*Nettavisen* Nyheter.

Slik bygger du nettverk

Å bygge nettverk er viktig i alle bransjer. Her gir vi deg rådene for hvordan du bør og ikke bør opptre når du skal bygge opp et nettverk.

26.10.06 11:37

(SIDE2): Nettverksbygging handler ikke om å bli kjent med folk for å utnytte dem, men det handler om å skape et gjensidig fordelaktig forhold hvor man kan hjelpe hverandre og møte interessante personer fra ulike bransjer. Og disse forholdene bør bli gode slik at de kan vare lenge.

- Vær genuint nysgjerrig og i interessert

Beskjedenhet er lett å takle dersom du er oppriktig interessert i personene du møter. Oppmuntre alltid alle til å prate om seg selv. Alle har en historie å komme med, så lytt og still åpne spørsmål som gjør at samtalen holdes i gang. Med andre ord: Unngå ja og nei spørsmål. Tenk at du skal lære noe av alle du møter. Mange av de som mestrer konversering på sitt beste sier svært lite selv.

- Ikke vær for pågående

Start alltid en samtale med uformelle og behagelige spørsmål før du setter i gang med business-snakk. Å dele ut et visittkort er helt ok, men bunker med promoteringsmateriale fungerer mot sin hensikt. Husk også at du aldri må bryte inn i en pågående samtale for så å dominere hele samtalen.

- Våg deg ut av klikken din

Det er lett å forbli i komfortsonen, der du kjenner mange godt. Men i sammenhenger som er perfekte for nettverksbygging må du droppe sosialiseringen med vennene dine. Det kan du gjøre ved andre anledninger. Nå skal du bare hente fram det beste i deg, smile og mingle med massen, og på den måten stifte mange nye bekjenskaper.

- Prat med mange

Istedenfor å prate med en og samme person hele kvelden er det viktig å tenke at du skal bruke ca fem til åtte minutter på hver person. Men du må ikke avslutte samtalen på denne måten: «unnskyld meg – det er så mange jeg må prate med her». Prøv heller: «Jeg skulle gjerne pratet med deg hele kvelden, men jeg vet at det er mange andre som også gjerne vil prate med deg».

- Ha god hygiene

Pass på å ha pastiller eller lignende slik at du unngår å skremme folk med din ånde. Sørg for å ha rene hender, slik at håndtrykkene ikke blir en pinlig affære.

- Øyekontakt

Øyekontakt utstråler selvtillit. Kombinere du dette med et fast og sterkt håndtrykk etterfulgt av en klar stemme er du garantert en god start på samtalen.

- Ta notater

Etter en slik kveld (som beskrevet over) kan det være lurt å notere litt stikkord om personene du har møtt. Ingenting er pinligere enn om du skulle komme til å blande to personer senere. Noen få ord på baksiden av visittkortet kan være et godt tips.

- Hold kontakten

Hold kontakten med en e-mail eller en telefon ca 72 timer etter deres samtale. På den måten holder du kommunikasjonslinjene åpne.

Husk at dersom du mottar hjelp eller råd fra en i ditt nettverk gjør du svært lurt i å takke for hjelpen. Nettverksbyggingen handler tross alt om å skape forhold som skal vare.

(Kilde: Hilary.com)

Følg Side2 på mobilen

Les flere karriere og fritidssaker her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag