*Nettavisen* Nyheter.

Slik drepte de bin Laden

Foto: (ABC News)

Osama bin Laden skal ha blitt drept i denne sengen.

02.05.11 18:03

President Barack Obama kunne fortelle at Osama bin Laden hadde blitt drept mandag klokken 05.35 norsk tid (23.35 søndag Washington-tid).

- Jeg vil nå røpe overfor det amerikanske folk, og for hele verden, at vi har drept massemorderen bin Laden. Denne terroristen er ansvarlig for at tusenvis av uskyldige mennesker har mistet livet verden over, sa Obama i talen.

Dette skjedde nesten 10 år etter at to fly kjørte inn i World Trade Center i New York og drepte om lag 3000 mennesker, en terrorhandling bin Laden har vært ettersøkt for siden. I august i fjor skal amerikanske spioner ha kommet på sporet til bin Ladens gjemmested, da de jaktet på en av terroristensens løpegutter, skriver New York Times.

Blod på gulvet
Mandag ettermiddag norsk tid offentliggjorde ABC News eksklusive bilder fra rommet hvor Osama bin Laden ble drept søndag av amerikanske soldater.

Man ser tydelig at det er blod på gulvet i rommet og at gjenstander ligger hulter i bulter på gulvet.

I rommet er det også en dobbeltseng, og på gulvet nedenfor senga er et stort området dekket av blod.

Her ser du videoen som er lagt ut:

HTML EMBED

Les også: - Vi har drept bin Laden

- Du kan ikke beseire oss
Mandag 15.30 norsk tid møtte utenriksminister Hillary Clinton pressen for å kommentere drapet på Osama bin Laden.

Hun hadde en klar beskjed til Taliban:

-Du kan ikke dra ut tiden, du kan ikke beseire oss, men du kan velge og forlate al-Qaida, sa hun på pressekonferansen.

Hun beklaget også for alle menneliv som har gått tapt terrorhandlinger som bin Laden har stått bak.

- Har har ikke bare vært angrep mot Amerika, det har vært angrep mot hele verden. Jeg vet at ingen ting kan gjøre opp for tapet av menneskene som har blitt drept, men jeg håper at noen familier kan føle en lettelse over at rettferdigheten har seiret, sier hun videre .

Drept sammen med familiemedlemmer
Det var i nattens mørke nådde amerikanske helikoptre boligen i byen Abbottabad, med vegger på om lag til fem og en halv meter rundt, toppet med piggtråd, hvor den ettersøkte terroristen skal ha befunnet seg.

To sikkerhetskontroller og en rekke interne vegger var en del av den tre-etasjes bygningen hvor han befant seg. Han skal ha blitt drept sammen med andre familiemedlemmer, sier en høytstående amerikansk embetsmann til CNN. Da helikoptrene landet, skal de amerikanske soldatene ha møtt motstand fra bin Laden og tre andre menn.

Båret til fots
Operasjonen skal ha blitt beordret sist fredag av Obama. Den ble utført av et lite team for å minimere sivile tap.

Etter at bin Laden ble skutt, skal han ha blitt båret bort til fots, på grunn av at et amerikansk helikopter brøt sammen, melder Daily Mail.

Medlemmer av Pakistans etterretningstjeneste, ISI, var også på plass i Abbottabad, forteller en tjenestemann i den pakistanske etterretningstjenesten til CNN.

Les også: - Man må regne med hevnaksjoner

- Skutt i hodet
Bin Laden skal ha motsatt seg angrepet, men ble drept i en skuddveksling.

Det er ikke kjent hvem som avfyrte skuddet, som tok livet av bin Laden. Dødsårsaken skal være et skudd mot hodet, forteller amerikanske kilder til CNN.

Tre andre menn skal også ha blitt drept under angrepet, i tillegg til en kvinne som ble brukt som menneskelig skjold.

Operasjonen til de amerikanske styrkene tok cirka 40 minutter. Ingen av de amerikanske soldatene som deltok i operasjonen, skal ha mistet livet eller blitt skadet.

Helikoptret som fikk problemer under operasjonen, ble etterpå ødelagt, av sikkerhetsmessige hensyn.

Les også: - Osama bin Laden ble gravlagt i sjøen

- Ikke dra utenlands
Obama-administrasjonen delte ikke etterretningsinformasjon som ble samlet inn på forhånd med noe annet land, inkludert Pakistan, av sikkerhetsmessige årsaker. Kun en liten gruppe mennesker i den amerikanske regjeringen skal ha visst om denne operasjonen på forhånd.

Den amerikanske maritime spesialstyrken skal ha vært involvert i oppdraget.

USA frykter nå at bin Ladens død kan føre til terrorhandlinger og fraråder dermed sine borgere å dra utenlands.

- Gitt den usikkerheten situasjonen fører med seg, ber vi amerikanske borgere om å unngå å reise til steder der antiamerikansk vold kan forekomme. Unngå også demonstrasjoner, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Se talen til Obama når han kunngjør at bin Laden er blitt drept:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.