*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir helgeværet i nord og sør - nedjusterer snøvarsel

NYTT VARSEL: Slik blir helgeværet i Sør-Norge, ifølge Meteorologisk institutt.

NYTT VARSEL: Slik blir helgeværet i Sør-Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: (Meteorologisk institutt)

Meteorologene har prognosene for helgeværet klare. De byr på både sol og kuldegrader, skyer og spredt snø.

07.11.19 13:16

OSLO (Nettavisen): Meteorologene bommet sist uke da de gikk ut med farevarsel for mye snø i Agder og Telemark. Da svingte nedbørsområdet lenger sør enn prognosene tilsa. Torsdag nedjusterer Meteorologisk institutt farevarselet som ble sendt ut for mye snø for seks fylker; Vestfold, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Hedmark.

- Varselet gjelder for de samme områdene, men er nedjustert til 5-10 centimeter med snø, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen.

Snøvarselet gjelder for fredag og lørdag.

- Det er fortsatt usikkerhet med prognosene, men vi venter litt mindre mengder snø, og vi venter at hovedvekten kommer øst for Oslofjorden og Mjøsa, sier Moxnes.

Store snømengder er det altså ikke utsikter til i Sør-Norge i denne omgang. Da farevarselet ble lagt ut onsdag var det snakk om 10-15 centimeter, men det ser ikke ut til å slå til:

- Det kan drysse litt fra skyene i perioder, sier meteorologen.

Østlandet: Skyer og spredt snø

Ved 11-tiden torsdag er Meteorologisk institutt ute med nye prognoser for helgeværet, og de byr på gode nyheter for mange:

I Sør-Norge ventes pent vær og ypperlige forhold for utendørsaktiviteter. I øst venter meteorologene skyer og spredt snø.

Nord-Norge: Sol og minusgrader

Nord-Norge på sin side kan gjøre seg klar til en vinterlig helg. Her har det vært mye snøvær i det siste. Nå blir det solskinn og kuldegrader.

- Kanskje på tide å ta sesongens første skitur? spør meteorologene på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre. LØRDAG: Solskinn og minusgrader, er hva meteorologene har i varselelt for Nord-Norge denne helga.

LØRDAG: Solskinn og minusgrader, er hva meteorologene har i varselelt for Nord-Norge denne helga. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Bruk riktige dekk!

Torsdag klokka 11 ligger det fortsatt ute farevarsel for mye snø på deler av Østlandet, gjeldende fra fredag ettermiddag. Varselet sier at det fra fredag formiddag til lørdag kveld vil komme sludd og snø, lokalt 10-15 centimeter.

Klikk her for å se oppdatert farevarsel på yr.no her

- Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er rådet.

Noen må regne med lengre reisetid, og lokalt kan det bli vanskelige kjøreforhold.

Klikk på bildet for å forstørre. KONTRABESKJD: Meteorologisk institutt endret torsdag farevarselet for snø som gjelder for fredag-lørdag. Det ventes mindre snømengder enn først varslet og hovedtyngden ventes i området øst for Oslofjorden og Mjøsa.

KONTRABESKJD: Meteorologisk institutt endret torsdag farevarselet for snø som gjelder for fredag-lørdag. Det ventes mindre snømengder enn først varslet og hovedtyngden ventes i området øst for Oslofjorden og Mjøsa. Foto: (Meteorologisk institutt)

Minner om kravet til mønsterdybde

Statens vegvesen er ute på sine nettsider og minner om at du som sjåfør er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Piggdekksesongen startet 1. november. Det betyr at du kan bruke piggdekk fra denne datoen. For piggfrie vinterdekk er det ingen tidsfrister. Statens vegvesen minner også om kravene til mønsterdybde: Dekkene skal ha minimum 3 mm mønsterdybde fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 mm mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm. Og hvis du er i tvil: «Sommerdekk skal ikke benyttes på vinterføre (snø/is), fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veggrep på slikt føre».

Klikk på bildet for å forstørre. SPANIA: Fjellområdet Larra-Belagua i Navarra i Spania fikk 15 centimeter nysnø onsdag.

SPANIA: Fjellområdet Larra-Belagua i Navarra i Spania fikk 15 centimeter nysnø onsdag. Foto: (AEMET)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.