*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir nye Windows 7

Endelig kan vi se hvordan fremtidens Windows vil bli.

06.11.08 08:56

Windows Vista har fått enormt med kritikk, og de fleste vil trolig være enig i at Microsoft var vel raske med å dytte operativsystemet ut på markedet. Samtidig er de fleste enige om at Microsoft har gjort en del grunnleggende endringer i Vista som på lang sikt var helt nødvendig, spesielt på sikkerhetssiden.

Første skikkelig titt på fremtiden
Mange som ikke har tatt skrittet over fra XP til Vista har begynt å snakke om muligheten for å hoppe over hele Vista og gå rett over til neste generasjons Windows, som har fått det kreative navnet Windows 7.

I natt viste Microsoft for første gang fram en pre-beta-versjon av Windows 7 som endelig klart og tydelig viser hvor Microsoft ønsker å gå med sitt nye operativsystem.

Likt under panseret
Ifølge Ars Technica er kanskje det viktigste å få med seg at Windows 7 først og fremst handler om å gi en bedre brukeropplevelse, samtidig som de gjør veldig lite med ting «under panseret». Den kanskje viktigste konsekvensen av dette er at programvare, drivere og maskinvare som fungerer med Vista skal fungere smertefritt med Windows 7.

Hovedproblemet med Windows Vista for folk flest, særlig i begynnelsen, var at Vista hadde gjort så fundamentale endringer under panseret at både maskinvare og programvare fungerte i svært liten grad.

Den «egentlige» Vista?
Dette betyr med andre ord at Windows 7 langt på vei blir det operativsystemet Microsoft egentlig ønsket å lage med Windows Vista, men som de kanskje ikke hadde tid til.

Men la oss ta en titt på hvilke endringer vi så langt har fått se med Windows 7:

Klikk på bildet for å forstørre.

Den mest åpenbare endringen er at oppgavemenyen nå har blitt drastisk endret. Linjen har blitt større, og skriften ved siden av ikonene er historie. Som på Windows Vista så vil du få opp miniatyrbilder hvis du holder museknappen over ikonene for forskjellige programmer.

HTML EMBED

Samtidig har Microsoft nå bestemt seg for at du selv kan organisere hvilken rekkefølge ikonene skal dukke opp i. Det betyr at nyåpnede programmer ikke nødvendigvis hopper opp lengst ut til høyre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyreklikker du nå på noen av disse ikonene vil du få opp det som blir kalt en «Jump List». Dette er en egen meny som er spesialtilpasset for hvert enkelt program som gir tilgang til en god del grunnleggende funksjoner – med et spesielt fokus på mye brukte funksjoner og tilgang til de siste filene.

Denne funksjonen skal en enkelt kunne legge til på eksisterende programmer uten å skrive om programmet. Det er kun et tillegg som utviklerne kan velge å lage til et ferdig program.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne «Jump List»-funksjonerer til dels også implementert på den nye startmenyen, der det nå er mye mer aktiv bruk av filhistorikk.

Når det gjelder arrangering av vinduer har Microsoft også gjort en god del nye ting. En av de kanskje mest tydelige endringene er at vinduer du nå drar opp til toppen av skjermen automatisk maksimeres, mens vinduer du drar ut til høyre eller venstre side blir satt til å fylle halve skjermen. På denne måten kan du raskt og enkelt dra to programmer til hver sin side på skjermen, og få de til å dele skjermen mellom seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

En ny forhåndsvisningsfunksjoner også laget for vinduer. Hvis du holder over ikoner på startmenyen så vil alle andre vinduer bli gjennomsiktige slik at du bare ser det aktive vinduet – eller skrivebordet. Sistnevnte er ganske viktig siden Microsoft har sparket ut sin «Side Bar» med Gadgets fra Vista, og i stedet lar deg legge Gadgets der du selv vil på skrivebordet.

Systemlinjen har også fått gjennomgå. De fleste kjenner til funksjonen som skjuler ikoner som ikke er mye brukt, og som strengt tatt fjerner en del nyttige ikoner som det kan være greit å ha oversikt med, men som du ikke nødvendigvis trykker så mye på. I Windows 7 bestemmer du som bruker eksplisitt hvilke ikoner du vil at skal vises og hvilke som skal skjules.

Klikk på bildet for å forstørre.

Å administrere trådløse nettverk har også blitt betydelig enklere rett fra systemlinjen.

En siste vesentlig endring er i selve filutforskeren til Windows. En av kjernefunksjonene i Windows Vista, som ble droppet før lansering, var det nye filsystemet WinFS, som skulle være et databasebasert filsystem der mappestrukturer ikke skulle være vesentlig. I stedet skulle filer organiseres ut ifra metainformasjon. Ville du ha bilder fra august 2007, så skulle systemet automatisk finne disse filene, uavhengig av hvilke harddisk og lignende dette lå på.

Klikk på bildet for å forstørre.

WinFS er heller ikke en del av Windows 7, men en lettvektsversjon er innført med det Microsoft kaller «Bibliotek». Her kan du for eksempel trykke på «Bilder» og få fram alle dine personlige bilder – eller lage dine egne samlemapper basert på filer som du har liggende rundt.

For øvrig har Microsoft gjort det enklere å jobbe innenfor en bedrifts domene uansett hvor du har tatt med deg datamaskinen i verden, og endelig har også Remote Desktop-funksjonen fått implementert støtte for flere skjermer.

Versjonen som Microsoft nå har vist fram er ikke funksjonsmessig ferdig utviklet, men det gir oss et godt blikk inn i hvor Microsoft ønsker å gå. Vi fikk blant annet ikke se noe av de såkalte «Ribbons» i operativsystemet, slik vi har sett introdusert i Office 2007, og som det har blitt ryktet skal være en vesentlig del av Windows 7.

Trykkfølsomt - og lett
utviklerkonferansen PDC som denne første demonstrasjonen var på, ble Windows 7 fremvist på to forskjellige maskiner. Den ene var en flashy trykkfølsom maskin fra HP, for å vise at Microsoft nå tror trykkfølsomme ting er fremtiden.

HTML EMBED

Men minst like viktig var det kanskje at Windows 7 også, ifølge Engadget, fungerte på en Netbook med 1 GB minne og en prosessor på 1 GHz. Det kan tyde på at Microsoft nå også har tatt ytelsen på alvor – og i større grad er i stand til å strippe operativsystemet for funksjoner en ikke trenger.

Noen offisiell lanseringsdato er enda ikke klargjort, men ryktene går fortsatt på slutten av 2009 eller begynnelsen av 2010.

Færre integrerte programmer
Forøvrig: Windows 7 vil komme med betydelig færre integrerte programmer enn tidligere. I stedet vil Microsoft tilby to Windows Live-pakker som et tillegg du kan velge å installere. Den viktigste er det som kalles Windows Live Essentials, som inneholder følgende programmer:

* Windows Live Family Safety
* Windows Live Mail
* Windows Live Messenger
* Windows Live Movie Maker
* Windows Live Photo Gallery
* Windows Live Toolbar
* Windows Live Writer
* Microsoft Office Outlook Connector

HTML EMBED

I tillegg vil det være en egen pakke som får navnet Windows Live Services som strengt tatt ikke er en pakke du kan installere, men en samlebetegnelse på nettløsninger som Hotmail, Spaces og lignende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.