RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LGs nye flatskjerm LEX8 er kun 8,8 millimeter tykk, og legger listen for fremtidens flatskjermer.
LGs nye flatskjerm LEX8 er kun 8,8 millimeter tykk, og legger listen for fremtidens flatskjermer. (LG)

Slik blir fremtidens TV-er

Sist oppdatert:
Ikke les dette om du nettopp har kjøpt ny flatskjerm.

[Teknofil.no]: Det har skjedd mye spennende under panseret på TV-ene våre den siste tiden, og dagens toppmodeller er proppet med ny teknologi.

Skjermen vi har kåret til årets TV, Philips 9705, bruker direkte plaserte LED-lamper, fargetonet bakbelysning og avansert bildeprosessering med støtte for 3D-bilder.

Alt dette for å gi deg et best mulig seeropplevelse.

Men selv dette teknobeistet er ingenting imot hva vi har i vente de neste årene. På høstens elektronikkmesser har vi fått en liten sniktitt på morgendagens skjermer.

Ultra Definition

Den viktigste fremskrittet vi vil se fremover vil være oppløsningen.

Oppløsningen på flatskjermer har lenge stått stille på Full High Definition (HD) – det vil si to megapiksler, eller 1920 x 1080 punkter. Dette er den samme oppløsningen som brukes av blant annet Blu-ray og spillkonsoller som Playstation 3 og Xbox 360.

Selv om dette er en imponerende oppløsning i seg selv, blir den i minste laget for de stadig større skjermene vi har i stuene våre.

Selv på en relativt liten 32-tommers skjerm har du kun 69 punkter per tomme (ppi), og på en større 60-tommers skjerm faller skarpheten til 37 ppi.

Til sammenligning har dagens skarpeste mobilskjerm — Apple iPhone 4 – hele 326 ppi.

Nå jobber TV-produsentene med en helt ny standard kalt Ultra Definition. Her skal antallet piksler firedobles til åtte megapiksler. Det vil si at du vil kunne få en 32-tommers TV med et like skarpt bilde som på iPhone 4.

Samsung har allerede vist frem en 70-tommers TV på den japanske skjermmessen FPD International med Ultra Definition og en oppdateringsfrekvens på 240 Hz.

3D i 400 Hz

Oppdateringsfrekvensen skal videre opp i fremtidens modeller. Dette skjer ved at skjermene legger ekstra bilder mellom hvert bilde fra kilden for å få en jevnere og skarpere bevegelse.

Det er bare noen år siden du måtte punge ut store summer for TV-er med 100 Hz. Nå ser 400 Hz ut til å bli den nye standarden, og de første skjermene er allerede i butikkene. Mange kritiserer imidlertid dette for å være et markedsføringstriks som man ikke merker i praksis.

En av utfordringene for fremtidens TV-er er å få en like høy oppdateringsfrekvens når du ser på 3D. Siden dagens stereoskopiske løsning krever at skjermen sjonglerer to bilder samtidig, kreves det dobbelt så mye kraft. Med andre ord må produsentene lage en TV med 800 Hz mulighet for å klare å vise 3D i 400 Hz på 3D. Det er det foreløpig ingen som har klart.

Se også: Les dette før du kjøper 3D-TV

Kast 3D-brillene

Et annet fremskritt som jobbes med er å lage 3D-TVer som du kan se på uten briller. Slik teknologi brukes allerede i lommekonsollen Nintendo 3DS, men er langt vanskeligere å implementere i en stor skjerm.

På IFA-messen ble imidlertid de første prototypene vist frem. Disse er imidlertid langt fra klare for markedet. Du må sitte nøyaktig 3,5 meter fra skjermen for at 3D-effekten skal bli bra, og selv da er skjermen ganske uskarp.

Les mer: Vi prøver de nye 3D-skjermene uten briller

Usynlige rammer

Et annet felt der det stadig gjøres fremskritt er å redusere bredden på rammen rundt skjermen. Dette gir en mye mer elegant og sømløs design, som vil ta seg betraktelig bedre ut på stueveggen. Ikke minst gir det en mye bedre opplevelse når du stabler flere skjermer sammen for å vise ett stort bilde. Reklamebransjen gnir seg utvilsomt i hendene.

LG viste i august frem en TV med kun 1,25 centimer bred ramme. Bak fremskrittet ligger en ny teknikk LG kaller Nano lysteknologi. Det legges en tynn film over lysdiodene som lyser opp skjermen. Dette sprer lyset, slik at man kan flytte diodene nærmere panelet og dermed oppnår smalere skjermer.

Les mer: Rekordtynn TV fra LG

Og enda tynnere skal det bli. Samsung har i samarbed med hjemmekinoprodusenten Runco utviklet en veggløsning der man setter sammen skjermer med kun 0,7 centimeter bred ramme. Dette har gitt et gigantisk bilde på flere meter nesten uten sømmer.

Lyst på ny TV nå? Her kan du lese om dagens toppmodeller:
Vi har testet Norges beste 3D-TVer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere