RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SNØ: Slik ser det ut i Nordmarka akkurat nå. Bildene er fra Kikut (t.v) og på vei opp til Oppkuven. Skiløper er Stein Hansen.
SNØ: Slik ser det ut i Nordmarka akkurat nå. Bildene er fra Kikut (t.v) og på vei opp til Oppkuven. Skiløper er Stein Hansen. Foto: Tom Stensaker / Hanna Bjørgaas

Slik blir vinterværet

Sist oppdatert:
Den våte oktobermåneden kan se ut til å bli toneangivende for resten av vinteren.

(iOslo.no) I Oslo kom det 130 millimeter nedbør i Oktober måned, mot en normal på 84 millimeter. Det var altså rundt 1,5 ganger så mye nedbør som normalt. Skal vi tro prognosene for vinteren kan det fort bli gjennomgangsmelodien.

- Det er en todeling i prognosene for Østlandet. Vi har et felt fra 0-1 grad over normalen, og et nytt på 2 grader over normalen. Vi får altså enten en ganske normal, eller ganske varm høst og vinter, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til iOslo.no.

Sjekk været hos deg: Nettavisen.no/vaer

Dersom 2-gradersprognosen slår til, blir vinteren altså 2 grader varmere enn normalt. Det betyr sannsynligvis mye nedbør.

- Dersom det blir mye varme utover er det stor sjanse for at det også blir en del nedbør. Hvis det skal være varmt, er det stort sett skyer som skaper varmen, sier Hygen.

Han understreker imidlertid at dersom prognosene med 0-1 grad over normalen slår til, kan det være gode muligheter for snø også i lavlandet.

Kan bli snø
- Hvis prognosen like over normalen slår til, er det store sjanser for snø. Men her er det litt enten eller. Enten en normal, eller en ganske varm høst og vinter, sier Hygen.

Det er ifølge Hygen klimaendringene som har ført til økningen som uansett ser til å komme. Resten av Norge får nemlig en rimelig jevn fordeling på rundt 1 til 1,5 grader over normalen.

Oktober i Oslo var ingen rekordmåned for nedbør, selv om det ble både surt, kaldt og vått i perioden. Mest nedbør var det på Bjørnholt i Nordmarka, hvor det kom 172,5 millimeter nedbør i måneden.

Her falt imidlertid en del som snø.

Vått
På Blindern kom det mest nedbør i begynnelsen av måneden. 35,5 millimeter nedbør falt fra den 3. til 4. oktober.

- Jeg vil ikke kalle det ekstremt. Men på 20-25 millimeter på et døgn begynner vannet å flyte, og her har du jo mer enn det, sier Hygen.

Ifølge Meteorologisk institutt fikk både Vestlandet, det østlige Østlandet og deler av Nordland nesten det dobbelte av nedbørsnormalen i enkelte områder.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere