Slik blir nye Gardermoen

Foto: (OSL)

Prislapp: 12,5 milliarder kroner. Se video!

28.02.13 17:19

I 2017 er nye Oslo Lufthavn Gardermoen planlagt å være ferdig. Utbyggingen har fått en prislapp på totalt 12,5 milliarder kroner.

Pressesjef Vegar Gystad sier til Nettavisen den massive utbyggingen hovedsakelig skyldes en stadig økende passasjervekst.

- Flyplassen har i dag et tak på 23 millioner reisende i året. I fjor hadde vi 22.1 millioner passasjerer og veksten øker med cirka 3 - 5 prosent i året, opplyser Gystad.

Foto: (OSL)

28 millioner reisende
Med nye terminaler på plass vil den nye flyplassen kunne sluse om lag 28 millioner reisende i året. Pressesjefen mener passasjerene kan glede seg stort.

- Dette blir en av verdens flotteste flyplasser og vil være svært effektiv. Kapasiteten vil øke betydelig med tanke på innsjekking og passasjerkontroll, sier han.

I tillegg vil både butikker, taxfree- og restauranttilbudene øke.

- Den store utfordringen i forbindelse med utbyggingen er å bygge samtidig som flyplassen drives som normalt. Vi forsøker i den grad det er mulig og ikke la byggearbeidet påvirke passasjerene, noe jeg tror vi langt på vei klarer. 35 prosent av utbyggingen er allerede ferdig. Endel av arbeidet foregår om natten, sier Gystad.

Vokser videre
Ifølge Oslo Lufthavn reiste 1 523 297 passasjerer via flyplassen i januar 2013.

Blant de ti største rutene var det størst vekst på Oslo–Las Palmas, hvor veksten var på over 20 prosent.

På innlandsrutene er fortsatt Trondheim og Bergen de to største, men Tromsø og Stavanger fortsetter den sterke utviklingen, og vokser med henholdsvis 4,3 og 2 prosent.

Det var i desember 2010 daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppaga klarsignal til gigantprosjektet som skal sørge for at flyplassen øker kapasiteten kraftig.

Da Gardermoen ble bygget kostet det 11,4 milliarder kroner, nå som terminalen skal utvides vil kostnaden bli på 12,5 milliarder.

Se presentasjon av den nye flyplassen under:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag