*Nettavisen* Nyheter.

Slik cruiser de kongelige

NYTER SKIPET: Den norske kongefamilien bruker kongeskipet sitt mye. Foto: (Scanpix)

Norge og Dannebrog er de eneste offisielle kongeskipene igjen i verden. Se bilder av hvordan Europas kongelige nyter sjøen her!

(SIDE2): Det danske og det norske kongehuset har ærverdige kongeskip. Kongeskipet Norge og Dannebrog brukes mye av de respektive kongefamiliene - både på privaten og ved offisielle besøk.

Yacht
Etter at det britiske kongeskipet Britannia ble tatt ut av drift for elleve år siden, er de to skipene de eneste gjenværende skipene i verden. Øvrig europeiske kongehus kommer seg selvsagt til sjøs uten kongeskip - de fleste andre fancy yachter.

Se bilder av skipene og yachtene de kongelige nyter sommerdager på nederst i saken!

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Norge
Denne uken kunne hytte- og strandfolket langs Oslofjorden skue kongeskipet der det tøffet nedover til Hankø og ankret opp. Det er kongen selv som starter og avslutter båtsesongen med en inspeksjon av skipet hver vår og høst. Når kongen er om bord i skipet vaier kongeflagget på toppen av skipets aktermast.

Det norske kongeskipet er egentlig britisk motoryacht og ble kjøpt i 1947 for den nette sum av 1,5 millioner kroner og gitt til kong Haakon i 75-årsgave. Den gang var det en av verdens største motoryachter.

Festligheter
Da kongeparet feiret 60 år sommeren 1997 med felles fest, deltok kongelige fra hele Europa. Gjestene ble invitert på tokt fra Trondheim til Lofoten, og ble innkvartert om bord på Kongeskipet Norge, det danske kongeskipet Dannebrog og marinefartøyet KNM Horten.

Kongeskipet ble også brukt ved Kong Olavs signingsferd i 1958 og 1959. Kongefamilien benyttet kongeskipet en rekke anledninger, både under kongen og dronningens signingsferd i Sør-Norge i 1991, og under kongeferden i Nord-Norge året etter.

I 1993 besøkte danske Dannebrog norske fjorder i forbindelse med sølvbryllupsfeiringen til kong Harald (71) og dronning Sonja (71) - da tøffet begge kongeskipene blant annet innom Geirangerfjorden sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dannebrog
Den danske kongefamilien har hatt åtte ulike skip og flåter opp igjennom de siste tre hundre årene. Dagens Dannebrog er det fjerde i rekken av skip med samme navn og er datert tilbake til 1932.

I årenes løp var skipet på tokt en rekke ganger i danske farvann, og da kronprins Frederik giftet seg prinsesse Ingrid i Stockholm i 1935, ble det unge paret brakt til København med kongeskipet. På de siste 76 årene har skipet gjennomført årlige sommerturer i den danske skjærgård så vel som i skandinavisk og har tilbakelagt hele 300.000 nautiske mil på de årene. Det tilsvarer 14 jorden-rundt-turer.

Kronprins Frederik (40) og kronprinsesse Mary (36) og deres barn, Christian (2) og Isabella (1) var på et tredages cruise med skipet i juni. 17. juli reiser dronning Margrethe og prins Henrik med skipet på offisielt besøk til Åbenrå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yacht
Ingen av de andre kongehusene har kongeskip, men det betyr selvsagt ikke at de ikke har båter.

Kong Carl Gustav av Sverige eier flere private yachter - og bruker dem både i hjemlandet og når kongefamilien gjester sommerhuset i St. Tropez. Et av yachtkjøpene ble mye omtalt, kongen kjøpte den til redusert pris mot at han selv skulle profilere båten.

Les mer her: - Kongen fikk båt til vrakpris

Prinsesse Caroline (51) av Monaco har yachten Pacha III som hun og familie nyter late sommerdager på i Middelhavet. Søsknene Pierre (20), Andrea (24) og Charlotte (21) er mer enn gjerne med mamma på båttur. Yachten er fra 1931 og Caroline arvet den av sin far.

Den spanske kongefamilien eier også flere ærverdige yachtet og alle har navnet Fortuna. Kongefamilien med barn og barnebarn reiser ofte rundt i de og Mallorca og Middelhavsområdene som lekeplass.

Les også: Kongelige feriefavoritter

416

Kilder: kongehuset.dk, wikipedia.org, theroyalforums.com og kongehuset.no

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.