BJØRVIKA (Nettavisen): 28. mars neste år åpner Oslos nye storstue, Deichman Bjørvika, ved siden av Operaen, og torsdag ble det nye biblioteket vist fram til pressen.

Prislappen på bygget er på om lag 2,5 milliarder kroner.

- Det nye biblioteket er et stort hus med 10.000 kvadratmeter for publikum, med 1200 sitteplasser. Vi kommer til å holde åpent fra tidlig morgen til ganske sent på kvelden, alle dager hele uken hele året, sier biblioteksjef Knut Skansen til Nettavisen.

Etter åpningen venter han om lag 2 millioner besøkende årlig i det totalt 19.600 kvadratmeter store bygget.

Se video av det storstilte biblioteket øverst i saken.

- Det er veldig stort

Biblioteket skulle egentlig ha åpnet i 2016, men blant annet store vannlekkasjer underveis i byggingen forsinket prosessen og førte til en budsjettsprekk på nesten en halv milliard kroner.

Dette førte til at det rødgrønne byrådet revurderte hele prosjektet da de overtok makten i Oslo i 2015. Da holdt mange, blant dem Skansen, pusten.

- Hvor stort er det for deg å stå her i dag?

- Det er veldig stort. Jeg har jobbet med dette prosjektet i ti år, og det er det mange på Deichman som har gjort. Det å få til et nytt hovedbibliotek i Oslo har vært en viktig sak for biblioteket i snart 30 år, så det er en stor dag å endelig kunne si når vi åpner, sier Skansen.

- Men mange vil si at bibliotek er litt gammeldags?

- Ja, inni hodene til folk er nok bibliotekene fortsatt gammeldags. I hvert fall hos de som ikke bruker bibliotek i dag. Men jeg tror de fleste mennesker som har et aktivt forhold til Deichman i Oslo, vil nok ikke si det, for vi har vært gjennom en voldsom transformasjon de siste årene, sier han, og legger til:

- Vi har blitt et rom og hus for mennesker, og møter mellom mennesker for debatter og samtaler, og det har gjort at bibliotekene også har blitt veldig annerledes. Bøkene er fortsatt med oss og er viktige, men bare 40 prosent av de som kommer til biblioteket låner en bok, de andre kommer for andre ting.

- Det er helt annerledes

Selve bygget har fem etasjer, i tillegg til en kjelleretasje med flerbrukssal og en kinosal. Det vil også bli en egen restaurant i bygningen, med uteservering på taket.

- Dette biblioteket her er helt annerledes enn alle de andre bibliotekene vi har hatt fram til nå. Jeg tror det er vanskelig å forestille seg før man kommer inn her hva dette bygget egentlig er og kan bli, sier Oslos kulturbyråd, Rina Mariann Hansen (Ap), til Nettavisen, som offentlige åpningsdatoen på pressemøtet.

Det arkitektoniske konseptet bygger opp om det store, sentrale, sammenhengende biblioteksrommet som strekker seg oppover i etasjene.

«Bygningen skal være inviterende og i godt samspill med omkringliggende bebyggelse og byrom. Biblioteket åpner seg mot byen med publikumsinnganger fra gateplan i tre retninger, mot vest, nord og sørøst», skriver Oslo kommune på sine nettsider om Deichman Bjørvika.

Bygningen er tegnet av Oslo-arkitektene Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo, og selve byggingen startet i begynnelsen av 2014.

450.000 bøker framme

Det nye biblioteket skal huse 450.000 bøker, litt under halvparten av det som i dag befinner seg på det gamle hovedbiblioteket. Til gjengjeld skal alle bøkene stå framme, skriver NTB.

I tillegg vil biblioteket inneholde en rekke saler, lånekino, 1200 sitte- og arbeidsplasser, møterom, lesesal og en rekke mindre verksteder, med tilgang til det siste innen avansert digital teknologi, som 3D-skrivere og film-, foto- og lydutstyr.

Den offisielle åpningen av biblioteket blir lørdag 28. mars 2020 klokken 13. Åpningen vil bli feiret med en folkefest.