Slik blir virus-året 2004

Foto: (TV 2 Nettavisen/CS)

Symantec har kommet med sin halvårige analyse av IT-sikkerheten på nettet. Her kan du lese hvilke virus vi har i vente, og hvordan de prøver å lure deg. Ikke bli forundret om det dukker opp virus på norsk i nærmeste framtid.

Den siste tids virus og ormer blir bare smartere og smartere, og verre skal det bli.

I følge sikkerhetsselskapet Symantec er truslene mer blandede, bygger videre på andre virus og blir stadig mer utspekulerte for å lure deg til å åpne vedlegg.

Tips for vanlige brukere:

1. Bruk en sikkerhetsløsning som kombinerer antivirus, brannmur og som oppdager angrep på din maskin. Slik er du beskyttet mot blandede trusler.

2. Forsikre deg om at sikkerhetsoppdateringene dine er nye.

3. Forsikre deg om at passordene dine består av både tall og bokstaver. Ikke bruk ord som står i ordboka. Bytt passord ofte.

4. Åpne aldri vedlegg med mindre du vet hvorfor de har blitt sendt til deg.

5. Hold virusdefinisjonene dine oppdatert.

6. Sjekk om PC-en eller Mac-en din er sårbare for angrep ved å bruke et av sikkerhetsselskapenes sjekkprogram med jevne mellomrom. Disse finner du ofte på deres hjemmesider.

7. Alle som bruker en PC må forsikre seg om at de skjønner hvordan man kjenner igjen svindelforsøk via PC. Ofte bruker disse en falsk e-postadvarsel og teknisk sjargong for å skremme deg til å gjøre som de vil.

Den siste halvdelen av 2003 økte antall virusangrep betraktelig, og Symantecs undersøkelse viser at mye er bygd på Blaster-viruset.

Den generelle utviklingen har vært at det stadig dukker opp flere blandede trusler.

I tillegg utnytter de nye virusene og ormene de bakdørene som andre virus allerede har åpnet på vanlige folks PC-er.

- De aller siste ormene vi har sett, er ganske finurlig lagt opp. Innholdet i teksten gjør at du tror e-posten er til deg personlig, og gjør at mange velger å åpne vedlegg. Her til lands oppdager vi det lettere fordi teksten er på engelsk, noe som gjør mange skeptiske, sier seniorkonsulent i Symantec, Hans Peter Østrem, til TV 2 Nettavisen.

- Varer det lenge før vi kommer til å se virus-e-poster på norsk?

- Det er jo bare en oversettingsjobb som mangler, og når dét skjer vil nok mange få store problemer med å skille virus-e-post fra normal post, sier Østrem.

Så mottoet er: Beskytt deg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag