Slik blir minnestedet på Utøya

MINNESTED: Slik blir minnesmerke på Utøya.

MINNESTED: Slik blir minnesmerke på Utøya.

AUF skal lage privat minnested.

01.12.14 18:01

«Etter angrepet 22. juli 2011 har AUF besluttet at det skal etableres et minnested på Utøya for å minnes de døde, de overlevende og de merket for livet. Det skal skapes et verdig, rolig og varig minnested for tilhørighet og ettertanke» skriver AUF i en pressemelding.

- For AUF er det veldig viktig å etablere et verdig minnested på Utøya som man kan gå til for tilhørighet og ettertanke, alene eller i fellesskap. Dette forslaget som er et resultat av en bred, inkluderende prosess, mener vi er veldig godt, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Konkurransen om utformingen av minnestedet på Utøya ble avgjort 28. november 2014. Etter en samlet vurdering har minnestedutvalget valgt å gå videre med prosjektforslaget til 3RW arkitekter. Forslaget skal nå finjusteres basert på innspill som har kommet inn underveis i prosessen. Minnestedet ønskes ferdigstilt til 22. juli 2015.

Mens minnestedene i Oslo, og på Sørbråten på fastlandet ved Utøya, skal være for allmennheten, skal minnestedet på Utøya være de berørtes eget, mer private sted.

MINNESUTVALGET: Kolbein Fridtun mistet datteren Hanne Kristine Fridtun på Utøya. Han er med i Minnesutvalget som sammen med AUF kommet fram til hvordan det nye minnesmerke på Utøya skal bli. Foto: Bent Are Iversen

- Vi mener dette prosjektet i sin tilsynelatende enkelhet vil bli et opphøyet og vakkert minnested. Stedet vil kunne fungere like godt både for enkeltmennesker og litt større grupper. Det er grunnleggende antiautoritært og baserer seg på sirkelen som symbol på samhold, sier Kolbein Fridtun, etterlatt far og medlem av Minnestedsutvalget.

Høsten 2013 ble det bredt sammensatt Minnestedsutvalget satt ned for å arbeide med minnestedet. Utvalget har også fungert som jury.

På bakgrunn av en prekvalifisering valgte Minnestedsutvalget så fire team bestående av arkitekter og landskapsarkitekter, som ble invitert til en lukket konkurranse. I begynnelsen av august leverte de hvert sitt skisseforslag til utforming, som ble presentert for etterlatte og andre berørte, samt for en bredere offentlighet gjennom nettside, presseoppslag og presentasjoner i hele Norge. Minnestedsutvalget har presentert og diskutert forslagene på møter i støttegruppen rundt om i hele landet og snakket med titalls enkeltfamilier og større grupper. Innspill og kommentarer som kom inn ble kommunisert til de fire teamene, som den 1. november leverte inn sine endelige konkurranseforslag.

Minnested.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.