RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir skatten

Sist oppdatert:
Se skatte- og avgiftsendringene som rammer deg.
Av:Henning Aarset

I regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for statsbudsjettet 2008 kommer det frem at de med høye inntekter og formue får økt skatt, mens de fleste grupper får uendret eller lavere skatt.

Aksjerabatten i formuesskatten fjernes. Samtidig økes bunnfradraget vesentlig, slik at mange med forholdsvis lave formuer slipper å betale formuesskatt.

Regjeringen øker miljø- og energiavgifter og fortsetter arbeidet med å legge om bilavgiftene i en mer miljøvennlig retning. Oppryddingen i overprisede gebyrer videreføres. Samlede skatter og avgifter føres videre på 2004-nivå.

Formueskatt

Rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer, aksjefond og grunnfondsbevis fjernes. Dette medfører økt skattemessig likebehandling av aksjer og andre formuesobjekter som obligasjoner og bankinnskudd. Det har svært gode fordelingsvirkninger, ettersom det først og fremst er de med høye inntekter som har store aksjeformuer.

Ligningsverdiene av bolig, fritidseiendom og annen fast eiendom økes med 10 prosent i 2008. Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 220.000 til 350.000 kroner. For ektepar betyr det et samlet bunnfradrag på 700.000 kroner.

Regjeringens forslag til endringer i formuesskatten innbærer at mange med relativt små skattepliktige formuer vil slippe formuesskatt. I alt 180000 færre personer vil betale formuesskatt. Rundt halvparten av disse er pensjonister.

Økt fradrag

Regjeringen har lovet å doble fagforeningsfradraget. I 2006 og 2007 ble fradraget økt med en firedel av den varslede økningen. I 2008 økes fradraget med ytterligere 450 kroner. Ny øvre grense i fradraget blir 3150 kroner.

Det er også foreslått økning i tillegget for foreldrefradraget for hvert barn utover det første. En familie med to barn som i dag har høyere utgifter enn 40.000 kroner per år til barnepass, vil spare 2800 kroner i skatt i 2008 som følge av forslaget. En familie med tre barn med over 55.000 kroner i kostnader, sparer hele 5600 kroner i skatt i 2008.

Regjeringen foreslår å fjerne halvårsregelen, som går på utleie av mer enn halvparten av egen bolig, de ønsker samtidig å skjerme lave utleieinntekter fra skattleggingen ved å innføre en nedre beløpsgrense på 20.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere