Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik bruker du Spotify smartere

Sist oppdatert:
Gode tips for å få mer ut av nettets beste musikktjeneste.

Ved siden av Twitter, så er Spotify noe av det hotteste på nettet for tiden, og det ikke helt uten grunn: Spotify har vist verden at det er mulig og lage et produkt som er bedre enn det piratene kan tilby, og samtidig tilby det gratis eller til en høyst overkommelig pris.

Les også: Test av Spotify

Genialt å oppdage musikk
Noe av det aller beste med Spotify er muligheten til å oppdage ny musikk, men dessverre har ikke tjenesten noen integrert mulighet til å bla i en komplett oversikt over alle artistene i et enkelt brukergrensesnitt. Noe av årsaken til dette er at med en musikkdatabase av den størrelsen Spotify har, så blir det nærmest en umulig oppgave å gjøre det oversiktlig.

Derimot har tjenesten en langt mer avansert søkefunksjon enn de fleste er klar over, som gjør det enkelt å finne nøyaktig det du er ute etter.

Søkefunksjonen har definitivt hentet mye inspirasjon fra Googles svært avanserte søkefunksjoner, og du kan tenke på samme måte.

Les også: Utnytt Googles avanserte søkemuligheter

Avanserte søkemuligheter
Spotify har innført følgende avanserte søkemuligheter, som du enkelt kan benytte i kombinasjon med hverandre.

  • Genre
  • Artist
  • Album
  • Year
  • Track

Begrens tidsperioden
Det betyr at du enkelt for eksempel kan søke etter musikk fra en gitt tidsperiode. For eksempel så vil et søk på «Walking in Memphis year:2000-2009» bare gi treff på coverversjoner av den kjente sangen etter årtusenskiftet.

Og når vi først er inne på coverlåter, som er strålende å finne med Spotify, kan du for eksempel prøve deg på et søk på «cover year:1990-2009» som gir deg treff på alle sanger som er merket med cover de siste to tiår.

Søk etter eller ekskluder enkeltartister
En annen mulighet som det enkelt åpnes for er å søke etter sanger eller artister med navn som brukes i mange sammenhenger. Hvis jeg for eksempel vet at det er en eller annen sang som heter et eller annet med «madonna» som jeg gjerne vil høre, men som ikke er av artisten madonna, kan følgende søkestreng benyttes:

«madonna NOT artist:Madonna»

Som du ser kan altså de avanserte søkeordene benyttes sammen med det ekskluderende uttrykket NOT for å ekskludere alle sanger der Madonna er som artist. Du kan også benytte en bindestrek/minustegn - for eksempel «madonna -artist:Madonna».

Dette søket vil på topp gi meg Robbie Williams og Pet Shop Boys' sang She's Madonna - og ikke minst en rekke andre ting som ikke har noe med artisten å gjøre.

Søk innenfor sjangre
Genre-funksjonen er kanskje den som gir deg mest muligheter. Her kan du innsnevre søket ditt etter ny musikk basert på utrolige 944 forskjellige sjangre. Listen over alle sjangere finner du her.

På den måten kan du for eksempel enkelt søke etter en spesiell sjanger, og finne topplistene innenfor hver sjanger - ved rett og slett skrive inn et søk av typen «genre:Vocal» eller «genre:Trance».

Dette kan selvsagt også kombineres: «genre:pop year:1985-1986 NOT artist:Rod»

Eller for den saks skyld, hvis du er glad i Rod Stewart: «genre:pop year:1985-1986 AND artist:Rod». Det gir det altså bare popmusikk av Rod Stweart laget mellom 1985 og 1986 - hvis noen ønsker å høre på noe slik.

Generelle muligheter
Enten du benytter deg av spesifikke termer som artister, sangnavn eller år, så har du alltid mulighet til å benytte deg av såkalte jokertegn og ekskluderende tegn.

Du kan for eksempel enkelt ekskludere enkeltord ved å benytte «NOT» eller minustegn. For eksempel «Robbie -Williams»

I «jokertegnverdenen» kan du enkelt benytte en stjerne for å indikere at ordet du søker etter gjerne kan inneholde flere bokstaver enten i begynnelsen, midten eller slutten.

For eksempel så vil et søk på «Dream*» inkludere treff på Dreamscape, Dreamland og Dreamtime - mens bare «Dream» bare gir treff på nøyaktig ordet «Dream».

Følg meg på Twitter: @mBlaker

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere