Slik blir været på sankthansaften

Se rekordene

Meteorologene har gravd fram temperaturrekordene på sankthansaften siden årtusenskiftet. Årets utgave ser derimot ikke ut til å få innpass på listen med det første.

20.06.19 18:23

Sankthansaften nærmer seg, grillen skal fram og bålet skal tennes.

I den anledning har Meteorologisk Institutt hentet fram temperaturrekordene på festdagen siden år 2000.

Oversikten viser maksimum og minimum temperatur på et knippe utvalgte steder i Norge.

Sørlandsby i sentrum

Den varmeste utgaven av sankthans fant sted i Oslo i 2005. Da målte gradestokken hele 25,5 grader.

Kristiansand står på sin side for kulderekorden blant de utvalgte byene. I 2004 var det nemlig kun fire plussgrader i sørlandsbyen. Det gir en differanse på 21,5 grader.

I Bergen hadde man den varmeste dagen i 2001, med behagelige 21,5 grader, mens her ble 2018 rekordår i negativ forstand. Da var det kun 8,5 grader i byen «ved de syv fjell».

OVERSIKT: Slik ser temperaturrekordene ut på santhansaften siden årtusenskiftet. Foto: Meteorologisk Institutt

Trolig ingen rekord i år

Årets utgave av sankthansaften ser ikke ut til å utfordre en av rekordene med det aller første.

Det blir derimot høyere temperaturer enn hva man har vært vant til i det siste.

Og til helgen kan Østlandet og Sørlandet vente seg det beste været, mens Nord-Norge må forberede seg på regn, ifølge Meteorologisk Institutt.

- Østlandet vil få ganske pent vær på lørdag med temperaturer rundt 20 grader. Det er et høytrykk som bygger seg opp i Sør-Norge og som sørger for fint vær. Temperaturen vil gradvis stige til rundt 25 grader fram mot midten av neste uke da det vil bli noe kjøligere luft igjen, sa statsmeteorolog Geir Bøyum til NTB onsdag.

På Vestlandet og i Trøndelag vil både lørdag og søndag være noe ustabilt, med overskyet og regnbyger, men også der med muligheter for sol og oppholdsvær innimellom.

I Nord-Norge vil det gjennom hele perioden være regn og regnbyger, med litt oppholdsvær. Lave temperaturer og til dels sterk vind i deler av Finnmark fra lørdag kveld.

Ferie neste uke?

Neste uke starter mange ferie, men det betyr ikke at du er garantert finvær her til lands. Ifølge meteorologene blir det en kjølig start på uka.

- Det er kun sør i landet det så vidt kommer over 20 grader. I Sentral-Europa blir det derimot en skikkelig hetebølge. Der kan det bli godt over 30 grader mange steder, skriver meteorologene ved Meteorologisk institutt på Twitter torsdag.

Se videoen nedenfor for å se hvor varmen brer seg i neste uke:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.