*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir Vista raskere

Lei av treg og plasskrevende Vista? Her er løsningen.

Introduksjonen av Windows Vista har nok ikke gått like smertefritt som Microsoft hadde håpet på. Det nye operativsystemet ser veldig bra ut, og sikkerheten er forbedret i forhold til Windows XP, men det tar enormt mye plass og krever vanvittig mye av datamaskinen din.

Vista krever rett og slett mer
Spill som slippes på markedet har nå begynt å ha to former for minimumskrav for maskinvare: Et lavt krav for dem som benytter Windows XP, mens brukere av Windows Vista må ha en kraftigere maskin for å få samme ytelse.

En annen illustrasjon på at Vista kanskje er litt feitere enn det som er nødvendig er at operativsystemet krever rundt 15 gigabyte med plass på harddisken. Windows XP på sin side krever 1,5 gigabyte. Til tross for den enorme forskjellen er det fortsatt veldig mange som foretrekker Windows XP.

Microsoft er enige
Microsoft-utvikler Eric Traut har til og med innrømmet at Vista er i overkant tungt.

- Mange personer mener at Windows er et stort, oppblåst operativsystem. Det kan være en helt riktig karakteristikk, fortalte han i fjor.

For å gjøre noe med dette vil den neste versjonen av Windows, som antas å komme på markedet i 2009, være bygget basert på moduler. Du vil altså kun installere de tingene du trenger, og droppe alt annet.

Programmet som fikser problemet
Nå melder magasinet InformationWeek at noen har begynt å ta tingene i egne hender. «vLite» er et lite program som du benytter sammen med installasjonen av Windows Vista, som sørger for at unødvendige programmer ikke blir installert.

Ifølge utviklerne kan du halvere størrelsen på installasjonen av Windows Vista ved å fjerne unødvendige programmer, funksjoner og tillegg som Windows Media Player, Windows Photo Viewer, MSN Installer, bakgrunnsbiler, Slideshow, Windows Mail og mye mer.

Du kan selv velge hvilke funksjoner du vil fjerne og hvilke du beholder. Tunga må riktignok holdes rett i munnen, for programmer du fjerner kan ikke legges til i ettertid.

Vista blir raskere
Men dette handler ikke bare om å gjøre Vista mindre, skal vi tro utviklerne.

- Det handler ikke bare om harddiskplass. Programmet øker også responsen til operativsystemet og du må ikke tolerere alle tingene du uansett ikke bruker, sier Dino Nuhagic, utvikleren av programmet, til InformationWeek.

Programmet anbefales ikke for nybegynnere, og installeres i aller høyeste grad på egen risiko. Utviklerne vet ikke helt hvor mange som har lastet ned programmet, men aktiviteten på forumet med forslag til forbedringer er enorm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag