene er også tilpasset fly, og leveres med overgang som gjør at hodesettene kan plugges i den dobbelplugg-typen som benyttes i fly.

Dette er våre erfaringer:

Koss QZPro
Koss er kjent for å lage billige og svært gode vanlige hodesett, og produkter som PortaPro og UR40 har blitt enorme suksesser. Det ble derimot raskt klart at motlyd ikke er noe Koss takler på en særlig god måte.

Hodetelefonene er de største i testen, og er ikke spesielt behagelig å ha på seg. Løsningen mangler rett og slett litt justeringsmuligheter for å få de til å passe godt på ørene.

I seg selv har hodetelefonene ganske mye støy og sus, og i mange tilfeller oppleves det derfor som om hodetelefonene gir deg mer støy med motlyd aktivert enn hvis du tar de av deg.

Koss reklamerer med at hodetelefonene demper bakgrunnslyder med rundt 15 dBA, og det er nok ikke så langt fra sannheten, men det er ikke i nærheten av nok. I tillegg har hodetelefonene en svært ullen lyd som gjør at musikkopplevelsen ikke blir særlig hyggelig.

Prisen er rundt 500 kroner.

Creative HN700
Det begynner å bli en stund siden Creative slapp sine hittil eneste hodetelefoner med motlyd, og de er testens utvilsomt billigste. Du kan plukke opp disse for like over 400 kroner.

I likhet med løsningen fra Koss, er disse hodetelefonene relativt store og har i seg selv en god del støy som du hører godt hvis det er stille rundt deg. Derimot har de langt bedre tilpasningsmuligheter enn Koss-hodesettet.

Overraskende nok var testens billigste hodetelefoner de som dempet flystøy nest best i testen, noe som gjør de til en både behagelig og rimelig reisevenn. Flystøyen blir på ingen måte borte, men de mest plagsomme frekvensene forsvinner nesten helt og det kan være lett å forsvinne inn i drømmeland.

Dessverre er ikke lydkvaliteten på hodetelefonene helt optimal med motlyden aktivert, det hele blir litt ullent og utydelig, det hele blir den nest dårligste musikkopplevelsen av hodetelefonene vi har testet. Det er likevel viktig å understreke at det uansett er langt bedre enn hvis du har hodesett uten motlyd.

Dette er valget for deg som bare vil ha en billig og grei støydemper på flyet, og anbefales i grunn til alle som flyr som ikke vil investere en ukeslønn for å få det litt mer behagelig.

Sennheiser PXC 300
Løsningen som Sennheiser leverte er litt annerledes enn de andre. Hodetelefonene er i seg selv svært små, og er ikke heldekkende. Motlydenheten sitter festet på ledningen, noe som fremstår litt upraktisk. Det er fint med små hodetelefoner, men den ekstra enheten på ledningen blir litt i veien.

Siden løsningen ikke er heldekkende på øret, er det ikke overraskende at hodetelefonene er de som slipper gjennom mest støy enn. Det betyr at motlyden må jobbe mer for å kansellere lydbølgene, noe de klarer på en overraskende god måte med tanke på størrelsen.

Som ren støydemper er løsningen hakket dårligere enn Creative-løsning, men musikkopplevelsen fremstår likevel bedre fordi lyden i hodetelefonene er mindre ullen.

Prisen er rundt 1.500 kroner.

Bose Quiet Comfort 2
Bose har i lang tid blitt ansett som kongen på haugen når det gjelder motlyd, og Quiet Comfort 2 ble ansett som verdens beste motlydshodetelefoner.

Hodetelefonene har ingen merkbar intern sus, og er det ikke alt for mange lyse frekvenser som slipper gjennom når du benytter hodetelefonene.

Vi vurderte litt frem og tilbake om det var disse eller Creatives hodetelefoner som på en best måte klarte å dempe flystøy, og vi kom til slutt frem til at Creatives var en anelse bedre på dette – til tross for at de har en liten intern sus.

Når det derimot kommer til musikkopplevelsen så slår Bose-løsningen knock out på Creative, og det er nesten ikke sammenlignbart. Med disse hodetelefonene kan du rett og slett få en stille og rolig tur på flyet, samtidig som du kan nyte god musikk.

Ulempen er at Bose ikke er kjent for å ha markedes laveste priser, og du må regne med å betale 2.400 kroner hvis du kjøper disse i Norge.

Bose Quiet Comfort 3
Dette er etterfølgeren til Quiet Comfort 2, og ble lansert rett før jul. Selv om det er etterfølgeren, så vil begge løsningene være i full produksjon. Forskjellen på disse er først og fremst at QC3 er noe mindre, og ikke heldekkenede klokker slik som QC2.

Hodetelefonene er helt flate i sin utforming på øret og legger seg rett inn på ørene, og klarer å lage en ganske god forseiling slik at ikke mye lyd slipper inn i utgangspunktet.

Ulempen med dette er at dette klemmer litt på ørene, og i lengden blir det litt ubehagelig. En blir dermed sittende og flytte litt på de for å finne den plasseringen som klemmer minst, noe du slipper på de andre løsningene vi har testet.

Hodetelefonene har også en litt spesiell løsning på batteriene. Mens alle de andre hodesettene benytter vanlige AAA-batterier som det er enkelt å bytte ut, benytter QC3 en spesiell li-ion-løsning som må lades opp separat. Heldigvis følger det med to slike batterier slik at du er sikret på lange turer.

Men når det kommer til motlyd slår QC3 alle de andre, og plasserer seg selv nærmest i en egen klasse. Hodetelefonene har ingen merkbar sus i seg selv og dempingen av flystøy er helt overlegen.

På toppen av dette har hodetelefonene den klart beste lyden på film og musikk, og sitter du på flyet så kan du faktisk virkelig nyte musikken du hører på.

Det er ingen tvil hos oss at dette er den aller beste løsningen for å få en behagelig flyreise, hvis man ser bort i fra at de klemmer litt.

Det som er spørsmålet er om du synes produktet er verdt like mye som du ville måttet betale for tre restplassturer til Syden. Prisen er nemlig på stive 3.500 kroner. Men om du skulle være i USA har vi sett de blitt solgt til 279 dollar, noe som definitivt er en langt mer hyggelig pris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere