*Nettavisen* Nyheter.

Slik drepte de piratene

Foto: - (Afp)

Piratene lå og sov i narkorus og ble drept i løpet av noen få minutter.

26.01.12 15:31

En amerikansk kvinne og en dansk mann ble reddet fra fangenskap i en spektakulær redningsaksjon i Somalia natt til onsdag.

Danske Poul Thisted (60) og amerikanske Jessica Buchanan (32) jobbet som hjelpearbeidere da de ble kidnappet av somaliske pirater i Galkayo i oktober i fjor. De ble holdt som gisler i en skrøpelig piratleir noen få kilometer fra byen Adow, som ligger i nærheten av piratenes høyborg i Haradheere.

USAs president Barack Obama skal ha gitt klarsignal til den farlige aksjonen mandag kveld.

Var alvorlig syk
Amerikanske myndigheter skal nemlig ha fått kjennskap om at den amerikanske kvinnens helsetilstand var kritisk, og ifølge ubekreftede meldinger skal hun ha fått nyreinfeksjon. Derfor hastet det med å få reddet ut kvinnen.

Det var den amerikanske elitestyrken «Navy Seal Team Six» som sto bak aksjonen. Dette er den samme enheten som aksjonerte mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan i mai i fjor.

Elitestyrken fikk omfattende luftstøtte fra det amerikanske luftforsvaret, og ble fløyet inn mot destinasjonen i et C130 Hercules-transportfly. Deretter hoppet de ut i fallskjerm og tok seg videre til fots inn mot leiren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (montasje)

Sov på gulvet i narkorus
Klokken var 02.00 om natten da elitestyrkene nærmet seg leiren. Da skal piratene ha ligget og sovet på gulvet i narkorus, etter å ha tygget narkotiske kathblader hele kvelden.

Piratene var utstyr med håndvåpen og eksplosiver, men hadde lite å stille opp med mot de erfarne elitesoldatene. Det brøt ut en skuddveksling straks elitesoldatene inntok leiren, og ni pirater ble skutt og drept i løpet av noen få minutter.

De to gislene ble straks fraktet bort i et helikopter og brakt videre til en amerikansk militærbase i Djibouti. Elitesoldatene ble igjen i leiren i en times tid.

Amerikanske offisielle tjenestemenn opplyser at den ordinære planen var å ta gisseltakerne til fange. Men gisseltakerne ble drept på stedet straks skytingen startet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Republic Of Korea Navy

- Noen slapp unna
Ifølge amerikanske myndigheter ble alle de ni gisseltakerne drept i aksjonen. Men piraten Bile Hussein hevder at det var ytterligere tre gisseltakere som ikke er gjort rede for. Bile Hussein hevder han har snakket med en annen pirat som var i leiren, som fortalte at gisseltakerne ble bokstavelig talt tatt på sengen.

Begge gislene og de amerikanske elitesoldatene kom uskadd fra hendelsen.

Fikk ros av Obama
Den spektakulære redningsoperasjonen ble gjennomført kort tid før USAs president skulle avholde sin viktige tale om rikets tilstand tirsdag kveld amerikansk tid. Obama ga et lite hint om redningsoperasjonen i talen. Det gjorde han ved å henvende seg til sin forsvarsminister Leon Panetta og rose ham for en godt utført jobb.

Nyheten om redningsaksjonen ble først bekreftet fra offisielt hold noen timer senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Blake R. Midnight

Ble oppringt av Obama
Det var Obama selv som ringte og varslet faren til gisselet Jessica Buchanan, John Buchanan, om den vellykkede operasjonen.

- Han sa: John, dette er Barack Obama. Jeg har noen gledelig nyheter til deg. Din datter Jessica har blitt reddet og evakuert av vårt Seal-lag, og hun er på vei hjem. Han sa han følte med meg, ettersom han selv hadde to døtre, sa faren John Buchanan i et intervju med TV-kanalen CBS.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Moore

En lukrativ forretning
Bortføringer og kapringer er en lukrativ forretning i Somalia, og gjengene som opererer på land og til havs, har ofte et nært samarbeid.

- Vi ser at piratgrupper nå også tar folk til fange på land, og det bekymrer oss. Rederinæringens hovedfokus ligger på sjøfolkene der ute, og særlig på beskyttelse for å hindre at skip blir kapret og unngå at gisler blir tatt. Der har den norske næringen lykkes godt og vi er underrepresentert på statistikken over kaprede skip, uttalte avdelingsleder i beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, Haakon Svane, til Nettavisen onsdag.

200 sjøfolk holdes som gisler
- De fleste gisselsituasjonene ender med at løsepenger utbetales for å få sjøfolkene frigitt, og det bekymrer oss sterkt at cirka 200 sjøfolk fremdeles holdes som gisler av somaliske pirater. I enkelte tilfeller vil myndighetene i ulike land vurdere andre opsjoner for frigivelse, slik amerikanerne har gjort på land i Somalia i denne saken. Vurderingen rundt slike aksjoner er det myndighetene som må foreta, basert på vurderinger fra sak til sak, sa Svane.

Kilder: The Times, Daily Mail, Reuters, Associated Press.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.