Været i romjula har til nå vært ustabilt, og det har vært svært glatt flere steder de siste dagene.

Ifølge prognosene til Meteorologisk institutt er det stor sannsynlighet for at det kan bli utfordrende kjøreforhold og varierende vær også i dagene inn mot nyttårsaften.

– Allerede i morgen venter vi en ny runde med mildvær. I sør kommer det til å begynne å snø allerede onsdag kveld, og i natt beveger det seg nordover, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen og legger til:

– Det fortsetter å være skikkelig jojo-vær. Oppholdsvær og nedbør om hverandre, og temperaturer som varierer mellom å være over og under frysepunktet.

Det kan gi utfordrende kjøreforhold.

– I ytre strøk kommer snøværet som regn, som igjen kan fryse når temperaturene synker. Da kan det bli isete og vanskelige kjøreforhold.

Østlandet får best vær

På selve nyttårsaften er det noen steder i landet som får bedre vær enn andre. Granerød trekker spesielt fram noen områder.

– Hvis man skal prøve å vurdere hvem som får det beste nyttårsværet, er det nok Østlandet og de ytre strøkene i Troms og Finnmark.

På Østlandet ligger det an til oppholdsvær, og et delvis skydekke skal ikke være til hinder for rakettene.

– Det ser ut som skydekket blir såpass høyt at det blir ganske så godt rakettvær. På Sørlandet er det mer usikkert. Prognosene antyder en mer skyet værtype og oppholdsvær, men det ligger et område med regn ved Nordsjøen. Hvis det blir nærgående kan det komme nedbør på Sørlandet, forklarer meteorologen.

Nordland taperen

Fra Trondheimsfjorden og nordover omtrent til Vesterålen melder meteorologene sterk kuling fra Sør-Vest.

– Hvis man er i fjellet i Nordland kan det bli snøfokk, sterk vind og snøbyger, sier Granerød, men poengterer at det ligger an til store lokale forskjeller.

I utsatte områder anslår han at det kan komme mellom 10 og 15 centimeter snø de neste dagene.

Vestlandet kan også få en god del nedbør, kanskje i form av sludd.

Advarer fjellfolket

Granerød kommer med en ekstra oppfordring til de som har tenkt seg opp i høyden i nyttårshelgen. Denne uka har flere fjelloverganger vært stengt, og til helgen kan det bli mer trøbbel advarer Granerød.

– Det kommer nye lavtrykk til helgen, og med det kan det også komme mye vind. Da blir det fort snøfokk, og vanskelig å holde fjellovergangene åpne, forklarer han og legger til:

– Det er med jevne mellomrom utfordrende kjøreforhold til fjells.

Han fraråder imidlertid ikke folk å reise på hytta i helgen, men ber folk sjekke en ekstra gang før de legger ut på kjøretur.

– Følg med på både vær og kjøreforhold. Timer man det rett, så skal det gå fint, sier Granerød.