Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir været palmehelgen og starten av påsken

Meteorologisk institutt har en klar beskjed til de som allerede har lagt planer for påsken.

Det nærmer seg palmehelg, og dermed er heller ikke påsken langt unna. Det betyr også høysesong for skientusiaster, selv om mange antakeligvis må holde seg hjemme i ferien.

Men for de som hadde håpet på en strålende start på påskeværet, har statsmeteorolog Iselin Skjervagen dessverre nedslående nyheter.

- Hele palmehelgen, og de første dagene av neste uke, vil det være regn forskjellige steder i landet. Det er nesten ikke ett sted hvor det bare kommer til å være fint vær, forteller hun til Nettavisen.

Les også: Sørlandet og Østlandet værvinnere fremover

- Ikke optimalt

På fredag vil det nemlig starte med nedbør på Vestlandet, før det brer seg utover hele Sør-Norge. Deretter flytter regnværet seg oppover i landet i løpet av lørdagen, noe som gjør at både Trøndelag og Nordland blir berørt.

- Søndag er det derimot håp for bedre vær på Østlandet, mens Vestlandet og mesteparten av Nord-Norge får nedbør igjen. Det blir veldig skiftende med andre ord, sier Skjervagen.

Det varierte været fortsetter også ut over i neste uke, og verst går det nok utover de vestlige delen av landet. Der varles det oppimot 30 millimeter nedbør fra søndag til mandag.

- På tirsdag er det ventet flere byger innover landet, mens onsdag ligger det an til å bli regn i hele Sør-Norge og deler av Nord-Norge. Da får Trøndelag et opphold, mens det også blir nedbør på Vestlandet og i Nordland, forteller meteorologen.

Med en såpass variert værtype, og nedbørsperioder over store deler av landet, ligger det med andre ord ikke akkurat an å til å bli drømmeforhold i fjellet.

- Nei, det er ikke helt optimale skiforhold i vente. Det er også fortsatt usikkert om det blir regn, sludd eller snø på flere av de typiske skistedene, sier Skjervagen.

Les også: Årstidene i forandring: - Denne delen av Norge har ikke lenger «vinter»

Ny koronaforskrift

På Hemsedal er det for eksempel ventet greie vindforhold, og rundt 4-6 grader, i starten av neste uke, men her er man i grenseland i forhold til hvordan nedbørstype det kommer til å bli.

Det samme gjelder Trysil, Gaustablikk og Beitostølen, selv om det ligger an til å bli litt kaldere ved det sistnevnte tettstedet.

- Det er snakk om regn og sludd for det meste, men utover i neste uke kan det bli finere og periodevis sol. Det er fortsatt litt usikkert riktig nok. Men desto lenger opp i fjellet, jo høyere er sannsynligheten for at det kommer snø, medgir Skjervagen.

Om man har tenkt å ta turen til hytta på Hemsedal er det for øvrig verdt å legge merke til at det tirsdag ble innført en ny koronaforskrift i kommunen. Der forbys det å ha flere enn fem gjester i påsken, melder NRK.

Forbudet gjelder både fastboende og hyttefolket fra midnatt natt til torsdag. I tillegg må de som er i karantene, isolasjon, blir syke eller venter på testsvar, reise hjem.

Også andre hyttekommuner i Hallingdal har innført egne forskrifter for hvor mange gjester man kan ha.