RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Jakobsen (Østlandsposten)

Slik bor romfolket i Norge

(Østlandsposten) Med en isoporplate som madrass, og ytterjakker som dyne legger de seg for natten under en fjellskråning ved foten av Bøkkerfjellet. Blir det regn har de en presenning å trekke over seg.

Den norske sommeren har vært ekstra vennlig mot dem i år, sier Stefan Laurentiu Ganescu, som tjener til livets opphold ved å selge magasinet «Folk er Folk».

– Selv om de er personer som ikke er rike på gods og gull, har de et hjerte av gull. De inviterer deg gjerne med til middag, selv om det betyr at de må sulte selv, sier Armin Hajdarevic som opprinnelig er fra Bosnia, til Østlandsposten.

De siste 20 årene har han bodd i Norge.

De to familiene fra Romania, åtte personer i alt, ble han kjent med like etter at de kom til distriktet for et par måneder siden. Ingen av dem kan norsk, og engelsken er heller ikke stødig, Hajdarevic gjør en god jobb som tolk.

Politiet kjøpte «Folk er Folk»
– Noen av dem selger «Folk er Folk», kvinnene tigger og finner tomflasker de panter. Det er deres måte å overleve på. De vil bare ha fred og ro, de plager ingen, sier Hajdarevic.

I bakgrunnen er Rina og Felicia i sving med å lage i stand middag på en grillrist. Det koker allerede i kjelen. Maismel ser ut til å være en av hovedingrediensene. ØPs utskremte blir invitert, men takker vennlig nei.

– Politiet var her i går, og konstaterte at ID-papirene var i orden. Den ene betjenten kjøpte til og med et eksemplar av «Folk er Folk», smiler Stefan.

Vil hjem til varmere strøk
Allerede i dag reiser den ene familien tilbake til Romania, der mindreårige barn venter på sine foreldre.

– Det er mye korrupsjon i Romania, derfor reiser familiene verden rundt for å livnære seg. Om vinteren er de i varmere strøk. Jeg er vokst opp på gata selv, og vet at det ikke er bare bare å sitte hele dagen og vente på at det skal komme klingende mynt i tiggerkoppen. Det hadde vært flott om kanskje kommunen kunne gi dem et sted å bo, mens de er her, undrer Hajdarevic.

– Kommunen har en raus og inkluderende holdning til alle som kommer på besøk. Vi vil behandle alle med vennlighet og respekt uansett hvor de kommer fra. Så lenge ingen blir plaget, eller er til sjenanse for noen, er det helt OK, sier fungerende ordfører Hallstein Bast (V).

Larvik kommune har også en vennlig holdning i forhold til tigging. Kommunen vil gjerne bistå om det skulle være noen som trenger hjelp, fortsetter Bast:

– Det er bare å ta kontakt med kommunen. Kan vi hjelpe, gjør vi gjerne det, sier Bast.

Les flere saker fra Østlandsposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere