RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik bruker du nettet

Sist oppdatert:
Det kryr av nettpirater i Norge, ifølge ny undersøkelse. Her er alt du ikke visste om Ola og Karis nettvaner.

Nordmenn er blant verdens ivrigste nettbrukere, og TNS Gallup sjekker hvert kvartal hvordan vi bruker nettet. Her er alt du ikke visste om norsk nettbruk.

Hvor står datamaskinen?
De aller fleste har datamaskinen stående på eget kontor i hjemmet, 57 prosent sier at det er her de plasserer en av sine datamaskiner. Det er nemlig 47 prosent som opplyser om at man har mer enn en datamaskin.

Tett bak eget kontor kommer stuen, mens hver fjerde plasserer en datamaskin på soverommet. Om Ingrid Hespelid Hovig mener det er å jukse eller ikke vites ei, men seks prosent svarer at de har maskinen på sitt eget kjøkken.

Menn får mest virus
Den kanskje største kjønnsforskjellen på nett er at menn får mest virus. 22 prosent av menn har fått virus de siste 12 månedene, mens det bare er 17 prosent av kvinnene som opplyser det samme. Mest virus får også de yngste.


De unge elsker underholdning
Mens de som er eldst opplyser at de bruker nettet til banktjenester og innkjøp er de yngste klare på at nettet for underholdning. Hele 27 prosent av aldersgruppen mellom 15 og 29 mener det å more seg er den viktigste grunnen til å ha nettet hjemme.

De unge bruker nettet mest
ikke overraskende deet de yngste som bruker nettet mest, blant de mellom 12 og 19 år er det kun 6 prosent som ikke har brukt nettet den siste måneden. Går man til den eldste gruppen, de over 60, så er det 6 av 10 som ikke er nettbrukere.

Når bruker man nettet hjemmefra?
I konkurranse med TV og familie er det tidspunktet mellom klokken åtte og ni som er den hvor flest bruker nettet hjemmefra. Samtidig oppgir hele 81 prosent at det er flere enn en person som bruker nettkoblingen hjemmefra. I all nettstatistikk som i dag brukes vil en maskin hjemmefra regnes som 1 bruker, uansett hvor mange som faktisk bruker nettet.

Radio mer populært enn TV
Undersøkelsen viser også at det er flere som hører på webradio enn som ser TV på nett. Der 35 prosent oppgir at de aldri har sett tv i opptak på nett, og 47 prosent aldri direkte erd et kun 33 prosent som aldri har hørt på radio.


Hver fjerde er nettpirat
Hver fjerde norske nettbruker bruker fildelingsprogrammer for å dele musikk og filmer. I aldersgruppen under 30 år er det 45 prosent som bruker et slikt program. Det er også en klar overvekt av menn blant piratene.

Søker på Google
Nordmenn bruker helst Google når de søker. 37 prosent bruker tjenesten daglig, mens den søkemotoren som kommer nærmest er ABCsøk fra Startsiden. Den brukes av 15 prosent hver dag. De to store norske søkemotorene Kvasir og Sesam oppgis å henholdsvis brukes av 12 prosent og 3 prosent.

Fly, bøker og billetter
Når det gjelder handelsmønsteret på nett, er det først og fremst flyreiser, billetter og bøker nordmenn handler på nett. Kvinner bestiller flest bøker, mens menn handler mye mer datautstyr enn kvinner.

Vi kan legge på at blant de godt over en million brukere som er innom våre sider ukentlig så bruker 89 prosent Internet Explorer, 6 prosent foretrekker Firefox og 3 prosent Opera. De absolutt fleste bruker operativsystemet Win XP, hele 87 prosent - mens det kun er 0,9 prosent som har Mac. Den oppløsningen du som leser mest sannsynlig har, er 1024x768.

God surf!

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere