RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik endrer du livsstil

Foto: Crestock (Crestock)
Her er noen gode tips på veien.

(SIDE2): Sommersesongen er like om hjørnet og kroppsfokuset øker i takt med varmegradene.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden nå!

Det er spesielt to ganger i året kropps- og helsebevisstheten ser ut til å øke og det er i januar og i månedene før sommeren setter inn. Noen ønsker å gjøre opp for brutte nyttårsforsetter, mens andre vil inn i bikinien fra i fjor. Uansett hvilke mål man har satt deg fore, så er det enklere å nå målene med litt planlegging. Slik kan også resultatene bli mer langvarig.

Motivasjonen - hvor finner man den?
Helsedirektoratet lister en rekke gode spørsmål man kan stille seg selv i forkant av en livsstilsendring. Her oppfordres man til å gå noen runder med seg selv for å se hvor motivert man er til å faktisk gjennomføre en endring. Om motivasjonen ikke er helt på topp, bør ikke endringene være så drastiske til å begynne med. Spør deg selv følgende:

- Hvorfor vil jeg slanke meg eller begynne å trene?
- Hvor mye tid kan jeg bruke?
- Har jeg med meg noen allierte?

Basert på svarene, kan man se hvilken grad av motivasjon man sitter inne med. Direktoratet gir følgende råd:

Litt motivert
Du har allerede kommet et stykke på vei når du er villig til å prøve. Velg en aktivitet du liker og finn din måte å mosjonere eller endre kosthold på. Hva er lett og hva liker du å spise?

Middels motivert
Du er i gang, men møter gjerne hindringer på veien. Lag en plan for å overvinne disse. Reflekter over hvordan du vil takle å få en skade som gjør at du ikke kan trene eller ikke kan spise frokost hver dag.

Topp motivert
Du holder deg i gang og følger planen. Du har også klart å nå delmål på veien. Fortsett med de gode vanene og tenk positivt. Prøv nye treningsformer eller matretter for variasjon, og ønsker du større fremgang kan du velge mer anstrengende aktiviteter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktig å huske på veien
Det er viktigere - og lettere - å fokusere på delmålene underveis enn det store, overordnede målet. Slik kan du oppleve mestring og seier underveis og flere ganger, og dermed holde motivasjonen oppe. Vær også konkret i planleggingen. Å si at man skal begynne et nytt og bedre liv er altfor vagt og dermed lett å komme ut av, mens «jeg skal gå en halvtimes tur hver dag» eller «jeg skal spise frokost hver dag» er tydelige og overkommelige målsettinger.

De aller fleste skeier ut eller dropper treningen innimellom. Det er vanlig ettersom motivasjonen ofte endrer seg. Men ikke tenk at du har ødelagt alt, ta heller en pause og start opp igjen eller fortsett som normalt dagen etter. En livsstilsendring tar tid og er ikke gjort over natten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere