RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ødelegger du kjærligheten

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Likegyldighet, utroskap, egoisme, løgner - syndene som knekker kjærligheten, kanskje for alltid. Les om hvordan du unngår fallgruvene og redder forholdet.

1.) Kulde/likegyldighet
Det begynner med at man ikke kysser lengre, man klapper, litt tafatt. Deretter slutter man å kysse når man ligger med hverandre, viker til siden når man passerer hverandre på badet, klemmer ikke hverandre når man går eller kommer hjem. Et mønster etableres: hun går og legger seg med barnet og sovner mens han sitter oppe og ser på TV.

Så kommer kulden krypende, den trenger inn i alle åpninger og dreper langsomt men sikkert kjærligheten. Det har blitt gjort forferdelige eksperimenter som viser at spedbarn som ikke løftes opp i favnen kan dø av sorg og kjærligheten mellom to voksne dør også i mangel av fysisk berøring. Man kan stenge følelsene ute ved å jobbe, omgås med venner og klemme barna sine, men i lengden kan ikke engang det døyve lengselen etter en ny forelskelse.

2.) Utroskap
Legg ikke alle eggene i en kurv. Garder deg! Det blir vanligere og vanligere med kostnadskalkyler, også når det gjelder følelser. Å åpne seg helt for et annet menneske kan jo koste for mye. Det kan man ikke ta seg råd til. Hvem har råd til å miste fotfestet og bli slått i bakken av den store smerten og skuffelsen, som kanskje tar år å lege? Nei, da er det mer fristende med utroskap. Enten er man direkte fysisk utro, eller også bruker man avstandsforelskelser, skuespill i sitt indre som kan byttes ved behov. Utroheten holder på å bli mer normalisert, en " naturlig" del av kjærlighetslivet. Noe den ikke er om man ikke har veldig små ambisjoner.

3.) Tørste
Ingen synd i seg selv kanskje, men her inkluderes alle slags misbruk; å egge drifter som konkurrerer med forholdet, det være seg alkohol, narkotika, spill, chat eller pornosurfing på Internet. Når reisen til Paris må avlyses fordi han har spilt bort pengene på Bjerkebanen, når hun blir full på hver familiemiddag, når hun våkner kl. 04:00 på natten og finner han ved PC`en med søkeordene "big tits", så er forholdet på vei utfor. Det finnes galskap for to, og det finnes de som henger med en misbruker ut og inn gjennom helvetesportene, holder ut lenge, men det er ikke lenger kjærlighet.

4.) Egoisme
Å satse på seg selv, ta for seg og ha som et overordnet mål å virkeliggjøre sine egne muligheter kan bli veldig feil når det handler om relasjoner. Kjærlighet lever av gjensidighet, både et jeg og et du, som skal synes og se, som først smelter sammen i lidenskap og deretter lærer seg å leve sammen. Så forbannet krevende. Å virkelig satse, å elske et annet mennekse "passer" kanskje ikke inn i livet ens, akkurat nå, når man skal satse på karriere eller kunsteriske evner og heller trenger en omsorgsperson som forsørger en mens man skaffer barn og studerer. Eller en ung elsker/elskerinne som gir status og smigrer forfengeligheten, en som senere går videre med sitt liv. Og da står man der.

5.) Travelhet
Utbrenthetsboomen krever sitt, til og med fra kjærligheten. På jobben er arbeidstakten skrudd opp, man spiser lunsj ved skrivebordet og rekker ikke å ta en kopp kaffe. Dårlig tid på morgenen med barna til barnehagen, dårlig tid når du henter, lager mat, rydder, leser lekser, vasker og tar igjen det man ikke rakk i løpet av dagen. Og stadig urolig for penger. "Kan vi ta det kjapt. Jeg er ganske stresset" er standard når noen ringer. Til og med når det er kona eller mannen din. Travelheten setter seg i sjelen og kroppen. Hvem orker å lese dikt høyt med levende lys på en tirsdag? Hvem har tid til å kjøpe roser? Rutinemessig hurtigsex der man trykker på de rette sonene for å få sove så fort som mulig er ikke hensikten med "å skynde seg å elske".

6.) Vold
Å ta for hardt i den andre, både med kropp og ord, handler om ikke å tåle det myke og forsvarsløse. Den fysiske volden står for det meste mennene for, den verbale volden er mer likestilt, og ordet " hore" eller "din jævel" kommer for alltid til å bli hengende i luften mellom dere, samme hvor mye forsoningssex dere har. Å forsøke og kontrollere den andre med voldsomme, opprørte scener er å la utviklingen gå i vranglås. Det å bruse opp og bruke sin aggressivitet for å tukte og kontroller og for å teste hvor mye den andre tåler, hvor mye han eller hun holder ut, kommer på sikt til å lede til en sikker død for forholdet. Sjalusi inngår ofte i denne dødssynden. Spørsmål som "Hva tenker du på?" som i begynnelsen av forholdet var et velkomment kjæelighetsspørsmål oppleves nå som et piskeslag.

7.) Løgner
Det er ikke hvite løgner det dreier seg om, men systematiske løgner, løgner som metode, løgnen som kanskje begynte prøvende og spontant men som nå kommer helt automatisk. Man lyver sammen luftslott, økonomi det ikke finnes dekning for og fremviser et omvekslende bilde av seg selv. Forklaringer til en slik oppførsel ligger bl.a. i at slik oppførsel får plusspoeng i vårt materialistisk samfunn: det ytre, materiell fremgang og status premieres. men kjærligheten krever jo møte, dialog og blottlegging. En person som alltid tyr til rollespill og løgn kan være fantastisk, kreativ og spennende, men veldig vanskelig å elske. Det er dessuten anstrengende å lyve, derfor blir det mindre og mindre tilbake til kjærligheten.

Lidenskapelig sex øker risikoen for hjerteinfarkt.
Er du utro? Da bør du passe deg! Lidenskapelig sex med elskeren kan være farlig for hjertet ditt advarer bristiske spesialister. Forskare ved St Thomas-sjukhuset i London påstår at den som er utro løper en mye større risiko for å rammes av hjerteinfarkt under samleie enn den som ligger med sin faste partner. - I 75 prosent av alle tilfellene av hjerteinfarkt som inntreffer under sex handler det om en utenomekteskapelig affære, sier hjertespesialisten Graham Jacksom. Risikoen øker ytterligere hvis det er stor aldersforskjell mellom mannen og kvinnen.

Sex er en like stort påkjenning for hjertet som en rask 20-minutters spasertur. En orgasme belaster omtrent som om man går opp en lengre trapp. Risikoen for å rammes av et hjerteinfarkt når man er sammen med sin faste partner er minimal, mener Graham Jackson. Totalt finner bare en prosent av alle hjerteinfarkter sted under sex.

Kilde: Aftonbladet

Relaterte linker fra Klikk.no:
10 måter å bevare kjærligheten på
Test din seksuelle potens
10 måter å treffe nye menn på
10 tips for sikker cybersex
20 måter å få seg en date på

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere