RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir siste og første vinterferiehelg

MYE SNØ: Slik så det ut på Dalsethaugen på Veggli i Rollag da vinterferien i sør startet forrige helg. I fjelltraktene er det mer enn nok snø, men det er ventet lite nedbør i fjellet på Østlandet i helgen. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
MYE SNØ: Slik så det ut på Dalsethaugen på Veggli i Rollag da vinterferien i sør startet forrige helg. I fjelltraktene er det mer enn nok snø, men det er ventet lite nedbør i fjellet på Østlandet i helgen. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix Foto: Tor Richardsen
Meteorologene kan dessverre ikke love knallvær for noen.

Stavanger (NTB-Mette Estep): Været kommende uke vil fortsatt preges av et stort lavtrykk som ligger og ruger over havet sør for Island. Det medfører både vind og vann i sør og ganske rolig vær i nord.

Førstkommende helg markerer slutten på vinterferie for noen og begynnelsen for andre. Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl kan dessverre ikke spå knallvær for noen:

– Været blir for det meste uendret i Nord-Norge og Trøndelag, mens det blir vind og vått i vest, dog med utsikter til bedring fra onsdag. På Østlandet blir det mye skiftende vær med tiltakende tendens til nedbør utover i uka, sier han til NTB.

Værtypen utenfor Norge bidrar denne uka til å trekke opp sørlige luftmasser, slik at det blir en forholdsvis mild værtype for hele landet.

Våt melodi

Escobar kaller det store lavtrykkssystemet i den nordlige delen av Nordsjøen for «ukas gjennomgangsmelodi»:

– Søndag blir det nok litt guffent på Vestlandet og stedvis storm på det nordlige Vestlandet. Vinden drar med seg varme og fuktige luftmasser helt fra Spania og mye nedbør som gjør seg gjeldende på sørlig del av Vestlandet. Fjellene skjermer Østlandet, som vil få lite nedbør.

Værtypen holder seg i hvert fall til mandag. Så dreier vinden til sørøst:

– Da blir det Østlandet som utover i uka kan få noe nedbør. Det er litt usikkert hvor mye og når. Med luftstrømmer fra sørøst stanser fjellene nedbøren, og Vestlandet vil til en viss grad bli skjermet, sier Escobar.

Mot slutten av neste uke blir det mer og mer usikkert hvor lavtrykksaktiviteten vil gjøre seg mest gjeldende.

Lite nedbør i nord

I Nord-Norge vil lavtrykket over Nordsjøen og Norskehavet forårsake mye vind fra sør og sørøst, med fralandsvind og dermed lite nedbør. Lavtrykkene inn fra Sør-Norge stanser ved Stad og Dovre.

– Lørdag kan de få litt vind enkelte plasser, som i Finnmark der det kan bli sterk kuling enkelte steder.

– I Nordland kan det etter hvert bli litt dreining med vind fra sørvest, og da kan det komme noen byger. Det kan være godt med litt nedbør akkurat der, sier meteorologen, og minner om at det for tiden ligger ute et obs-varsel for Nordland om fare for gress- og lyngbrann.

– Det må ganske mye nedbør til før det varselet fjernes, men alt hjelper.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere