RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik drepte de Jihad John


JIHAD JOHN: Mohammed «Jihad John» Emwazi. Bildet er hentet fra én av mange videoer som IS publiserte på nett.
JIHAD JOHN: Mohammed «Jihad John» Emwazi. Bildet er hentet fra én av mange videoer som IS publiserte på nett. (Ap)
Sist oppdatert:
Britene spionerte med små droner, før USA sprengte ham i luften.

Britiske Mohammed Emwazi, alias Jihad John, ble drept under et bombeangrep i Rakka 12. november.

Navnet Jihad John hadde han fått, fordi han var lederen i en gruppe britiske IS-soldater som hadde holdt flere vestlige gisler.

Emwazi sto bak en rekke videoer der vestlige fanger ble drept for åpen skjerm. Mye tyder på at også nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) var i Emwazis vold.

Etter hans død i midten av november, ble det kjent at han hadde blitt drept i et droneangrep. Nå skriver Daily Mail at operasjonen ikke bare var et luftangrep, men også omfattet bakkesoldater.

Bakkeaksjon

Både USA og Storbritannia var svært interessert i å eliminere den brutale britiske IS-soldaten som offentliggjorde sine drap på internett.

11. november fikk britene etterretningsinformasjon om at Emwazi befant seg på en adresse nær klokketårnet i sentrum av Rakka.

En time senere flyr to Chinook helikoptere mot Rakka fra en britisk base i området. Om bord er åtte SAS-soldater og to militære sandbuggier (jeeper). De blir sluppet av cirka 5,6 mil nord for Rakka.

BØDDEL: Jihad John, hvis egentlig navn er Mohammed Emwazi (26), hadde drept en rekke vestlige gisler, blant annet journalisten og hjelpearbeideren som du ser på bildet.

Natt til 12. november kjørte de åtte SAS-soldatene i stor fart gjennom ørkenen. Åtte kilometer utenfor Rakka, stoppet de og slo leir og skjulte seg gjennom dagen.

Da solen gikk ned 12. november, sendte soldatene flere små helikoptere inn i Rakka. Helikoptrene var programmert til å fly til stedet der Emwazi sist hadde blitt sett, og sende bilder til sentralkommandoene til både SAS og  det amerikanske militære.

Luftangrep

23.40 blir Emwazi identifisert av den amerikanske sentralkommandoen. En Reaper-drone med hellfire-missiler blir sendt mot Rakka, og sprenger en bil som Emwazi sitter i.

Etter angrepet, ble mini-dronene brukt til å kontrollere utfallet av angrepet. Deretter fløy de tilbake til SAS-soldatene som forsvant ut av området samme vei de hadde kommet inn.

13. november sa pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet at Emwazi var målfor angrepet mot Raqqa, men at det da var uklart om han ble drept i angrepet.

Her ser du statsminister David Camerons tale dagen etter angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere