*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir Playstation 3

Sony har gått ut med de tekniske detaljene på Playstation 3. Det virker som om harddisken må kjøpes i tillegg.

15.02.06 20:10

(Spillmagasinet): Det er fryktet at den kommende spillkonsollen Playstation 3 kommer til å koste skjorta.

Sony-sjefen Ken Kuturagi har selv sagt at prisen blir stiv. Maskinen kommer blant annet med spesialsydd prosessor og grafikkprosessor og det er forventet at maskinen lanseres med det nye høyoppløselige videoformatet Blu-Ray.

Ifølge de ferske offisielle tekniske detaljene, som Sony har lagt ut her, kan det se ut som om Sony vurderer kostnadsbesparende tiltak - ved å fjerne harddisken fra konsollen.

Modellen er kjent fra Microsoft, som lanserte Xbox 360 i to versjoner. En kjerneversjon strippet for alt ekstrautstyr gikk over disk for rundt 2.500 kroner, mens fullversjonen med blant annet hardisk kostet snaue 1000 kroner mer.

Sony skriver på nettsiden: «Lagringsmedia (HDD, Memory Stick, SD-minnekort og CompactFlash) selges separat». Det er ikke dermed sagt at Playstation 3 ikke selges med harddisk også, men det kan se sannsynlig ut.

Kommer med Blu-Ray

Ifølge «spekken» kommer Playstation 3 med HD-formatet Blu-Ray.

Det har vært spekulert i om det ville bli for dyrt for Sony å lansere maskinen med innebygd Blu-Ray-spiller, men dette ser ut til å være feil.

I tillegg kan du både spille av vanlige og brente DVD-er samt CD-er. Det ser ikke ut som om du kan brenne verken CD- eller DVD-er.

Har «ekte» HD

Ifølge Sony er ikke oppløsningen 720p, som blant annet Xbox 360 har, ekte HD. Sony mener at bare 1080p kan regnes som virkelig høyoppløselig.

«P» står for proggresiv, og betegner en teknologi hvor hele bildet vises på skjermen med en gang. «I» står for interlaced, og betyr at bildet vises i streker nedover på skjermen. Dette går så fort at du ofte ikke vil se forskjellen med dagens bildekvalitet. Med HD er imidlertid progressiv teknologi å foretrekke.

Ifølge den tekniske informasjonen støtter Playstation 3 1080p, 1080i, 720p, 480p og 480i, og har to HDMI-utganger.

Trådløs

Playstation 3 ser ut til å bli helt trådløs, med støtte for opp til syv håndkontrollere. Kontrollerne bruker blåtann-teknologi, som Xbox 360. Du kan også koble kontrollere til via USB 2.0-porter.

PS3 støtter også nettverksstandarden IEEE 802.11 b/g, noe som betyr at maskinen kan kobles til de aller fleste trådløse nettverk.

Koble til det meste

Det virker som om du kan koble til det meste av kort til Playstation 3.

Konsollen har hele seks USB 2.0-porter, fire foran og to bak. I tillegg har den én port for Memory Stick Duo (Pro), én for SD-kort og én for CompactFlash-kort.

Sony støtter vanligvis ikke andre typer minnekort enn sine egne Memory Stick Duo, så støtten for flere kort er et skritt i riktig retning for forbrukerne.

Kraftig maskin

PS3 benytter en av de splitter nye og kjempekraftige Cell-prosessorene. I tillegg til hovedprosessoren, som kjører på 3,2 GHz, har den sju SPE-enheter som hver kan drive med sitt.

De vil for eksempel kjøre ulike programmer som samarbeider om ett felles mål (omtrent som tråder) eller de kan utføre hvert sitt steg av en krevende prosess.

Utnyttes alle de syv enhetene på best mulig måte, kan PS3, i følge Sony, yte mye mer enn dagens kraftigste datamaskiner.

Fet grafikk

Skjermkortet, som heter «RSX» er en versting-utgave av Nvidia sine kraftige 7800-kort. Det har, igjen i følge Sony, en imponerende ytelse og bør klare og drive de aller fleste spill i de høyeste oppløsninger uten noe trøbbel.

Skjermkortet (og dermed også maskinen) kan levere signaler i 1080p, den hittil heftigste HDTV-standarden. Og ikke nok med det, den kan sende ut to signaler samtidig.

En mulig anvendelse av det er i bilspill, hvor du har utsikten fra bilen på en skjerm og informasjon om status på bilen på en annen.

Ifølge Sonys offisielle nettsider lanseres konsollen våren 2006. Hvor i verden det skal skjer, eller om det virkelig stemmer, gjenstår å se.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.