RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ender festene i Fana

Hjemme alene-fester i Fana har de siste årene utviklet seg til rene slagmarker.

(iBergen.no) Poden blir 18 år, får lov til å ha hjemme alene-fest sammen med venner, vennene inviterer venner og de inviterer sine venner igjen. Så smeller det. Slik har scenarioet vært nesten hver helg i Fana de siste årene.

- Nekter du å la dem komme inn, så ender det ofte i vold og skadeverk - slipper du dem inn så er helvetet løs. De raserer hele huset, stjeler og kan utøve vold. Når politiet kommer er det ofte hundretalls ungdommer til stede. Dette er verstingene i 17-18 årsalderen og det er de samme som går igjen på alle festene, sier lensmann i Fana, Norvald Visnes til iBergen.no.

Tar store ressurser
Fanaposten som først omtalte saken, skriver at politiet brukte oppunder 300.000 kroner på ekstrapatruljer i fjor. Da blir det sendt ut patruljer til såkalte «hotspots» det politiet vet ungdommer samles for å feste og ruse seg.

- Det koster ressurser, men vi mener det er verdt det. Vi har funnet at dette er så viktig og mener vi vil tjene det inn igjen over tid med å kunne stoppe negative gjengdannelser, sier Visnes til iBergen.no.

Gjennom prosjektet har nå politiet en policy på å være i forkant av problemene. Det betyr at politiet gjerne stiller seg opp utenfor butikken i det ungdommene kommer ut med øl-posene sine.

Bedret seg i senere tid
Og det har vist seg å være en suksessoppsskrift. For politiet i Fana har det siste halve året bare unntaksvis måtte rykke ut til hjemme alene-fester som har gått over styr.

- Det har helt klart hatt sin misjon at vi er i forkant av problemene. Men vi må selvsagt fortsette siden området Fana/Ytrebygda har en stor del barn og unge. Vi må klare å holde nivået på de såkalte verstingene på 4-5 i stedet for 50. Problemet er at de ofte må ha en 10-15 kriminelle forhold på seg før de blir buret inne. Et annet moment er at flere kvier seg for å anmelde forhold som har skjedd på slike fester. Det kan ofte ha sammenheng med at de har prøvd å kaste ut vedkommende og at de så har fått seg en på kjeften, sier Visnes.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere