RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik døde dykkerne i grotten

Arkivbilde fra Pluragrottene i Nordland hvor to finske dykkere omkom i en ulykke natt til fredag.
Arkivbilde fra Pluragrottene i Nordland hvor to finske dykkere omkom i en ulykke natt til fredag. Foto: Øystein Røimål (NTB scanpix)
De overlevende forteller hvordan de ble tvunget til å forlate sine venner på 110 meters dyp.

Helsingfors/Oslo (NTB-Johan Falnes): Det finske dykkerforbundet har nå gått ut med en beskrivelse av hendelsesforløpet under turen i grottesystemet torsdag kveld. Dette er i samsvar med de overlevendes ønsker, skriver den finlandssvenske avisa Hufvudstadsbladet.

Dykkerne som omkom, var Jari Mika Tapi Huotarinen (40) og Jari Usimäki (34).

Les: To omkommet etter grottedykking

Første dødsfallet
De fem dykkerne hadde planlagt å ta seg gjennom Pluragrotten fra Plurdalen utenfor Mo i Rana til Steinugleflåget i to grupper. Dagen etter skulle de ta seg tilbake. Dykketuren skulle vare i fem timer, og mennene skulle ta seg ned til 129 meters dyp. Under dykkingen skulle de benytte seg av rebreather, et apparat som gjenbruker utpustet gass.

Til å begynne med gikk dykkingen problemfritt. Den første gruppen på to mann startet to timer før de tre siste dykkerne fulgte etter. De to gruppene kom seg begge ned til 129 meters dyp.

Men på vei til Steinugleflåget skjedde det tragiske. Den ene av de to dykkerne i den første gruppen satte seg fast i en trang gang på 110 meters dyp og fikk problemer med pusteapparatet. Han døde som følge av dette.

Kameraten som var med ham, forsøkte å hjelpe til, men ble til slutt tvunget til å ta seg alene opp til overflaten. Turen tok alt i alt mer enn åtte timer.

Det andre dødsfallet
Senere kom den andre gruppen på tre mann fram til stedet hvor den døde dykkeren satt fast. De fikk problemer da de skulle ta seg forbi han, skriver det finske dykkerforbundet i sin redegjørelse om hendelsen.

Én av dykkerne klarte å komme seg gjennom gangen, men mistet kontakten med de andre og måtte fortsette alene mot Steinugleflåget. Da han kom til overflaten, møtte han den overlevende dykkeren fra den første gruppen, og sammen fikk de to varslet politi og redningstjeneste.

Imens var de to siste dykkerne igjen på 110 meters dyp. 'Den ene fikk problemer med rebreatheren og måtte gå over på reservegass. Han mistet livet på grunn av disse problemene.

Den siste dykkeren snudde og begynte å ta seg tilbake til Plurdalen. Han kom seg opp til slutt, etter å ha vært under overflaten i elleve timer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere